Το νου σου κύριε οδηγέ

1757 Επισκέψεις στο άρθρο

Διαβάστε ποια είναι τα σηµεία που πρέπει να ελέγχει ο οδηγός, αναφορικά µε τη σωστή λειτουργία του οχήµατος, αλλά και πως πρέπει να «συµπεριφέρονται» οι επιβάτες.

 

O µέσος άνθρωπος περνά όλο και περισσότερο χρόνο µέσα στο αυτοκίνητό του και από την κατάσταση του ιδίου αλλά και του οχήµατος εξαρτάται σε µεγάλο βαθµού η ασφάλεια κίνησης κάτω από όλες τις συνθήκες. Ακολουθώντας 7 χρυσούς κανόνες αυξάνουµε σε µεγάλο βαθµό την ασφάλειά µας.

Λίπανση και υγρά

Είναι απαραίτητο να ελέγχετε συχνά τη στάθµη λαδιού του κινητήρα, καθώς η σωστή λίπανση εξασφαλίζει µακροζωία, ορθή λειτουργία και λιγότερη κατανάλωση. Μην αµελείτε τα υγρά της υδραυλικής υποβοήθησης του τιµονιού, ενώ ακόµα πιο συχνός πρέπει να είναι ο έλεγχος των υγρών φρένων. Τέλος φροντίστε να υπάρχει πάντα υγρό στο σύστηµα ψύξης, καθώς και νερό στο δοχείο των υαλοκαθαριστήρων.

Φωτισµός

Η ορθή λειτουργία των φωτιστικών σωµάτων εξασφαλίζει ασφάλεια στις νυχτερινές µετακινήσεις και κάθε είδους διαδροµές που απαιτούν πολύ καλή ορατότητα. Ελέγξτε τους δείκτες πορείας, τα αλάρµ, τα φώτα των φρένων, τη µικρή και µεγάλη σκάλα των προβολέων και σιγουρευτείτε για τη σωστή τους εστίαση. Μην ξεχνάτε και τους προβολείς οµίχλης (εάν διαθέτει το όχηµα).

Ελαστικά

Όπως εµείς δεν περπατάµε µε φθαρµένα ή τρύπια παπούτσια, η ίδια ακριβώς αρχή ισχύει και για τα ελαστικά του αυτοκινήτου. Τα ελαστικά πρέπει να ελέγχονται σε εβδοµαδιαία βάση, για να διαπιστωθεί εάν η πίεση είναι η ενδεδειγµένη από τον κατασκευαστή. Αλλάξτε την πίεση ανάλογα µε τις συνθήκες µεταφοράς και προστατέψτε µε ειδικά προϊόντα τα ελαστικά σε ακραίες καιρικές συνθήκες.

Ζώνη ασφαλείας

Είναι απολύτως απαραίτητο να φορούν ζώνη όλοι µέσα στο αυτοκίνητο και το παράδειγµα δίνει ο οδηγός. Μην επιτρέπετε σε κανέναν να µπαίνει στο αυτοκίνητό σας εάν δεν είναι διατεθειµένος να φορέσει ζώνη ασφαλείας, είτε κάθεται στο εµπρός κάθισµα, είτε στα πίσω.

Παιδιά

Τα παιδιά ηλικίας κάτω των 12 ετών πρέπει απαραίτητα να µετακινούνται µε ειδικά καθίσµατα (στην αγορά υπάρχουν για κάθε ηλικία) φορώντας ζώνη. Αποθαρρύνετε τις µητέρες που µεταφέρουν παιδί στην αγκαλιά τους, έχοντας την ψευδαίσθηση ότι θα σώσουν το παιδί. Το µόνο σίγουρο είναι ότι το παιδί θα χτυπήσει άσχηµα σε περίπτωση σύγκρουσης.

Οδηγός

Η οδήγηση είναι ευθύνη και απαιτεί ευσυνείδητα άτοµα. Ο οδηγός δεν φέρει µόνο την ευθύνη διατήρησης της δικής του ζωής αλλά και της ζωής των άλλων επιβατών. Πρόκειται για σοβαρή υπόθεση που απαιτεί καλή φυσική κατάσταση. Τουτέστιν φυσιολογική ποσότητα φαγητού πριν την οδήγηση, ξεκούραση και αποφυγή διά ροπάλου κατανάλωσης αλκοόλ και άλλων ψυχοτρόπων ουσιών. Οδήγηση πάντα µε ταχύτητα µέσα στα επιτρεπόµενα όρια, εγρήγορση και µέριµνα προς τους άλλους κινούµενους επί των οδών, συµπληρώνουν τα βασικά χαρακτηριστικά του ευσυνείδητου πολίτη και οδηγού.

Συνοδηγός

Ο ρόλος του συνοδηγού είναι τουλάχιστον υποτιµηµένος. Ένας καλός συνοδηγός είναι σε εγρήγορση παρόµοια µε την αντίστοιχη του οδηγού, «σκανάροντας» το δρόµο µε µεγαλύτερη άνεση, αυξάνοντας έτσι το επίπεδο ασφάλειας. Αποφύγετε νευρωτικά άτοµα για συνοδηγούς, πολυλογάδες (κάθε φύλου) και όσους παρά τη θέληση του οδηγού εµπλέκονται στον τρόπο οδήγησης.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

προϊόντα - υπηρεσίες αυτοκινήτου - ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΞΕΣΟΥΑΡ & ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ

Γράψε τι ψάχνεις
Κατάσταση
Ψάξε ανά κατηγορία
Μάρκα
Μοντέλο
Χρονολογία
 
Τιμή από
Τιμή έως
Εργοστασιακός Κωδικός