Τιμές Αυτοκινήτων ΕΚΘΕΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ
Τιμές με Leasing Ηλεκτρικά & Φόρτιση
Νέες Μάρκες στην Ελλάδα
LIVE: κίνηση στους δρόμους

Παρουσίαση

Αυτό  το  άρθρο  έχει  δημοσιευτεί  στις  20/1/2009
Παρουσίαση
Volkswagen Concept BlueSport
Στον αστερισμό των ρόουντστερ
Διαβάστηκε από 755 αναγνώστεςΗμερομηνία δημοσίευσης:20/1/2009
Με μήκος κάτι λιγότερο από 4 μέτρα, το Compact αμάξωμα του Concept BlueSport εμφανίζει έντονα δυναμικό χαρακτήρα τόσο με ανοιχτή, όσο και με κλειστή την οροφή του.
Με το νέο BlueSport Concept, η Volkswagen κάνει το μεγάλο βήμα και εισέρχεται δυναμικά στην κατηγορία των σπορ ρόουντστερ αυτοκινήτων, υποσχόμενη οδηγική ευχαρίστηση και επιδόσεις, σε συνδυασμό με εξαιρετικά χαμηλή κατανάλωση και ρύπους.
Η Volkswagen για άλλη μια φορά εκπλήσσει ευχάριστα το κοινό, αυτή τη φορά με το νέο της Concept ΒlueSport, που παρουσιάζει σε παγκόσμια πρώτη στην Έκθεση του Ντιτρόιτ. Το πρωτότυπο ρόουντστερ BlueSport υποδηλώνει για άλλη μια φορά τη θέληση της εταιρείας να εισέλθει στη συγκεκριμένη κατηγορία, που όμως τώρα φαντάζει πιο βιώσιμη από ποτέ. Και λέμε για άλλη μια φορά, γιατί η VW και στο παρελθόν παρουσίασε αντίστοιχες προτάσεις με το Concept R στην Έκθεση της Φρανκφούρτης το 2003 και αργότερα με το πιο εξωτικό Ecoracer (Τόκιο 2005), προτάσεις που ωστόσο έμειναν στα ράφια της εταιρείας, αποτελώντας περισσότερο σχεδιαστικές μελέτες.
Σχεδίαση
Ως Concept, το BlueSport αποτελεί σχεδιαστική σπουδή, ωστόσο, όπως μας έχει συνηθίσει ο όμιλος σε σπορ κατασκευές, η τελική του μορφή μπορεί να μη διαφέρει σε μεγάλο βαθμό. Το διθέσιο ανοιχτό ρόουντστερ αμάξωμα του Concept BlueSport εκφράζει το νέο σχεδιαστικό προφίλ της Volkswagen, που επιμελήθηκε ο γνωστός Walter de Silva και η ομάδα του. Το "design DNA", όπως λέγεται, το έχουμε δει ήδη στα δύο νέα μοντέλα της εταιρείας Scirocco και Golf VI και εκφράζεται στο εμπρός μέρος από την επιθετική σχεδίαση των φωτιστικών σωμάτων και τη λεπτή γρίλια που εκτείνεται ανάμεσά τους, αλλά και από τη μεγάλη εισαγωγή αέρα κατά μήκος του προφυλακτήρα. Τα έντονα νεύρα στο καπό, τα τονισμένα εμπρός φτερά και οι μυώδεις ώμοι στα πίσω φτερά συνθέτουν το δυναμικό προφίλ του νέου BlueSport, ενώ στο πίσω μέρος η εικόνα αυτή παρουσιάζεται από την ξεχωριστή σχεδίαση των φωτιστικών σωμάτων, την αεροτομή και τη μεγάλη εισαγωγή κατά μήκος του προφυλακτήρα, που φιλοξενεί τις ευμεγέθεις απολήξεις της εξάτμισης εκατέρωθεν των πλευρών της.
BlueSport = Οικονομικό και σπορ
Όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες, το Concept BlueSport εκφράζει άμεσα έντονο δυναμισμό. Όμως δεν είναι αυτό το κυρίαρχο χαρακτηριστικό του. Αντίθετα, το ξεχωριστό προφίλ του σκιαγραφείται από τα τεχνικά του χαρακτηριστικά. Αρχικά ενδιαφέρουσα κρίνεται η τοποθέτηση του κινητήρα πίσω από τα δύο καθίσματα, που αυτομάτως αποτελεί εχέγγυο για σπορ κατασκευή, ζυγίζοντας καλύτερα το αμάξωμα, που στην περίπτωση του BlueSport κατανέμεται κατά 45% στον εμπρός και 55% στον πίσω άξονα. Το κεντρομήχανο Concept BlueSport εφοδιάζεται με 2λιτρο πετρελαιοκινητήρα της σειράς TDI, ο οποίος αποδίδει 180 ίππους και 350 Nm ροπής, διαθέσιμα από τις 1.750 σ.α.λ.. Ο κινητήρας αυτός συνδυάζεται με 6τάχυτο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη (DSG) και μεταφέρει την κίνηση στον πίσω άξονα, συμπληρώνοντας έτσι το σπορ ύφος της κατασκευής. Όμως τα ωραία δε σταματούν εδώ. Οι πολύ καλές επιδόσεις του Concept BlueSport συνδυάζονται με εξαιρετικά χαμηλές εκπομπές ρύπων και κατανάλωσης, κάτι που επιτυγχάνεται σε μεγάλο βαθμό από την ελαφριά κατασκευή του και τα σύγχρονα μέσα περιορισμού τους (Start/Stop λειτουργία, σύστημα ανάκτησης ενέργειας από την πέδηση κ.ά.). Έτσι, το βάρους 1.200 κιλών αμάξωμα επιταχύνει στα πρώτα 100 χλμ./ώρα από στάση σε 6,6 δλ., επιτυγχάνοντας τελική ταχύτητα της τάξης των 226 χλμ./ώρα και όλα αυτά καταναλώνοντας μόλις 4,3 λτ. πετρελαίου για κάθε 100 χλμ.. Οι εκπομπές ρύπων CO2 βρίσκονται και εκείνες σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα -στα 113 γρ./χλμ.. Όπως είναι φυσικό, το Concept BlueSport, όταν περάσει στην παραγωγή, θα εφοδιάζεται και με βενζινοκινητήρες τεχνολογίας TSI, αγνώστων -προς το παρόν- λοιπών στοιχείων.
info
Σύμφωνα με πληροφορίες, το Concept BlueSport θα εξελιχθεί και από την Audi, η οποία σε εκείνο οραματίζεται ένα μικρό αδερφό του R8, δηλαδή το R4. Ουσιαστικά η Audi θα περάσει σε εκείνο τον πιο premium χαρακτήρα που την διακρίνει σε αισθητικό επίπεδο.
Οροφή
Η υφασμάτινη οροφή του Concept BlueSport συμπληρώνει την φιλοσοφία της ελαφριάς κατασκευής του αμαξώματος και έτσι μελετήθηκε εκτενώς και ενσωματώνει μέρη από αλουμίνιο, με το συνολικό της βάρος να φτάνει στα 27 μόλις κιλά. Η οροφή αναδιπλώνεται πίσω από τα καθίσματα.

