Η επιλογή λαδιού οπότε, καθορίζεται πάντα από τον κατασκευαστή του αυτοκινήτου και μπορείτε να την βρείτε στο εγχειρίδιο του αυτοκινήτου ή στον οδηγό της εταιρίας.

Η επιλογή λαδιού οπότε, καθορίζεται πάντα από τον κατασκευαστή του αυτοκινήτου και μπορείτε να την βρείτε στο εγχειρίδιο του αυτοκινήτου ή στον οδηγό της εταιρίας.

Τι παθαίνουν τα λιπαντικά στις ακραίες θερμοκρασίες

8184 Επισκέψεις στο άρθρο - Ημερομηνία δημοσίευσης: 8/9/2022

Οι πολύ χαμηλές ή υψηλές θερμοκρασίες μπορούν να επηρεάσουν το λιπαντικό του κινητήρα σου, απειλώντας τα εξαρτήματά του. Δες τι συμβαίνει σε κάθε μία από τις 2 περιπτώσεις.

Βρείτε το καλύτερο συνεργείο

AUTOVISION SAKAR
Α. ΣΤΡΟΥΜΠΑΚΟΣ - Κ. ΣΤΡΟΥΜΠΑΚΟΣ Ο.Ε.

Κοινοποίησέ το »

-Όταν παγώσει δεν λυπαίνει σωστά
-Στη ζέση καίγεται
-Τα επώνυμα λιπαντικά δεν θα σε προδώσουν ποτέ
 
Οι εναλλαγές θερμοκρασίας μπορούν να επηρεάσουν τη κατάσταση στην οποία βρίσκεται το λάδι του αυτοκινήτου σου. Όλα τα λάδια έχουν κάποια ιδανική θερμοκρασία λειτουργίας. Αν αυτά τα όρια ξεπεραστούν, τότε είναι πολύ πιθανό να προκληθεί κάποια βλάβη στον κινητήρα του αυτοκινήτου σου. Ας δούμε όμως πιο αναλυτικά τι συμβαίνει σε κάθε περίπτωση, είτε πρόκειται για πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, είτε υψηλές.

Πώς τα επηρεάζει η χαμηλή θερμοκρασία

Όταν η θερμοκρασία του λαδιού είναι πολύ χαμηλή, το ιξώδες του υγρού αυξάνεται. Επιπλέον όταν το λιπαντικό παγώσει, λόγω της πολύ χαμηλής θερμοκρασίας, δεν θα ρέει μέσω αντλιών. Αυτό θα έχει ως επακόλουθο να προκληθεί μηχανική τριβή και να αυξηθεί η πίεση και η φθορά στα μέρη και στα φίλτρα της αντλίας. Φυσικά, αυτό μπορεί να συμβεί σε αρκτικές συνθήκες ή σε μέρη με πολύ μεγάλο υψόμετρο.

Πως τα επηρεάζει η υψηλή θερμοκρασία

Δεν χρειάζεται να κάνει  καύσωνα για να καταλάβεις ότι τα λιπαντικά λειτουργούν σε υψηλές θερμοκρασίες, όπως αυτές δημιουργούνται στο εσωτερικού ενός κινητήρα. θερμότητα μεταφέρεται όποτε το λιπαντικό συναντά τις μεταλλικές επιφάνειες ενός μηχανήματος. Τα περισσότερα λιπαντικά περιέχουν πρόσθετα όπως αναστολείς σκουριάς, αντιοξειδωτικά κ.α., όταν λοιπόν παράγεται πολύ μεγάλη θερμότητα προκαλείται οξείδωση και «εξάντληση» αυτών των πρόσθετων.

