Τιμές Αυτοκινήτων ΕΚΘΕΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ
Τιμές με Leasing Ηλεκτρικά & Φόρτιση
Νέες Μάρκες στην Ελλάδα
LIVE: κίνηση στους δρόμους

Παρουσίαση

Αυτό  το  άρθρο  έχει  δημοσιευτεί  στις  15/10/2010
Παρουσίαση
The OPC experience
Διαβάστηκε από 5002 αναγνώστεςΗμερομηνία δημοσίευσης:15/10/2010
Το πνεύμα του (OPC) Opel Performance Center είχαμε την ευκαιρία να βιώσουμε για μία ολόκληρη μέρα στο κέντρο δοκιμών της Opel στο Dudenhofen και να διαπιστώσουμε πώς το αγωνιστικό DNA έχει περάσει στα αυτοκίνητα ευρείας παραγωγής.
Όταν η πρόσκληση περιλαμβάνει ημερομηνίες που συμπίπτουν με το σαββατοκύριακο, πάντα υπάρχει μια υπολανθάνουσα γκρίνια. Ξέρετε, δουλειά είναι after all και υπάρχει και μια ζωή που τρέχει εκεί έξω… Βέβαια, στον κανόνα υπάρχουν και εξαιρέσεις! Και η περίπτωση OPC είναι μία από αυτές. Τι να πει κανείς όταν του κάνουν την τιμή να τον καλούν στο επίσημο κέντρο δοκιμών της Opel στο Dudenfofen, κοντά στη Φρανκφούρτη, για να συμμετάσχει στην εμπειρία εκπαίδευσης από τους ειδικούς της ομάδας Opel Performance Center. Πόσο δε μάλλον, όταν ανάμεσά τους περιλαμβάνεται ο επίσημος εκπρόσωπος της ομάδας OPC, ο "πολύς" κ. Manuel Reuter, ο οποίος τυγχάνει και δις νικητής του 24ώρου Le Man.
To event
Στο δια ταύτα, επρόκειτο για ένα event ειδικά διοργανωμένο από το ελληνικό παρακλάδι της GM, με μία αποστολή της τάξης των -ούτε λίγο ούτε πολύ- 36 ατόμων. Ανάμεσά τους 6 στελέχη της GM, 8 σύμβουλοι πωλήσεων του επίσημου δικτύου διανομέων και 8 εκπρόσωποι από το τμήμα after sales των εξουσιοδοτημένων επισκευαστών της φίρμας από όλη την Ελλάδα, και, το πιο σημαντικό, 12 αναγνώστες του site www.autotriti.gr, του περιοδικού Auto Τρίτη και του περιοδικού Quattroruote, ως νικητές του σχετικού διαγωνισμού. Σκοπός ήταν όλοι αυτοί οι ετερόκλητοι άνθρωποι, αλλά με κοινό γνώρισμα την αγάπη τους για τα γρήγορα αυτοκίνητα -και δη τα γρήγορα Opel- να βιώσουν μια μοναδική οδηγική εμπειρία… αδρεναλίνης, αλλά ασφαλούς οδήγησης, πίσω από το τιμόνι των κορυφαίων μοντέλων OPC. Και ειδικότερα πίσω από το τιμόνι του Corsa OPC, του Astra OPC και του νεότερου Insignia OPC.
Οι δοκιμασίες
Ίσως στο μυαλό ορισμένων εκ των συμμετασχόντων να έχουν αποτυπωθεί η βραδινή βόλτα στο κέντρο της πόλης, η εξαιρετική φιλοξενία τόσο των ανθρώπων της ελληνικής GM, όσο και των εκπαιδευτών στο Dudenhofen και η παρεΐστικη ατμόσφαιρα που επικράτησε μεταξύ των συμμετεχόντων. Εκείνο, ωστόσο, που αποκλείεται να φύγει από το μυαλό όλων μας, ήταν η μοναδική εμπειρία οδήγησης που διαμορφώθηκε μέσα από τις ειδικές δοκιμασίες στο πλαίσιο της πίστας.
