Όποιος τη νύχτα οδηγεί…

3251 Επισκέψεις στο άρθρο

Η οδήγηση κατά τις νυχτερινές ώρες έχει τις δυσκολίες της, λόγω της έλλειψης ορατότητας. ΓιΆ αυτό και είναι απαραίτητη η χρήση των φώτων, ώστε να έχουµε αντίληψη του περιβάλλοντος, αλλά και να µας βλέπουν οι άλλοι οδηγοί.

 
Η σωστή χρήση των φωτιστικών σωµάτων του αυτοκινήτου µας συµβάλει στην ασφαλέστερη µετακίνησή µας, αλλά και σε εκείνη των άλλων αυτοκινήτων, που βρίσκονται γύρω µας. Χρησιµοποιώντας σωστά τα φώτα του αυτοκινήτου, διευκολυνόµαστε ώστε να έχουµε την απαραίτητη ορατότητα, αλλά και να προειδοποιούµε -χωρίς να εµποδίζουµε- τους υπόλοιπους οδηγούς, που βρίσκονται στο ίδιο ή στο αντίθετο ρεύµα κυκλοφορίας. Ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας έχει σαφείς κανόνες για τη σωστή χρήση όλων των φωτιστικών σωµάτων από τον οδηγό.

Φώτα πορείας
(µεγάλη σκάλα)


Τα φώτα πορείας απαγορεύεται να τα χρησιµοποιούµε εντός κατοικηµένων περιοχών, όπου ο φωτισµός του οδοστρώµατος είναι αρκετός, καθώς και όταν το όχηµα βρίσκεται σταθµευµένο. Συνεχή χρήση στα φώτα πορείας κάνουµε µόνο όταν βρισκόµαστε εκτός κατοικηµένης περιοχής, ώστε ο οδηγός να µπορεί να βλέπει σε µεγάλη απόσταση.

Φώτα διασταύρωσης
(µεσαία σκάλα)


Κατά την οδήγηση, όταν εντοπίζουµε ένα όχηµα το οποίο κινείται στο αντίθετο ρεύµα, ακόµα κι αν βρίσκεται σε µεγάλη απόσταση, σβήνουµε τα φώτα πορείας και ανάβουµε τα φώτα διασταύρωσης. Ακριβώς την ίδια κίνηση κάνουµε και όταν πλησιάζουµε κάποιο όχηµα, το οποίο κινείται µπροστά µας στο ίδιο ρεύµα κυκλοφορίας, διότι, αν και βρισκόµαστε πίσω του, η αντανάκλαση της δέσµης από τα φώτα µας στους καθρέφτες του τυφλώνει τον οδηγό, µε αποτέλεσµα να εµποδίζουµε την ορατότητά του. Σε περίπτωση που θέλουµε να του δείξουµε τη πρόθεσή µας να τον προσπεράσουµε, του κάνουµε στιγµιαία σινιάλο µε τη µεγάλη σκάλα. Γενικότερα, τα φώτα διασταύρωσης τα χρησιµοποιούµε οπουδήποτε απαγορεύεται η χρήση των φώτων πορείας.

Φώτα οµίχλης

Πολλοί είναι αυτοί που χρησιµοποιούν καθηµερινά τα φώτα οµίχλης, για να αυξήσουν την ποσότητα φωτός κατά τη βραδινή οδήγηση. Αυτό είναι µια λανθασµένη κίνηση, διότι οι καθρέφτες από τα φωτιστικά σώµατα των φώτων οµίχλης είναι σχεδιασµένοι, έτσι ώστε οι δέσµες που εκπέµπουν, να διαχέονται µπροστά από το αυτοκίνητο, µε αποτέλεσµα να τυφλώνουν του οδηγούς που κινούνται στο αντίθετο ρεύµα. Η σωστή χρήση τους γίνεται σε περίπτωση που υπάρχει περιορισµένη ορατότητα από οµίχλη, σε χιονόπτωση ή σε καταρρακτώδη βροχή.
Φώτα έκτακτης ανάγκης (αλάρµ)

Τα χρησιµοποιούµε σε περίπτωση ακινησίας του οχήµατος, αλλά και όταν θέλουµε να προειδοποιήσουµε τους υπόλοιπους οδηγούς, ότι κινδυνεύουν από το δικό µας όχηµα.

Δεν επιτρέπεται σε όχηµα να φέρει µπροστά ερυθρά φώτα, ερυθρές αντανακλαστικές συσκευές ή ερυθρά αντανακλαστικά υλικά και πίσω λευκά ή ειδικής επιλογής κίτρινα φώτα, λευκής ή ειδικής επιλογής κίτρινες αντανακλαστικές συσκευές ή λευκά ή ειδικής επιλογής κίτρινα αντανακλαστικά υλικά.
 
 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

προϊόντα - υπηρεσίες αυτοκινήτου - ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΞΕΣΟΥΑΡ & ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ

Γράψε τι ψάχνεις
Κατάσταση
Ψάξε ανά κατηγορία
Μάρκα
Μοντέλο
Χρονολογία
 
Τιμή από
Τιμή έως
Εργοστασιακός Κωδικός