Επιπλέον, οι υψηλές θερμοκρασίες μπορούν επίσης να προκαλέσουν μη αναστρέψιμες αλλαγές στο ιξώδες ενός λιπαντικού. Συγκεκριμένα, τα μόρια του λιπαντικού γίνονται «υπερκινητικά», καθώς απελευθερώνεται αέριο και εξατμίζονται τα ελαφρύτερα μέρη του. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να καταστραφούν μόνιμα τα λειτουργικά του στοιχεία.  Με απλά λόγια με την υψηλή θερμοκρασία εξατμίζονται τα πτητικά συστατικά του και αναφλέγονται, το λάδι καίγεται, το πάχος της λιπαντικής μεμβράνης μειώνεται και οι μεταλλικές επιφάνειες φθείρονται. 

Η σωστή επιλογή

Ωστόσο υπάρχει λύση. Στην αγορά υπάρχουν λιπαντικά που είναι φτιαγμένα για να αντέχουν σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Αυτά έχουν πρόσθετα πολυμερή που ονομάζονται βελτιωτικά ιξώδους. Αυτά τα πολυμερή είναι κατασκευασμένα από μακρές μοριακές αλυσίδες που αυξάνουν τον δείκτη ιξώδους του λιπαντικού.

Συνεπώς είναι πολύ σημαντικό, εφόσον δεν έχετε τις απαραίτητες γνώσεις, να εμπιστευθείτε το αυτοκίνητό σας σε κάποιον επαγγελματία εγνωσμένης αξίας και να επιλέγετε επώνυμα λιπαντικά. Τα πειράματα και η επιλογή «Noname» λιπαντικών, θα φέρει αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που επιδιώκεται, με συνέπειες που μπορεί να είναι από αύξηση της κατανάλωσης μέχρι και σοβαρή ζημιά στον κινητήρα. Περιττό να αναφέρουμε πως το δεύτερο σενάριο σημαίνει και έξοδα εκατοντάδων ευρώ.  
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

προϊόντα - υπηρεσίες αυτοκινήτου - ΛΙΠΑΝΤΙΚΑ

 • ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ

  ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ

  Γενικά & Εξειδικευμένα συνεργεία αυτοκινήτου ΑττικήςΘεσσαλονίκης. Για όλες τις μάρκες.
  Κάθε μέρα με τις προσφορές τους.Για συντήρηση, επισκευή, αποκατάσταση ή βελτίωση αυτοκινήτου.
  Διαβάστε περισσότερα με ένα κλικ
 • GAZPROM

  GAZPROM

  Η Gazpromneft-Lubricants διανέμει τα προϊόντα της με τις επωνυμίες G-Energy και Gazpromneft, ενώ παράλληλα έχει ήδη ένα δίκτυο συνεργείων στη χώρα μας με την ονομασία G-Energy Service.
  Διαβάστε περισσότερα με ένα κλικ
 • ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ Δ. ΕΥΘΥΜΙΟΣ (LUKOIL-ALESSO)

  ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ Δ. ΕΥΘΥΜΙΟΣ (LUKOIL-ALESSO)

  Τα λιπαντικά Lukoil είναι από τα λίγα λιπαντικά που διαθέτουν εγκεκριμένες πιστοποιήσεις των μεγαλύτερων αυτοκινητοβιομηχανιών. Είναι λιπαντικά πρωτογενή με την πρώτη ύλη τους να προέρχεται από τη Ρωσία.
   2109569972 Διαβάστε περισσότερα με ένα κλικ
 • ΤΟΨΗΣ Α.Ε.

  ΤΟΨΗΣ Α.Ε.

  TOPSYSTEM Services – ΤΟΨΗΣ Α.Ε.: Εμπορεία δεκάδων προϊόντων λιπαντικών για κάθε τύπο μηχανήματος. Διακινούνται προϊόντα  WEG lubricants, λιπαντικά RHEINOL της Γερμανικής εταιρείας SWD RHEINOL.

