Runaway Diesel: Όταν ο πετρελαιοκινητήρας βαράει ..κόφτες από μόνος του

Runaway Diesel: Όταν ο πετρελαιοκινητήρας βαράει ..κόφτες από μόνος του

3785 Επισκέψεις στο άρθρο

Έχετε ακούσει ποτέ για το Runaway Diesel; Το παθαίνουν κυρίως παλαιότεροι και κακοσυντηρημένοι κινητήρες. Τι όμως το προκαλεί και πως μπορέιτε να το σταματήσετε;

ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ ΗΛ. ΙΩΑΝΝΗΣ
ΜΥΛΩΝΑ Ε. - ΝΤΡΙΜΕΡΗΣ Ε. Ο.Ε.

Tι συμβαίνει στους κακοσυντηρημένους πετρελαιοκινητήρες;

Ο μεγαλύτερος φόβος των πετρελαιοκινητήρων, κυρίως αυτών που δεν έχουν συντηρηθεί σωστά είναι το λεγόμενο runaway diesel.

Όταν αυτό συμβαίνει, το μοτέρ βαράει κόφτες από μόνο του και δεν σταματάει ακόμα και αν σβήσει η μηχανή ή αν αποσυνδεθούν οι πόλοι της μπαταρίας. Το runaway diesel πραγματοποιείται είτε λόγω κάποιας διαρροής των λαδιών, τα οποία καίει το μοτέρ σαν καύσιμο, είτε λόγω ανεξέλεγκτης διαρροής καυσίμου στο χώρο καύσης. Το χειρότερο με αυτή το πρόβλημα είναι ότι δεν πρόκειται να σταματήσει μέχρι να σπάσει το μοτέρ, εκτός και αν καταφέρετε να το σταματήσετε.

Ένας από τους λόγους που συμβαίνει το runaway diesel, είναι και το γεγονός ότι οι κινητήρες πετρελαίου δεν έχουν μπουζί. Άρα, δεν χρειάζονται σπινθήρα για να καεί το καύσιμο. Το diesel αναφλέγεται σε υψηλές πιέσεις-θερμοκρασίες και διαθέτουν προθερμαντήρες που ζεσταίνουν το πετρέλαιο ώστε να είναι πιο εύκολη η αυτανάφλεξή του.

Επίσης, οι πετρελαιοκινητήρες δεν έχουν πεταλούδα αέρα, δεν ελέγχουν δηλαδή τον αέρα (όπως οι βενζινοκινητήρες), αλλά το καύσιμο που μπαίνει στον κύλινδρο, γι`αυτό κ μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο. Βέβαια υπάρχουν κ πετρελαιοκινητήρες με πεταλούδα γκαζιού σαν δικλείδα ασφαλείας για αποφυγή τέτοιων περιστατικών, κυρίως όμως σε βιομηχανικές κατασκευές (καράβια, εργοστάσια κλπ).

Κοινοποίησέ το »

Πως μπορείτε να το σταματήσετε;

Αρχικά, πρέπει να κρατήσετε την ψυχραιμία σας! Έπειτα, απομακρυνθείτε εσείς και οι επιβάτες. Γενικά το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να καλέσετε την οδική βοήθεια, για να μεταφέρει το όχημά σας σε ένα κοντινό συνεργείο. Αν όμως έχετε μηχανικές γνώσεις, υπάρχουν 2-3 κινήσεις που μπορείτε να κάνετε για να το σταματήσετε, πριν κλατάρει ο κινητήρας.

Αν το αυτοκίνητο είναι χειροκίνητο τότε πρέπει να βάλετε 5η-6η σχέση κ να αφήσετε απότομα συμπλέκτη με το φρένο πατημένο, ώστε να «φρενάρετε» τον κινητήρα για να σταματήσει. Σε μια τέτοια περίπτωση είναι πιθανό να προκληθεί βλάβη στο δίσκο-πλατό ή ακόμα και το κιβώτιο.

