Κάνε στη µπάντα να περάσω

2602 Επισκέψεις στο άρθρο

Ποιος έχει προτεραιότητα σε µια πλατεία ή µέσα σε κίτρινο πλέγµα; Διαβάστε περιπτώσεις που ακόµα και έµπειροι οδηγοί διαφωνούν για το ποιος προηγείται κατά την κίνηση

 

Ένα από τα µεγαλύτερα «βάσανα» για τους νέους οδηγούς είναι σε διασταυρώσεις και διάφορες ειδικές καταστάσεις όπου είναι περίπλοκο το ποιος έχει προτεραιότητα. Διότι δυστυχώς πολλοί υιοθετούν, στον τρόπο που αντιλαµβανόµαστε τις προτεραιότητες στο δρόµο, τη φράση: «Όποιος πρόλαβε». Το πρόβληµα είναι ότι κάποιες φορές η λαϊκή ρήση επαληθεύεται µε αποτέλεσµα να προκαλούνται ατυχήµατα, γιατί πολλοί από εµάς δεν γνωρίζουµε σηµαντικούς κανόνες για την κίνηση στο δρόµο. Ας δούµε κάποιες περιπτώσεις στις οποίες συχνά παρατηρείται διαφωνία των οδηγών για το ποιος έχει την προτεραιότητα και ας µάθουµε τι ισχύει πραγµατικά.

Προτεραιότητα σε πλατεία χωρίς σήµανση

Σύµφωνα µε τον Κ.Ο.Κ, σε ισόπεδο κυκλικό κόµβο, χωρίς σήµανση, προτεραιότητα έχουν εκείνοι που µπαίνουν στον κόµβο. Αυτό σηµαίνει πως όσοι είναι πάνω στην πλατεία, πρέπει να κοιτάξουν αν οι εισερχόµενοι έχουν την οκτάγωνη πινακίδα STOP ή όχι.

Κινήστε στη µεσαία λωρίδα και θέλετε να στρίψετε δεξιά σε φανάρι

Στην περίπτωση αυτή είστε υποχρεωµένοι να προειδοποιήσετε τους άλλους οδηγούς που ακολουθούν χρησιµοποιώντας τα φώτα αλλαγής κατεύθυνσης (φλας) του οχήµατός σας. Αλλάξτε λωρίδα κυκλοφορίας µε προσοχή, µπαίνοντας πίσω από το οχήµατα που είναι δεξιά σας και στρίψτε εφόσον επιτρέπεται από τη σήµανση. Στην Ελλάδα όµως, αντί αυτού, επιταχύνουµε για να περάσουµε µπροστά από τους άλλους, στην ανάγκη «κλείνουµε» και κάποιον, ενώ αν µας κορνάρει τον βρίζουµε κιόλας για να µάθει να βρίσκεται εκεί...

Πίσω από σχολικό σε στάση

Όταν βλέπουµε σταµατηµένο σχολικό µπροστά µας, οφείλουµε να επιβραδύνουµε ακόµα κι αν ο δρόµος έχει ακόµα και δύο λωρίδες, και αν απαιτείται να ακινητοποιήσουµε τελείως το όχηµα. Συχνά όµως, αφού κορνάρουµε αρκετά, προσπερνάµε όπως-όπως χωρίς να σκεφτούµε αν µπροστά από το σχολικό θα ξεπροβάλλουν οι µαθητές, για να διασχίσουν το δρόµο απέναντι. Προτεραιότητα λοιπόν στο σχολικό λεωφορείο, όση ώρα κι αν αυτό µείνει σταθµευµένο µπροστά µας.

Περιοχή οδοστρώµατος µε πλέγµα κίτρινων γραµµών

Η διαγράµµιση της περιοχής αυτής (αν και δεν τη συναντάµε συχνά) υποδεικνύει πως µπορούµε να εισέλθουµε, µε την προϋπόθεση ότι δε θα υποχρεωθούµε να µείνουµε µέσα σε αυτή λόγω της πυκνότητας της κυκλοφορίας. Αυτό σηµαίνει ότι πρέπει να αφήσουµε την περιοχή να αδειάσει από τα προπορευόµενα αυτοκίνητα και εφόσον µας το επιτρέπει η σήµανση, να τη διασχίσουµε και εµείς από άκρη σε άκρη. Δυστυχώς όµως το κίτρινο αυτό πλέγµα δεν υπάρχει στις περισσότερες διασταυρώσεις. Οι περισσότεροι από εµάς µπλοκάρουµε συχνά τους κάθετους δρόµους, µε την παιδική δικαιολογία ότι «…αφού δεν προχωρούν οι άλλοι… εγώ τι φταίω;»

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

προϊόντα - υπηρεσίες αυτοκινήτου - ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΞΕΣΟΥΑΡ & ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ

Γράψε τι ψάχνεις
Κατάσταση
Ψάξε ανά κατηγορία
Μάρκα
Μοντέλο
Χρονολογία
 
Τιμή από
Τιμή έως
Εργοστασιακός Κωδικός