Τα λεπτόρευστα λιπαντικά μπαίνουν όλο και πιο συχνά στους κινητήρες εσωτερικής καύσης, λόγω του ότι συμβάλουν στην μείωση της κατανάλωσης καυίσμου.

Τα λεπτόρευστα λιπαντικά μπαίνουν όλο και πιο συχνά στους κινητήρες εσωτερικής καύσης, λόγω του ότι συμβάλουν στην μείωση της κατανάλωσης καυίσμου.

Tα λιπαντικά αυτοκινήτου γίνονται όλο και πιο λεπτόρευστα. Γιατί;

1483 Επισκέψεις στο άρθρο - Ημερομηνία δημοσίευσης: 19/10/2022

Παλιότερα υπήρχε η άποψη πως όσο πιο παχύρευστο είναι το λιπαντικό τόσο καλύτερη λίπανση προσφέρει, σήμερα όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά. Γιατί αρχίζουν κυριαρχούν τα λεπτόρευστα λιπαντικά; Τι έχει αλλάξει; Διαβάστε και μάθετε.

Βρείτε το καλύτερο συνεργείο

ΑΦΟΙ ΑΡΒΑΝΙΤΗ ΕΠΕ
Α. ΣΤΡΟΥΜΠΑΚΟΣ - Κ. ΣΤΡΟΥΜΠΑΚΟΣ Ο.Ε.

Το μεγαλύτερο ζητούμενο σήμερα για τις αυτοκινητοβιομηχανίες παγκοσμίως είναι να κατασκευάσουν αυτοκίνητα που προσφέρουν μειωμένη κατανάλωση καυσίμου και εκπομπές ρύπων. Στην προσπάθεια τους αυτή καινοτομούν συνεχώς, αλλάζοντας τον τρόπο με τον οποίο φτιάχνονται και λειτουργούν τα αυτοκίνητα.

Στα πλαίσια λοιπόν της συνεχιζόμενης προσπάθειας, έχει δημιουργηθεί μία νέα τάση στον τομέα των λιπαντικών, η οποία θέλει τα καινούρια αυτοκίνητα να ζητούν ολοένα και πιο λεπτόρρευστα λάδια. Η επιλογή αυτή μειώνει την κατανάλωση καυσίμου, αφού όσο πιο λεπτόρευστο είναι το λιπαντικό που χρησιμοποιεί ένας κινητήρας, τόσο μικρότερη είναι η ισχύς που πρέπει να χρησιμοποιήσει. Μπορεί λοιπόν σήμερα ένα λιπαντικό με ένδειξη 5W-30 να είναι το πιο δημοφιλές ,αλλά αυτό φαίνεται να αλλάζει με τους τύπους ιξώδους 0W να αναμένονται ότι θα αποτελούν περίπου το 35% της συνολικής ζήτησης (τουλάχιστον στη Βόρεια Αμερική όπου διεξήχθη και η έρευνα)το 2025.

Κοινοποίησέ το »

Τι είναι όμως τα λεπτόρευστα λιπαντικά κινητήρα;

Όλα εξηγούνται από το ιξώδες. Αυτή η άγνωστη για πολλούς λέξη περιγράφει το πώς συμπεριφέρεται ένα λιπαντικό αυτοκινήτου στις χαμηλές και υψηλές θερμοκρασίες.

Στις συσκευασίες των λιπαντικών αναγράφεται με δύο αριθμούς, για παράδειγμα 5w-40. Το «W» δηλώνει το πόσο ρευστό παραμένει το λιπαντικό σε χαμηλές θερμοκρασίες, ενώ ο αριθμός την αντίστοιχη ρευστότητα στις υψηλές θερμοκρασίες. Όσο υψηλότερα είναι αυτά τα δύο, τόσο περισσότερο ιξώδες, άρα τόσο πιο παχύρευστο είναι το λάδι που θα μπει σε έναν κινητήρα. Όσο χαμηλότερα, τόσο πιο λεπτόρευστο. 