Εσωτερικό
Όσο όμορφο και εντυπωσιακό είναι το Concept BlueSport στο εξωτερικό του, άλλο τόσο είναι και στο εσωτερικό του, με την εικόνα να είναι ξεχωριστή, σύγχρονη και, φυσικά, σπορ. Το διθέσιο εσωτερικό κερδίζει τις εντυπώσεις με τη λιτή του αισθητική και τους ξεχωριστούς διακόπτες στο κέντρο του ταμπλό, που εντείνουν τη σπορτίφ ατμόσφαιρα, σε συνδυασμό με τον πίνακα οργάνων και το τιμόνι. Ανάμεσα στα δύο καθίσματα υπάρχει κεντρικό τούνελ, που ενσωματώνει το κουμπί εκκίνησης του κινητήρα και στο πάνω μέρος (ανεξάρτητο από το ταμπλό) μια οθόνη πληροφοριών προηγμένης τεχνολογίας. Το ρόουντστερ Concept BlueSport, τέλος, σε επίπεδο χώρων διαθέτει χώρο αποσκευών στο εμπρός καπό χωρητικότητας 112 λίτρων, ενώ και πίσω από τον κινητήρα (στο πίσω μέρος) μπορεί να φιλοξενήσει αποσκευές χωρητικότητας 70 λίτρων.