Στάδια ανακύκλωσης

Οι μπαταρίες συγκεντρώνονται σε πλαστικά δοχεία, (κάδους), ανθεκτικά στα οξέα και τις καταπονήσεις ενώ η μεταφορά τους γίνεται από οχήματα που διασφαλίζουν κάθε πιθανή διαρροή οξέων.

Στάδια ανακύκλωσης

Διαβάστηκε από 47875 αναγνώστες

1. Συγκέντρωση συσσωρευτών
Οι μπαταρίες συγκεντρώνονται σε πλαστικά δοχεία, (κάδους), ανθεκτικά στα οξέα και τις καταπονήσεις ενώ η μεταφορά τους γίνεται από οχήματα που διασφαλίζουν κάθε πιθανή διαρροή οξέων.
2. Επεξεργασία αποβλήτων
Ένας μύλος – σπαστήρας χρησιμοποιείται για να σπάσει και να θρυμματίσει την μπαταρία σε μικρά κομμάτια τα οποία οδηγούνται σε έναν συλλέκτη. Στη συνέχεια τα υλικά, πλαστικά, υγρά και στερεά διαχωρίζονται και το καθένα παίρνει τον δρόμο του.
3. Πλαστικά υλικά
Τα πλαστικά υλικά, πλαστικό ή πολυπροπυλένιο, μετά από πλύση και ξήρανση των τεμαχίων, γίνονται (έπειτα από ειδική καύση) υγρά και σχηματίζουν ένα πλαστικό υλικό ανακύκλωσης. Στη συνέχεια από αυτό το λιωμένο πλαστικό παράγονται διαμέσου ενός πιεστηρίου, μικρά πλαστικά σφαιρίδια. Τα πλαστικά σφαιρίδια παράγονται σε ομοιόμορφο μέγεθος και οι κατασκευαστές μπαταριών αγοράζουν αυτά τα σφαιρίδια και κατασκευάζουν πάλι νέες μπαταρίες.
4. Μόλυβδος
Ο μόλυβδος και τα αλλά μεταλλικά στοιχειά μετά τον καθαρισμό τους οδηγούνται σε ένα κλίβανο τήξεως. Ο λιωμένος μόλυβδος χυτεύεται σε καλούπια και σχηματίζει ράβδους. Όσο ο μόλυβδος βρίσκεται σε ρευστή κατάσταση η σκουριά και οι άλλες ακαθαρσίες ανεβαίνουν στην κορυφή των εκμαγείων. Ο μόλυβδος ψύχεται και καθαρίζεται από την σκουριά. Οι νέες πλάκες μολύβδου είναι έτοιμες για την παραγωγή νέων μπαταριών.
5. Οξέα
Υπάρχουν δύο τρόποι ανακύκλωσης του παλιού θειικού οξέος της μπαταρίας.
Με χημική επεξεργασία εξουδετερώνεται το όξινο διάλυμα (συνήθως με μία αλκαλική ένωση) και μετατρέπεται σε νερό. Το νερό περνά μέσα από μια διαδικασία καθαρισμού, ελέγχεται αν ανταποκρίνεται στα πρότυπα του καθαρού νερού, και στη συνέχεια αποστέλλεται στο δημόσιο σύστημα αποχέτευσης.
Με χημική επεξεργασία το θειικό οξύ μετατρέπεται σε θειικό νάτριο. Το θειικό νάτριο είναι μία άοσμη λευκή σκόνη η οποία χρησιμοποιείται για τη κατασκευή γυαλιού, στα απορρυπαντικά των πλυντηρίων ρούχων κλπ. Η επιλογή του τρόπου εξαρτάται από τις δυνατότητες του εργοστασίου ανακύκλωσης.


Ανακυκλώστε, κάνει καλό!
Ανακυκλώνοντας τις μπαταρίες του αυτοκινήτου σας συμβάλλεται σημαντικά στην προστασία του περιβάλλοντος. Πρέπει να γνωρίζετε πως οι συσσωρευτές, είτε από τα σκάφη και τις μοτοσικλέτες, είτε από τα αμάξια και τις επιχειρήσεις διαθέτουν τοξικές ουσίες με καρκινογόνα δράση. Για το λόγο αυτό επιβάλλεται η ανακύκλωσή τους. Ποια είναι όμως τα οφέλη της ανακύκλωσης;

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

 

ΜΠΑΤΑΡΙΕΣ - ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

περισσότερα »

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

προϊόντα - υπηρεσίες αυτοκινήτου - ΜΠΑΤΑΡΙΕΣ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΞΕΣΟΥΑΡ & ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ

Γράψε τι ψάχνεις
Κατάσταση
Ψάξε ανά κατηγορία
Μάρκα
Μοντέλο
Χρονολογία
 
Τιμή από
Τιμή έως
Εργοστασιακός Κωδικός