Πρώτη επαφή

Αυτό  το  άρθρο  έχει  δημοσιευτεί  στις  29/7/2008
Πρώτη επαφή
Νέα Mercedes GLK
Έτοιμη για προκλήσεις
Διαβάστηκε από 6027 αναγνώστεςΗμερομηνία δημοσίευσης:29/7/2008
Στην Ελλάδα λανσάρισμα στις 18 Οκτωβρίου
H Mercedes με τη νέα GLK εισέρχεται με αξιώσεις στην "απαιτητική" κατηγορία των μεσαίων πολυτελών εκτός δρόμου οχημάτων και δείχνει πανέτοιμη να αντιμετωπίσει τον υπάρχοντα και μελλοντικό ανταγωνισμό.
Σχεδιαστικά, η GLK "φωνάζει" από μακριά ότι πρόκειται για ένα εκτός δρόμου αυτοκίνητο της Mercedes και παραπέμπει άμεσα στα μεγαλύτερα 4x4 της γερμανικής φίρμας, στην ML και στην GL.
Περισσότερο προσιτή στα εκτός δρόμου αυτοκίνητα γίνεται η Mercedes με τη νέα GLK, η οποία τοποθετείται πιο κάτω από την ML, από πλευράς διαστάσεων, κινητήρων και τιμής. Οι ανταγωνιστές με τους οποίους έρχεται σε κατά μέτωπο σύγκρουση είναι η BMW X3 και το Land Rover Freelander, ενώ στο άμεσο μέλλον θα κληθεί να αντιμετωπίσει το Audi Q5, το Volvo XC60 και αργότερα το Saab 9-4X.
Με "off road" εξωτερική εικόνα
Το πρώτο στοιχείο που διακρίνει εξωτερικά την GLK είναι το σχετικά "τετραγωνισμένο" της αμάξωμα, στοιχείο που ενισχύει τον εκτός δρόμου χαρακτήρα της και θυμίζει εν μέρει μια μικρή GL. Μπροστά το βλέμμα επικεντρώνεται στη μεγάλη μάσκα με τις οριζόντιες γρίλιες και το ευμέγεθες αστέρι στο κέντρο αυτής, ενώ τα φωτιστικά σώματα ακολουθούν τη σχεδίαση των αντίστοιχων της ανανεωμένης ML. Από το πλάι οι έντονες νευρώσεις προσθέτουν τον απαραίτητο δυναμισμό, ενώ πίσω είναι πιο λιτή σχεδιαστικά, χωρίς να είναι αδιάφορη. Ωστόσο, παρ' όλες τις κάθετες επιφάνειες, τους μεγάλους καθρέφτες και τις εισαγωγές του αέρα, εμπρός οι μηχανικοί της Mercedes "κράτησαν" χαμηλά τον αεροδυναμικό συντελεστή (cd = 0,34), τιμή που είναι η καλύτερη της κατηγορίας, σύμφωνα με τη γερμανική φίρμα.
Η "εκλεκτή" GLK
H έναρξη του λανσαρίσματος της νέας GLK "γιορτάζεται" με την έκδοση "Edition 1", η οποία φέρει αρκετές αισθητικές αλλαγές σε σχέση με τα υπόλοιπα μοντέλα της γκάμας. Πιο συγκεκριμένα, η GLK Edition 1 διαθέτει ζάντες αλουμινίου 20 ιντσών και σκουρόχρωμα πίσω παράθυρα, ενώ ο χειρισμός της πόρτας του χώρου αποσκευών γίνεται ηλεκτρονικά. Το εσωτερικό βασίζεται στην έκδοση sport package και επιπλέον ξεχωρίζει χάρη στις δίχρωμες δερμάτινες επενδύσεις (μαύρο - άσπρο), στο τιμόνι AMG με επίπεδο κάτω τμήμα, στη μαύρη επένδυση οροφής, στα τμήματα από αλουμίνιο, στο σύστημα πολυμέσων COMAND και στα πατάκια με την ένδειξη "Edition 1". Πρόσθετα, στο αμάξωμα το λευκό χρώμα του "ασβέστη" συναντάται στη βασική έκδοση, ενώ όσον αφορά στους κινητήρες, μπορεί να εφοδιαστεί με όλους τους V6.
Με πλούσιο στάνταρ εξοπλισμό
Η λίστα του βασικού εξοπλισμού της GLK είναι αρκετά μακροσκελής, αφού περιλαμβάνονται πολλά στοιχεία ασφάλειας και ανέσεων, όπως είναι τα εξής: ESP, 7 αερόσακοι (μαζί με αερόσακο για τα γόνατα του οδηγού), όλες οι ηλεκτρικές ευκολίες, 2ζωνικός κλιματισμός, ζάντες αλουμινίου, ηχοσύστημα, υποβοήθηση εκκίνησης σε ανηφόρα, 7 σχέσεων αυτόματο - σειριακό κιβώτιο ταχυτήτων 7G-TRONIC, ενεργητική ανάρτηση AGILITY CONTROL, υποβραχιόνια εμπρός - πίσω, προβολείς ομίχλης εμπρός κ.α. Όσον αφορά στις τιμές, η πιο προσιτή θα είναι η GLK 220CDI (ντίζελ) από 49.900 ευρώ, η οποία θα λανσαριστεί στις αρχές του 2009, ενώ η GLK 280, που αναμένεται να έχει περισσότερο ενδιαφέρον για την Ελλάδα, θα ξεκινάει από τα 50.700 ευρώ.

 
 Νέα Mercedes GLK
Κινητήρες
Εσωτερικό
Χώροι
Παθητική ασφάλεια
Τεχνολογία
Στο δρόμο
Τετρακίνηση