Πιο συγκεκριμένα είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε και να κατανοήσουμε την αξία και τη σπουδαιότητα του σωστού στησίματος του αυτοκίνητου στο φρενάρισμα πανικού. Εκεί όπου λίγα χιλιόμετρα παραπάνω στο κοντέρ σημαίνουν πολλά περισσότερα μέτρα απόστασης ακινητοποίησης, ειδικά όταν ένα μοντέλο δεν είναι επιπέδου OPC. Στο σλάλομ μάθαμε να ελισσόμαστε με ρυθμό ανάμεσα στις κορίνες, ρυθμίζοντας σωστά το γκάζι, προκειμένου το αυτοκίνητο να παραμένει χωρίς εξάρσεις στην πορεία του. Στον εκπαιδευτικό γύρο της πίστας, εκεί όπου τα φλας των φωτογράφων παύουν να λειτουργούν, εκεί όπου δοκιμάζονται όλα τα αυτοκίνητα πριν βγουν στην παραγωγή, για να κυκλοφορήσουν σε κάθε είδους δρόμο, υπό όλες στις συνθήκες, εκεί γίναμε κοινωνοί των μυστικών μιας πίστας που είναι απαγορευμένη για τα μάτια των "τρίτων"­. Μία φαινομενικά ομοιογενής πίστα αποκαλύφθηκε μπροστά μας, με υπολογισμένες λακκούβες και σαμαράκια που πρέπει να συντηρούνται, ώστε να διατηρούν πάντα τα χαρακτηριστικά τους ανέπαφα. Με απότομες κατηφόρες και ανηφόρες και τμήματα του δρόμου με διαφορετικούς συντελεστές τριβής, ικανούς να βοηθήσουν στην αξιολόγηση και στην εξέλιξη όχι μόνο της ανάρτησης του κάθε νέου μοντέλου, αλλά και όλων των επιμέρους τμημάτων του, που συμβάλλουν στην εμπειρία οδήγησης. Παράλληλα, είχαμε την ευκαιρία να συμμετάσχουμε σε ένα διαγωνισμό για τον ταχύτερο γύρο σε μία ειδικά διαμορφωμένη βρεγμένη πίστα, όπου συνειδητοποιήσαμε πώς μπορούμε να αξιοποιούμε στο έπακρο τα περιθώρια πρόσφυσης στο βρεγμένο οδόστρωμα. Ίσως η πιο δυνατή και πρωτόγνωρη εμπειρία στάθηκε η δυνατότητα test drive στο ring (κυκλικό τμήμα της πίστας, μήκους 2,8 χιλιομέτρων, που περικυκλώνει όλες τις εγκαταστάσεις και έχει φτιαχτεί για μετρήσεις υπερ-υψηλών ταχυτήτων). Πώς αλήθεια είναι να πηγαίνεις με 250 χλμ./ώρα και η φυγόκεντρος να σε κολλά στο δρόμο, σε σημείο που δε χρειάζεται καν να έχεις τα χέρια σου στο τιμόνι; Εκπληκτικό, γεμάτο αδρεναλίνη, πρωτόγνωρο! Για το τέλος οι άνθρωποι της ομάδας OPC μας φύλαξαν το καλύτερο! Μια ευκαιρία να ταυτίσουμε της γραμμές μας, μέσα σε συγκεκριμένο κομμάτι της πίστας, με αυτές του ίδιου του Reuter, ακολουθώντας -με βήμα ταχύ- τους εκπαιδευτές που έκαναν
lead in σε όλους μας ξεχωριστά. Η αξιολόγηση των επιδόσεών μας έγινε με τηλεμετρικά όργανα και τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά.
Τα αυτοκίνητα
Τίποτα από όλα αυτά δε θα είχε την ίδια βαρύτητα, αν δε γινόταν με σύμμαχο ένα μοντέλο OPC. Είτε πρόκειται για το Corsa, για το Astra GTC ή για το κορυφαίο Insignia, τα μοντέλα έχουν εξελιχθεί βάσει αγωνιστικών προδιαγραφών. Και η πίστα είναι το φυσικό τους περιβάλλον. Μυώδη και ανθεκτικά, θύμισαν ή έμαθαν σε όλους πώς είναι να βρίσκεσαι πίσω από το τιμόνι ενός μοντέλου με τα μπλε διακριτικά, αλλά, κυρίως, τι πλεονέκτημα αποκτούν, κατ´ επέκταση, όλα τα μοντέλα παραγωγής της Opel. Η εξέλιξη των μοντέλων OPC είναι συνυφασμένη με το DNA της φίρμας και η τεχνογνωσία που αποκτιέται στις πίστες, περνά αυτούσια σε όλα τα αυτοκίνητα, αφού πρώτα καταστεί αξιόπιστη και προσιτή. Έτσι, τόσο αυτός που έχει ανάγκη την αδρεναλίνη, όσο και ο οικογενειάρχης έχουν πάντα ένα σημείο αναφοράς στην γκάμα της Opel, με τη μέγιστη απόδοση -σε όλους τους τομείς- αλλά και το καλύτερο value for money. Δεν είναι τυχαίο ότι η Έλλάδα αποτελεί την 4η χώρα σε πωλήσεις OPC σε όλη την Ευρώπη (πίσω από Αγγλία, Γερμανία και Ελβετία - με το Corsa OPC να έχει πουλήσει 1.267 μονάδες), ακόμα και σε απόλυτα νούμερα.