Ο δεύτερος τρόπος και πιο δύσκολος, είναι να τοποθετήσετε ένα βρεγμένο ύφασμα ή ξύλο στην εισαγωγή αέρα για να τον εμποδίσετε να εισέρχεται στην μηχανή. Υπάρχουν και τρόποι που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρότερη ζημιά στον κινητήρα, όπως αυτός του πυροσβεστήρα. Σε αυτή την περίπτωση, ψεκάζοντας απευθείας στην εισαγωγή αέρα «κόβετε» την παροχή οξυγόνου στον χώρο καύσης, πνίγοντας τον κινητήρα. Παρόλα αυτά το υγρό του πυροσβεστήρα σίγουρα θα προκαλέσει εκτεταμένες ζημιές στο μοτέρ.

Τέλος, μπορείτε να κόψετε την παροχή πετρελαίου στον κινητήρα, όμως αν η βλάβη προκλήθηκε από διαρροή λαδιού, τότε δεν θα σταματήσει καθώς θα συνεχίσει να έχει για καύσιμο τα λάδια.

Δείτε ένα παράδειγμα στο παρακάτω βίντεο

προϊόντα - υπηρεσίες αυτοκινήτου - ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΑ ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ

Συνεργεία αυτοκινήτων στην Αττική, Εξειδικευμένα συνεργεία, Αλλαγή Δίσκο Πλατό, Ρουλεμάν, Ιμάντας Χρονισμού, Αλλαγή Αμορτισέρ, Αλλαγή Μπαταρίας, Αλλαγή Τακάκια Φρένων, Έκδοση Κάρτας Καυσαερίων, Προέλεγχος ΚΤΕΟ, Ευθυγράμμιση Τροχών Αυτοκινήτου, Επισκευή Μίζας, Αλλαγή Φίλτρου Λαδιού, Αλλαγή Φίλτρου Βενζίνης, Αλλαγή Σετ Συμπλέκτη - Αμπραγιάζ, Αλλαγή Αναρτήσεων, Αλλαγή Λαδιών Κινητήρα Αυτοκινήτου, Τοποθέτηση Parktronic, Αλλαγή Υγρών Φρένων, Επισκευή Βολάν, Αλλαγή Εξωτερικού Ιμάντα Δυναμό, Αλλαγή Δισκόπλακες, Αλλαγή Φίλτρου Αέρα, Τοποθέτηση Φώτα Xenon, Αλλαγή Φίλτρου Καυσίμου, Αλλαγή Σετ Καδένας Χρονισμού, Συμπλήρωση Freon Αυτοκινήτου, Βιολογικός Καθαρισμός Αυτοκινήτου, Ξεθάμπωμα Φαναριών Αυτοκινήτου, Τοποθέτηση Φώτα LED, Επισκευή Καθισμάτων Αυτοκινήτου, Αλλαγή Ουρανού Αυτοκινήτου, Αλλαγή Ταπετσαρίας Πόρτας Αυτοκινήτου, Ντύσιμο Ταμπλό με Δέρμα, Επισκευή Πόμολο Ταχυτήτων, Αλλαγή Φίλτρου Καμπίνας, Ηχομόνωση & Θερμομόνωση Αυτοκινήτου, Δερμάτινη Επένδυση Τιμονιού, Επισκευή Ζελατίνας Κάμπριο, Ξεθάμπωμα Φαναριών Αυτοκινήτου, Αδιαβροχοποίηση Κουκούλας Κάμπριο, Αλλαγή Αντλίας (Τρόμπας) Νερού, Αλλαγή Τάπες Ψυγείου Νερού, Αλλαγή Σιαγόνες Αυτοκινήτου, Αλλαγή Μπουζί, Συνεργεία αυτοκινήτων στην Αττική, Αλλαγή Ακρόμπαρα Τιμονιού, Αλλαγή Ημίμπαρα Τιμονιού, Αλλαγή Μπαράκια Ζαμφόρ, Αλλαγή Λάστιχα Ζαμφόρ, Αλλαγή Ψαλίδια Τροχών, Αλλαγή Μπαλάκια Ψαλιδιών