Πίσω από τις «υποσχέσεις» των μαρκών, οι μηχανικοί βλέπουν τα πραγματικά όρια.
Οι εμπειρίες από τα συνεργεία μετράνε (πότε η σύσταση δεν «κούμπωσε» στο μοτέρ).
Στο πρόγραμμα οι αντιπαλότητες μεταξύ μαρκών (+ πιέσεις για αποκλειστικότητα χρήσης).
Τι ζητούν τελικά οι επαγγελματίες; Συμβατότητα, διαφάνεια και σταθερότητα.
Από «υποσχέσεις»(μαρκών-εισαγωγέων-πωλητών) πολλές!
«Λάδι που καθαρίζει το μοτέρ σε 15 λεπτά» – «100% συνθετικό, κατάλληλο για όλους τους κινητήρες» – «Έγκριση από κατασκευαστές, με 20.000 χλμ. αλλαγή» κλπ. Οι τεχνικοί αντιπρόσωποι λιπαντικώνεπικοινωνούν εντυπωσιακές «υποσχέσεις» στα συνεργεία(που επιδιώκουν να εντάξουν στο δίκτυο συνεργατών τους). Όμως, σύμφωνα με πολλούς επαγγελματίες του κλάδου «Καλής Συντήρησης» (με τους οποίους το autotritiεπικοινωνεί σε μηνιαία βάση), τα πράγματα είναι πιο σύνθετα.
Περίπτωση #1: η «συνθετικότητα» που δεν είναι ίδια για όλους
Ιδιοκτήτης συνεργείου στη Θεσσαλονίκη αναφέρει: «Μας πρότειναν νέο brand με τιμή-πρόκληση. Το διαφημίζουν ως full synthetic, αλλά στην πράξη δεν άντεξε πάνω από 6.000 χλμ. χωρίς πτώση ιξώδους. Στο ίδιο αυτοκίνητο, άλλο λάδι έφτασε τα 10.000 χλμ. χωρίς θέμα». Συμπέρασμα: η λέξη «συνθετικό» δεν είναι πάντα τεχνικά απολύτως προσδιορισμένη – και η σύσταση παίζει ρόλο.
Περίπτωση #2: συμβατότητα με κινητήρες ή εμπορικός συμβιβασμός;
Μηχανικός από συνεργείο Peugeot στην Πάτρα τονίζει: «Δοκιμάσαμε λάδι με MB-approval, αλλά δημιούργησε πρόβλημα σε 1.2 turbo κινητήρα – ενόχληση σε ψυχρές εκκινήσεις και αισθητή πτώση απόδοσης. Όταν επιστρέψαμε στο προτεινόμενο του κατασκευαστή, όλα ομαλοποιήθηκαν». Συμπέρασμα: επίσημη έγκριση δε σημαίνει πάντα και ιδανική λειτουργία.
Πίεση και αποκλειστικότητα: «ή όλη η γκάμα μας – ή τίποτα»
Πολλά συνεργείαμας αναφέρουν πως εκπρόσωποι τους ζητούν να «ξεστοκάρουν» ό,τι άλλο έχουν και να δουλεύουν αποκλειστικά με ένα brand – με υποσχέσεις σε είδος (πάγκοι, ενδύματα, προωθητικό υλικό, προβολή τους σε ενέργειες της μάρκας κα.) ή μεγαλύτερα περιθώρια. Οι τεχνικοί όμως ξέρουν ότι κάθε κινητήρας έχει δικές του απαιτήσεις, και δεν «χωρούν» όλα τα αυτοκίνητα σε μια προτεινόμενη λίστα προϊόντων.
Τι ζητούν οι επαγγελματίες του κλάδου συντήρησης
Συνοψίζοντας τα σχόλια από διαφορετικά συνεργεία: -Πιστοποίηση: Επικαιροποιημένες εγκρίσεις από κατασκευαστές – όχι «γενικά» ISO.
-Αντοχή: Πραγματική διάρκεια μεταξύ αλλαγών – όχι υπερβολικά longdrain.
-Διαφάνεια: Αναλυτικό τεχνικό φύλλο, χωρίς marketing ορολογία (λόγια).
-Ευελιξία: Δυνατότητα επιλογής ανά τύπο κινητήρα – όχι αποκλειστικότητες.
Με λίγα λόγια η εμπιστοσύνη δε χτίζεται με λέξεις, αλλά με χιλιόμετρα! Οι τεχνικοί δεν απορρίπτουν τις νέες μάρκες ή τεχνολογίες. Αντιθέτως, πολλοί αναζητούν νέα προϊόντα με ανταγωνιστικές τιμές. Όμως, απαιτούν τεχνική ακρίβεια και ειλικρίνεια. Όπως λέει ένας μηχανικός από συνεργείο-συνεργάτη του Autotriti (στην Αργυρούπολη): «Μη μου λες τι κάνει το λάδι σου. Άσε με να το βάλω σε πελάτη και να σου το πω εγώ».