Λιπαίνουν όμως σωστά;

Ναι μπορούν να κάνουν καλά την δουλειά τους και αυτό οφείλεται στην σύγχρονη τεχνολογία με την οποία φτιάχνονται πλέον τα λιπαντικά.  Είναι προϊόντα που δημιουργούνται από την ανάμειξη βασικών ελαίων και χημικών προσθέτων σε συγκεκριμένες αναλογίες, φόρμουλες, που διασφαλίζουν τις απαιτήσεις των προδιαγραφών των κινητήρων και των μηχανημάτων που πρέπει να λιπάνουν. Σήμερα, όλη την δουλειά κάνουν τα χημικά πρόσθετα και είναι αυτά στην ουσία που αναλαμβάνουν να προστατέψουν τον κινητήρα και να τον βοηθήσουν στο να πετύχει τις επιδόσεις του.

Πόσο λεπτόρευστο μπορεί να γίνει το λάδι κινητήρα;

Το πιο χαμηλό ιξώδες που μπορούμε να συναντήσουμε είναι το 0W-8. Είναι ένα μονοβάθμιο λιπαντικό το οποίο χρησιμοποιείται μόνο στην ιαπωνική αγορά και προορίζεται αποκλειστικά μόνο για βενζινοκινητήρες. Μπορεί να κρατήσει την ισορροπία μεταξύ καλής λίπανσης και εύκολης εξάτμισης, αφού όσο πιο λεπτό είναι ένα λιπαντικό, τόσο πιο εύκολα εξατμίζεται. Για να επιτευχθεί όμως ακόμη χαμηλότερη ρευστοποίηση θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί μία εντελώς διαφορετική χημική σύνθεση που δεν θα βασίζεται στο πετρέλαιο .

Ποιοι κινητήρες είναι σχεδιασμένοι για να πάρουν ένα τέτοιο λιπαντικό;

Ο κινητήρας πρέπει  να είναι σχεδιασμένος για ένα τέτοιο λάδι, διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος να πάθει ανεπανόρθωτη ζημιά. Ο λόγος είναι ότι τα λιπαντικά αυτά έχουν μία λεπτή μεμβράνη η οποία σκίζεται εύκολα και όταν αυτό συμβεί μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε φράξιμο των ρουλεμάν. Αυτό, με τη σειρά του, θα αποτελέσει την αιτία για επακόλουθες ζημιές, ακόμη και σε βλάβη του κινητήρα.

Από την άλλη η επιλογή ενός παχύρευστου λιπαντικού για έναν κινητήρα που χρειάζεται ένα λεπτόρευστο, αν και δεν θα προκαλέσει παρόμοια ζημιά, θα αυξήσει σημαντικά την κατανάλωση καυσίμου.

Tα λιπαντικά αυτοκινήτου γίνονται όλο και πιο λεπτόρευστα. Γιατί;

-Συμβάλλουν σε  χαμηλότερη κατανάλωση καυσίμου
-Έχουν χαμηλό ιξώδες
-Διαθέτουν πρόσθετα (για καλύτερη προστασία κινητήρα)
-Μπαίνουν μόνο σε κινητήρες με αντίστοιχες προδιαγραφές
Εσείς τι κάνετε με τα λιπαντικά του αυτοκινήτου σας; Ότι να ναι, ότι πει ο μηχανικός του συνεργείου ή το χετε ψάξει; Τι βάζετε;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

προϊόντα - υπηρεσίες αυτοκινήτου - ΛΙΠΑΝΤΙΚΑ

 • ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ Δ. ΕΥΘΥΜΙΟΣ (LUKOIL-ALESSO)

  ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ Δ. ΕΥΘΥΜΙΟΣ (LUKOIL-ALESSO)

  Τα λιπαντικά Lukoil είναι από τα λίγα λιπαντικά που διαθέτουν εγκεκριμένες πιστοποιήσεις των μεγαλύτερων αυτοκινητοβιομηχανιών. Είναι λιπαντικά πρωτογενή με την πρώτη ύλη τους να προέρχεται από τη Ρωσία.
   2109569972 Διαβάστε περισσότερα με ένα κλικ
 • DYNAMIC KOTE

  DYNAMIC KOTE

  Η εταιρία Dynamic Kote ιδρύθηκε το 2012, με έδρα την Αθήνα και εξειδικεύεται στην παραγωγή και διάθεση λιπαντικών για οχήματα και μηχανήματα για τους κλάδους της βιομηχανίας και της ναυτιλίας.
   2130339110 Διαβάστε περισσότερα με ένα κλικ
 • ΜΟΥΣΑΚΙΑΝ

  ΜΟΥΣΑΚΙΑΝ

  Λιπαντικά Meganol!  Γνωστά για την εξαιρετική τους ποιότητα και την εκπληκτική απόδοση. Παρασκευάζονται με το πιστοποιημένο σύστημα ποιότητας DQS ISO 9001:2015. Υπερπληρούν τις προδιαγραφές των κατασκευαστών.
   2641400805 - 31370 Διαβάστε περισσότερα με ένα κλικ
 • ΤΟΨΗΣ Α.Ε.

