Η επιλογή λαδιού οπότε, καθορίζεται πάντα από τον κατασκευαστή του αυτοκινήτου και μπορείτε να την βρείτε στο εγχειρίδιο του αυτοκινήτου ή στον οδηγό της εταιρίας.

Η επιλογή λαδιού οπότε, καθορίζεται πάντα από τον κατασκευαστή του αυτοκινήτου και μπορείτε να την βρείτε στο εγχειρίδιο του αυτοκινήτου ή στον οδηγό της εταιρίας.

Τι παθαίνουν τα λιπαντικά στις ακραίες θερμοκρασίες

5413 Επισκέψεις στο άρθρο - Ημερομηνία δημοσίευσης: 14/1/2022

Οι πολύ χαμηλές ή υψηλές θερμοκρασίες μπορούν να επηρεάσουν το λιπαντικό του κινητήρα σου, απειλώντας τα εξαρτήματά του. Δες τι συμβαίνει σε κάθε μία από τις 2 περιπτώσεις.

Βρείτε το καλύτερο συνεργείο

-Όταν παγώσει δεν λυπαίνει σωστά

Κοινοποίησέ το »

-Στη ζέση καίγεται
-Τα επώνυμα λιπαντικά δεν θα σε προσώσουν ποτέ
 
Οι εναλλαγές θερμοκρασίας μπορούν να επηρεάσουν τη κατάσταση στην οποία βρίσκεται το λάδι του αυτοκινήτου σου. Όλα τα λάδια έχουν κάποια ιδανική θερμοκρασία λειτουργίας. Αν αυτά τα όρια ξεπεραστούν, τότε είναι πολύ πιθανό να προκληθεί κάποια βλάβη στον κινητήρα του αυτοκινήτου σου. Ας δούμε όμως πιο αναλυτικά τι συμβαίνει σε κάθε περίπτωση, είτε πρόκειται για πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, είτε υψηλές.

Πώς τα επηρεάζει η χαμηλή θερμοκρασία

Όταν η θερμοκρασία του λαδιού είναι πολύ χαμηλή, το ιξώδες του υγρού αυξάνεται. Επιπλέον όταν το λιπαντικό παγώσει, λόγω της πολύ χαμηλής θερμοκρασίας, δεν θα ρέει μέσω αντλιών. Αυτό θα έχει ως επακόλουθο να προκληθεί μηχανική τριβή και να αυξηθεί η πίεση και η φθορά στα μέρη και στα φίλτρα της αντλίας. Φυσικά, αυτό μπορεί να συμβεί σε αρκτικές συνθήκες ή σε μέρη με πολύ μεγάλο υψόμετρο.

Πως τα επηρεάζει η υψηλή θερμοκρασία

Δεν χρειάζεται να κάνει  καύσωνα για να καταλάβεις ότι τα λιπαντικά λειτουργούν σε υψηλές θερμοκρασίες, όπως αυτές δημιουργούνται στο εσωτερικού ενός κινητήρα. θερμότητα μεταφέρεται όποτε το λιπαντικό συναντά τις μεταλλικές επιφάνειες ενός μηχανήματος. Τα περισσότερα λιπαντικά περιέχουν πρόσθετα όπως αναστολείς σκουριάς, αντιοξειδωτικά κ.α., όταν λοιπόν παράγεται πολύ μεγάλη θερμότητα προκαλείται οξείδωση και «εξάντληση» αυτών των πρόσθετων.

Επιπλέον, οι υψηλές θερμοκρασίες μπορούν επίσης να προκαλέσουν μη αναστρέψιμες αλλαγές στο ιξώδες ενός λιπαντικού. Συγκεκριμένα, τα μόρια του λιπαντικού γίνονται «υπερκινητικά», καθώς απελευθερώνεται αέριο και εξατμίζονται τα ελαφρύτερα μέρη του. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να καταστραφούν μόνιμα τα λειτουργικά του στοιχεία.  Με απλά λόγια με την υψηλή θερμοκρασία εξατμίζονται τα πτητικά συστατικά του και αναφλέγονται, το λάδι καίγεται, το πάχος της λιπαντικής μεμβράνης μειώνεται και οι μεταλλικές επιφάνειες φθείρονται. 

