• Τιμές - Εξοπλισμός - Τεχνικά - Test - Συγκριτικά Εγγυήσεις - Χρηματοδοτικά - Προσφορές

Scoop

Αυτό  το  άρθρο  έχει  δημοσιευτεί  στις  26/6/2007
Scoop old
Νέο Saab 9-5
Airborne jumbo!
Διαβάστηκε από 1774 αναγνώστεςΗμερομηνία δημοσίευσης:26/6/2007
Tο νέο 9-5 αναμένεται να προσφέρει πιο σπορ οδικά χαρακτηριστικά από ποτέ.
Φαίνεται ότι ήρθε η ώρα η Saab να εξαργυρώσει την υπερ-επιτυχημένη αισθητική του πρωτότυπου Aero X. Το πρώτο μοντέλο που θα επωφεληθεί από αυτήν την αισθητική, είναι το μεγάλο 9-5, το οποίο στη νέα του γενιά αποκτά έναν ξεχωριστό και σίγουρα πιο δυναμικό χαρακτήρα.
Η παρουσίαση της νέας γενιάς του Saab 9-5 είναι επιβεβλημένη για τη φίρμα, αφού η τωρινή γενιά του σουηδικού μοντέλου βρίσκεται στην αγορά χωρίς μεγάλες αλλαγές (μόνο δύο μικρά facelift έχουν γίνει) από το 1997. Το μεγάλο, λοιπόν, Saab έχει ήδη συμπληρώσει δεκαετία στην γκάμα των αυτοκινήτων της εταιρείας, με τον αντικαταστάτη του να αναμένεται να ξεκινήσει να κυκλοφορεί στους δρόμους των ευρωπαϊκών πόλεων μέσα στο 2008.Εμείς εξασφαλίσαμε τις πρώτες ψηφιακά επεξεργασμένες φωτογραφίες της νέας γενιάς του μοντέλου, οι οποίες αναδεικνύουν μια εντελώς νέα προσέγγιση, σίγουρα πιο δυναμική από τη μάλλον συντηρητική του υπάρχοντος 9-5, με στόχο φυσικά, τον κραταιό στην κατηγορία, γερμανικό ανταγωνισμό.
Αισθητική με βάση το Aero X
Αυτή, λοιπόν, η νέα προσέγγιση θα βασιστεί σε μεγάλο βαθμό στη σχεδίαση του πρωτότυπου Aero X της Saab, το οποίο είχε κλέψει τις εντυπώσεις το 2006, όταν και παρουσιάστηκε στη Γενεύη. Μάλιστα, το Aero X αναμένεται να επηρεάσει την αισθητική αρκετών μελλοντικών μοντέλων της Saab. Γυρνώντας λοιπόν στο νέο 9-5, το αυτοκίνητο ξεχωρίζει στο εμπρόσθιο τμήμα του για τη μεγάλη του χρωμιωμένη μάσκα, τους ευμεγέθεις αεραγωγούς του προφυλακτήρα, αλλά και τα νέα ελλειπτικά φωτιστικά. Αρκετά ενδιαφέρον αναμένεται να είναι και το πίσω μέρος του μοντέλου, το οποίο ενσωματώνει σχεδόν αυτούσια τα μακρόστενα πίσω φωτιστικά του Aero X, δίνοντας μια νότα υψηλής αισθητικής και δυναμισμού. Ένα ακόμη σημαντικό γεγονός του νέου Saab 9-5 αποτελεί η ύπαρξη 4θυρων και 5θυρων εκδόσεων, όπου στην περίπτωση των δεύτερων, η έντονα κεκλιμένη οροφή και το τελείωμα της πίσω κολώνας δημιουργούν ένα αρκετά δυναμικό αποτέλεσμα.
Νέα πλατφόρμα και πιο σπορ συμπεριφορά
Το νέο Saab 9-5 θα βασίζεται στη νέα Epsilon 2 πλατφόρμα της GM (πάνω σε αυτή θα βασιστεί και το νέο Opel Vectra), η οποία δίνει τη δυνατότητα για αύξηση των εξωτερικών διαστάσεων του αυτοκινήτου.Η επιλογή αυτή αναμένεται να έχει οφέλη και στην ευρυχωρία του εσωτερικού, η σχεδίαση του οποίου αναμένεται να έχει αρκετά κοινά στοιχεία με το εσωτερικό του Aero X. Ένα επίσης νέο στοιχείο που αναμένουμε από το 9-5 2ης γενιάς, είναι η διάθεση και τετρακίνητων εκδόσεων, ενώ από πλευράς κινητήρων οι πρώτες μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες μιλούν για υπάρχοντα μοτέρ της GM 2,0, 2,2 και 2,8 V6 λίτρων, με αποδόσεις από 170 έως και 250 ίππων.Τέλος, σε συνέχεια του δυναμικού εξωτερικού, το νέο 9-5 αναμένεται να προσφέρει πιο σπορ οδικά χαρακτηριστικά από ποτέ.
Στην πεντάθυρή του έκδοση, το νέο Saab 9-5 αναμένεται να είναι εξίσου δυναμικό με τις 4θυρες εκδόσεις, λόγω του σφηνοειδούς τελειώματος της πίσω κολώνας. Φυσικά, οι μεγάλες διαστάσεις του μοντέλου αναδεικνύονται ακόμη περισσότερο σε αυτή την έκδοση.

Η υιοθέτηση των πίσω φωτιστικών του Aero X από το νέο Saab 9-5 πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Ο συνδυασμός τους με το έντονα καμπυλόγραμμα σχήμα του αμαξώματος του αυτοκινήτου αναμένεται να δημιουργήσει ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα.

Saab Aero X: Ο πρωτογενής κρίκος
Το Saab Aero X αποτελεί ένα από τα πιο δυναμικά και όμορφα πρωτότυπα που παρουσιάστηκαν τα τελευταία δύο χρόνια. Το σουηδικό σπορ κουπέ αναμένεται να επηρεάσει σχεδιαστικά σχεδόν όλα τα επόμενα μοντέλα της Saab, ενώ δεν έχει αποκλειστεί και το πέρασμα του ιδίου στην παραγωγή. Πληροφοριακά θα πρέπει να αναφέρουμε, ότι το Aero X είναι δημιούργημα του Brian Nesbitt, του "πατέρα" των Chrysler PT Cruiser και Chevrolet HHR.