  ΤΟΨΗΣ Α.Ε.

  TOPSYSTEM Services – ΤΟΨΗΣ Α.Ε.: Εμπορεία δεκάδων προϊόντων λιπαντικών για κάθε τύπο μηχανήματος. Διακινούνται προϊόντα  WEG lubricants, λιπαντικά RHEINOL της Γερμανικής εταιρείας SWD RHEINOL.

   2382021195 Διαβάστε περισσότερα με ένα κλικ
 • G-ENERGY

  G-ENERGY

  Η G-Energy παράγει υψηλής ποιότητας λιπαντικά για όλες τις ανάγκες και όλους τους τύπους οχημάτων. Όλα τα προϊόντα κατασκευάζονται στην Ευρώπη σύμφωνα με το σύστημα ποιότητας ISO και τα πρότυπα των μεγάλων αυτοκινητοβιομηχανιών παγκοσμίως.
  Διαβάστε περισσότερα με ένα κλικ
 • FLOR OIL

  FLOR OIL

  FLOR OILΜεγάλη γκάμα λιπαντικών και ορυκτών προϊόντων, καλύπτουν όλες τις ανάγκες! Προτεραιότητα η προσφορά λιπαντικών εξαιρετικής ποιότητας που προστατεύουν κάθε μηχάνημα. 53 χρόνια συνεχούς έρευνας και επαναλαμβανόμενων ελέγχων σε κάθε προϊόν.
   2310684070 Διαβάστε περισσότερα με ένα κλικ
 • GAND OIL

  GAND OIL

  Η Gandoil δραστηριοποιείται με επιτυχία στον κλάδο της καλής συντήρησης οχημάτων και ειδικότερα στον κλάδο κατασκευής λιπαντικών. Στις σύγχρονες εγκαταστάσεις της παράγει ένα ευρύ φάσμα ποιοτικών λιπαντικών, που εξασφαλίζουν άριστη απόδοση & υψηλές επιδόσεις για κάθε είδους κινητήρα. 
   2104815123 Διαβάστε περισσότερα με ένα κλικ
 • BOSS LUBRICANTS

  BOSS LUBRICANTS

  Boss Lubricants: Λιπαντικά άριστης απόδοσης και υψηλών επιδόσεων για κάθε είδους κινητήρα υπερκαλύπτοντας τις αυστηρότερες προδιαγραφές των μεγαλύτερων κατασκευαστών.
   2221055842 Διαβάστε περισσότερα με ένα κλικ
 • MOTUS DXR

  MOTUS DXR

  Τα λιπαντικά DXR συντίθενται από πρωτογενή, υψηλής ποιότητας βασικό λάδι, ώστε να διατηρούν ιξώδες σταθερό κάτω από δύσκολες συνθήκες λειτουργείας των κινητήρων και των λοιπών εξαρτημάτων των οχημάτων. 
   13451 Διαβάστε περισσότερα με ένα κλικ
 • ΚΟΛΟΒΕΝΤΖΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

  ΚΟΛΟΒΕΝΤΖΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

  Η εταιρέια του κου. Κολοβέντσου Αθανάσιου μετρά σχεδόν 70 χρόνια εμπειρίας στην εμπορεία ανταλλακτικών αυτοκινήτου. Στο κατάστημα του στην Ελευσίνα θα βρείτε λάδια, λιπαντικά, πρόσθετα βενζίνης και υγρά ψυγείου αυτοκινήτων & φορτηγών Yacco αλλά και διάφορα εξαρτήματα. 
   2105547828 Διαβάστε περισσότερα με ένα κλικ
 • TRADE WIND

  TRADE WIND

  Η Trade Wind, κοντά σας από το 1976, δραστηριοποιείται στο χονδρεμπόριο λιπαντικών και χημικών με σκοπό την απόλυτη προστασία, επισκευή και συντήρηση του κινητήρα του αυτοκινήτου σας. Το ηλεκτρονικό της κατάστημα καλύπτει πελάτες σε όλη την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό
   2104111569 Διαβάστε περισσότερα με ένα κλικ