Η σωστή επιλογή

Ωστόσο υπάρχει λύση. Στην αγορά υπάρχουν λιπαντικά που είναι φτιαγμένα για να αντέχουν σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Αυτά έχουν πρόσθετα πολυμερή που ονομάζονται βελτιωτικά ιξώδους. Αυτά τα πολυμερή είναι κατασκευασμένα από μακρές μοριακές αλυσίδες που αυξάνουν τον δείκτη ιξώδους του λιπαντικού.

Συνεπώς είναι πολύ σημαντικό, εφόσον δεν έχετε τις απαραίτητες γνώσεις, να εμπιστευθείτε το αυτοκίνητό σας σε κάποιον επαγγελματία εγνωσμένης αξίας και να επιλέγετε επώνυμα λιπαντικά. Τα πειράματα και η επιλογή «Noname» λιπαντικών, θα φέρει αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που επιδιώκεται, με συνέπειες που μπορεί να είναι από αύξηση της κατανάλωσης μέχρι και σοβαρή ζημιά στον κινητήρα. Περιττό να αναφέρουμε πως το δεύτερο σενάριο σημαίνει και έξοδα εκατοντάδων ευρώ.  
 

Κοινοποίησέ το »

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

προϊόντα - υπηρεσίες αυτοκινήτου - ΛΙΠΑΝΤΙΚΑ

 • AUTOSTATUS

  Τα λιπαντικά της Wolf ξεχωρίζουν για την εξελιγμένη τεχνολογία, με την οποία είναι φτιαγμένα. Δεν είναι τυχαίο ότι τα επιλέγουν τα αγωνιστικά αυτοκίνητα του WRC. Στην Ελλάδα θα τα βρείτε από την Autostatus.
   2810256200 Διαβάστε περισσότερα με ένα κλικ
 • ΨΑΧΤΗΡΙ

  Top εμπορίες και χιλιάδες επιλογές για ότι ψάχνεις. Όλα με τεχνικά χαρακτηριστικά και τιμές. Μόνο στη μηχανή αναζήτησης του Auto Τρίτη. Μπες, δες, βρες, με 1 κλίκ εδώ.
  Διαβάστε περισσότερα με ένα κλικ
 • ΤΟΨΗΣ Α.Ε.

  TOPSYSTEM Services – ΤΟΨΗΣ Α.Ε.: Εμπορεία δεκάδων προϊόντων λιπαντικών για κάθε τύπο μηχανήματος. Διακινούνται προϊόντα  WEG lubricants, λιπαντικά RHEINOL της Γερμανικής εταιρείας SWD RHEINOL.

   2382021195 Διαβάστε περισσότερα με ένα κλικ
 • GAND OIL

  Η Gandoil δραστηριοποιείται με επιτυχία στον κλάδο της καλής συντήρησης οχημάτων και ειδικότερα στον κλάδο κατασκευής λιπαντικών. Στις σύγχρονες εγκαταστάσεις της παράγει ένα ευρύ φάσμα ποιοτικών λιπαντικών, που εξασφαλίζουν άριστη απόδοση & υψηλές επιδόσεις για κάθε είδους κινητήρα. 
   2104815123 Διαβάστε περισσότερα με ένα κλικ
 • ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ

  Γενικά & Εξειδικευμένα συνεργεία αυτοκινήτου ΑττικήςΘεσσαλονίκης. Για όλες τις μάρκες.
  Κάθε μέρα με τις προσφορές τους.Για συντήρηση, επισκευή, αποκατάσταση ή βελτίωση αυτοκινήτου.
  Διαβάστε περισσότερα με ένα κλικ
 • ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ Δ. ΕΥΘΥΜΙΟΣ (LUKOIL-ALESSO)

  Τα λιπαντικά Lukoil είναι από τα λίγα λιπαντικά που διαθέτουν εγκεκριμένες πιστοποιήσεις των μεγαλύτερων αυτοκινητοβιομηχανιών. Είναι λιπαντικά πρωτογενή με την πρώτη ύλη τους να προέρχεται από τη Ρωσία.
   2109569972 Διαβάστε περισσότερα με ένα κλικ
 • ΜΟΥΣΑΚΙΑΝ