Δοκιμή σλάλομ.

Γύρος σε βρεγμένη πίστα.

Δοκιμή φρεναρίσματος πανικού.

Οι νικητές του διαγωνισμού για τον καλύτερο γύρο σε βρεγμένη πίστα, μαζί με τους εκπαιδευτές του Opel Training Center.

O Manuel Reuter εισάγει τους φιλοξενούμενους στα μυστικά της πίστας.

Από τους 325 ενδιαφερόμενους που έφτασαν μέχρι τις αντιπροσωπείες της Opel για να ενημερωθούν για το διαγωνισμό του autrotriti.gr, μόνο οι 12 έφτασαν στο Dudenhofen. Μαζί τους στελέχη της GM, σύμβουλοι πωλήσεων του επίσημου δικτύου διανομέων και εκπρόσωποι after sales των εξουσιοδοτημένων επισκευαστών.

Γύρος βρεγμένης πίστας
 ΣυμμετέχοντεςΧρόνοι
1KAKOUROS DIMOSTHENIS27,27
2KATSAROS EFSTATHIOS27,42
3BOURLIDIS DIMITRIOS27,59
4KRITIDIS KONSTANTINOS27,76
5TRIVARAS NIKOLAOS28,06
6ANDROUTSOS THEODOROS28,06
7KANELLOPOULOS DIMITRIOS28,22
8FOTIADIS STEFANOS28,41
9KOLYVAS ANTONIOS28,43
10PATSIAS EFSTATHIOS28,54
11CHATZIMARINAKIS K.29,10
12STAMATELOS IOANNIS29,17
13IOSIFIDIS EMMANOUIL29,19
14ORKOU GAVRIIL 29,28
15KOLIOS NIKOLAOS29,28
16DONOPOULOS CHRISTOS 29,29
17KARAMPATZIAKIS DIMOS29,37
18IRGIS ARGYRIOS29,41
19XENAKIS ANTONIOS29,57
20CHRYSOSTOMOU IOANNIS 29,78
21CHRISTOPOULOS CHRISTOS29,80
22FANARITIS SERAFEIM29,91
23VRAILAS PANAGIOTIS30,06
24MAGOPOULOS VASILEIOS30,32
25MAGOPOULOS DIMITRIOS30,44
26ADAMOUDIS GEORGIOS 30,48
27BARMPAS EYANGELOS30,48
28NOVILIS VASILEIOS31,20
29PAPAKONSTANTINOU A. 31,36
30KRITIDI ALEXANDRA32,10
31KARAMPERIS ANASTASIS33,15