   2382021195 Διαβάστε περισσότερα με ένα κλικ
 • DYNAMIC KOTE

  DYNAMIC KOTE

  Η εταιρία Dynamic Kote ιδρύθηκε το 2012, με έδρα την Αθήνα και εξειδικεύεται στην παραγωγή και διάθεση λιπαντικών για οχήματα και μηχανήματα για τους κλάδους της βιομηχανίας και της ναυτιλίας.
   2130339110 Διαβάστε περισσότερα με ένα κλικ
 • GAND OIL

  GAND OIL

  Η Gandoil δραστηριοποιείται με επιτυχία στον κλάδο της καλής συντήρησης οχημάτων και ειδικότερα στον κλάδο κατασκευής λιπαντικών. Στις σύγχρονες εγκαταστάσεις της παράγει ένα ευρύ φάσμα ποιοτικών λιπαντικών, που εξασφαλίζουν άριστη απόδοση & υψηλές επιδόσεις για κάθε είδους κινητήρα. 
   2104815123 Διαβάστε περισσότερα με ένα κλικ
 • FLOR OIL

  FLOR OIL

  FLOR OILΜεγάλη γκάμα λιπαντικών και ορυκτών προϊόντων, καλύπτουν όλες τις ανάγκες! Προτεραιότητα η προσφορά λιπαντικών εξαιρετικής ποιότητας που προστατεύουν κάθε μηχάνημα. 53 χρόνια συνεχούς έρευνας και επαναλαμβανόμενων ελέγχων σε κάθε προϊόν.
   2310684070 Διαβάστε περισσότερα με ένα κλικ
 • ΚΟΛΟΒΕΝΤΖΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

  ΚΟΛΟΒΕΝΤΖΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

  Η εταιρέια του κου. Κολοβέντσου Αθανάσιου μετρά σχεδόν 70 χρόνια εμπειρίας στην εμπορεία ανταλλακτικών αυτοκινήτου. Στο κατάστημα του στην Ελευσίνα θα βρείτε λάδια, λιπαντικά, πρόσθετα βενζίνης και υγρά ψυγείου αυτοκινήτων & φορτηγών Yacco αλλά και διάφορα εξαρτήματα. 
   2105547828 Διαβάστε περισσότερα με ένα κλικ
 • ΓΛΥΚΑΣ ΙΚΕ

  ΓΛΥΚΑΣ ΙΚΕ

  Στα καταστήματα της ΓΛΥΚΑΣ ΙΚΕ θα βρείτε μια τεράστια γκάμα ανταλλακτικών για όλα τα αυτοκίνητα. Η γκάμα της αποτελείται από καινούρια ανταλλακτικά, γνήσια και ιμιτασιόν Α' ποιότητας και αξεσουάρ για όλες τις μάρκες αυτοκινήτων και κάθε είδους όλων των μοντέλων που κυκλοφορούν στην Ελληνική αγορά.
   2105440055 Διαβάστε περισσότερα με ένα κλικ
 • MOTUS DXR

  MOTUS DXR

  Τα λιπαντικά DXR συντίθενται από πρωτογενή, υψηλής ποιότητας βασικό λάδι, ώστε να διατηρούν ιξώδες σταθερό κάτω από δύσκολες συνθήκες λειτουργείας των κινητήρων και των λοιπών εξαρτημάτων των οχημάτων. 
   13451 Διαβάστε περισσότερα με ένα κλικ
 • BOSS LUBRICANTS

  BOSS LUBRICANTS

  Boss Lubricants: Λιπαντικά άριστης απόδοσης και υψηλών επιδόσεων για κάθε είδους κινητήρα υπερκαλύπτοντας τις αυστηρότερες προδιαγραφές των μεγαλύτερων κατασκευαστών.
   2221055842 Διαβάστε περισσότερα με ένα κλικ
 • TRADE WIND

  TRADE WIND

  Η Trade Wind, κοντά σας από το 1976, δραστηριοποιείται στο χονδρεμπόριο λιπαντικών και χημικών με σκοπό την απόλυτη προστασία, επισκευή και συντήρηση του κινητήρα του αυτοκινήτου σας. Το ηλεκτρονικό της κατάστημα καλύπτει πελάτες σε όλη την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό
   2104111569 Διαβάστε περισσότερα με ένα κλικ