  Λιπαντικά Meganol!  Γνωστά για την εξαιρετική τους ποιότητα και την εκπληκτική απόδοση. Παρασκευάζονται με το πιστοποιημένο σύστημα ποιότητας DQS ISO 9001:2015. Υπερπληρούν τις προδιαγραφές των κατασκευαστών.
   2641400805 - 31370 Διαβάστε περισσότερα με ένα κλικ
 • ΓΛΥΚΑΣ ΙΚΕ

  Στο 2 φυσικά και στο ένα ηλεκτρονικό κατάστημα της ΓΛΥΚΑΣ ΙΚΕ θα βρείτε μια τεράστια γκάμα ανταλλακτικών για όλα τα αυτοκίνητα. Διαθέτει πάνω από 500.000 κωδικούς μεταχειρισμένων και καινούριων Aftermarket ανταλλακτικών οι οποίοι καλύπτουν όλη την γκάμα των αυτοκινήτων κάθε μάρκας.
   2221044797 Διαβάστε περισσότερα με ένα κλικ
 • MOTUS DXR

  Τα λιπαντικά DXR συντίθενται από πρωτογενή, υψηλής ποιότητας βασικό λάδι, ώστε να διατηρούν ιξώδες σταθερό κάτω από δύσκολες συνθήκες λειτουργείας των κινητήρων και των λοιπών εξαρτημάτων των οχημάτων. 
   13451 Διαβάστε περισσότερα με ένα κλικ
 • MOTUS ΝΑΤΣΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

  Η εταιρεία Motus ιδρύεται το 1996 με αντικείμενο το εμπόριο συσσωρευτών εκκίνησης και το ηλεκτρολογικό υλικό oχημάτων. Το 2004 αποφασίστηκε η εταιρεία να περιοριστεί και να εξειδικευτεί στον χώρο των συσσωρευτών και των λιπαντικών. Αυτό είχε αποτέλεσμα την επιλεκτική συνεργασία με κάποια από τα μεγαλύτερα εργοστάσια παραγωγής στον κόσμο συσσωρευτών και λιπαντικών.
   210 2386905 Διαβάστε περισσότερα με ένα κλικ
 • TRADE WIND

  Η Trade Wind, κοντά σας από το 1976, δραστηριοποιείται στο χονδρεμπόριο λιπαντικών και χημικών με σκοπό την απόλυτη προστασία, επισκευή και συντήρηση του κινητήρα του αυτοκινήτου σας. Το ηλεκτρονικό της κατάστημα καλύπτει πελάτες σε όλη την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό
   2104111569 Διαβάστε περισσότερα με ένα κλικ
 • ΠΑΡΑΠΟΝΙΑΡΗΣ - OIL SYSTEM PARTS

  Στην Oil System Parts θα βρείτε υψηλού επιέδου υπηρεσίες επισκευής και συντήρησης για όλες τις μάρκες αυτοκινήτουν. Ξεχωρίζει επίσης για την πλήρη γκάμα από λιπαντικά τελευταίας τεχνολογίας που διαθέτει. 
   2109622205 Διαβάστε περισσότερα με ένα κλικ
 • ΓΛΥΚΑΣ ΙΚΕ

  Στα καταστήματα της ΓΛΥΚΑΣ ΙΚΕ θα βρείτε μια τεράστια γκάμα ανταλλακτικών για όλα τα αυτοκίνητα. Η γκάμα της αποτελείται από καινούρια ανταλλακτικά, γνήσια και ιμιτασιόν Α' ποιότητας και αξεσουάρ για όλες τις μάρκες αυτοκινήτων και κάθε είδους όλων των μοντέλων που κυκλοφορούν στην Ελληνική αγορά.
   2105440055 Διαβάστε περισσότερα με ένα κλικ
 • ΚΟΛΟΒΕΝΤΖΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

  Η εταιρέια του κου. Κολοβέντσου Αθανάσιου μετρά σχεδόν 70 χρόνια εμπειρίας στην εμπορεία ανταλλακτικών αυτοκινήτου. Στο κατάστημα του στην Ελευσίνα θα βρείτε λάδια, λιπαντικά, πρόσθετα βενζίνης και υγρά ψυγείου αυτοκινήτων & φορτηγών Yacco αλλά και διάφορα εξαρτήματα. 
   2105547828 Διαβάστε περισσότερα με ένα κλικ