• Τιμές - Εξοπλισμός - Τεχνικά - Test - Συγκριτικά Εγγυήσεις - Χρηματοδοτικά - Προσφορές

Στην περίπτωση της καμένης ασφάλειας, αφού αυτή εντοπιστεί τη βγάζουμε και ελέγχουμε αν η μεσαία αντίσταση είναι κομμένη.

Για την περίπτωση που καεί κάποιος λαμπτήρας, καλό είναι να έχουμε ορισμένους εφεδρικούς για τα μπροστινά και πίσω φωτιστικά σώματα.

Αντιμετωπίζοντας απλές βλάβες

Ημερομηνία δημοσίευσης: 3/11/2011

Αρκετές είναι οι περιπτώσεις, όπου μπορούμε να αντιμετωπίσουμε από μόνοι μας μικρής έκτασης βλάβες, αποφεύγοντας το συνεργείο και μειώνοντας το κόστος συντήρησης.

 
Ας δούμε όμως σε ποιες περιπτώσεις, μπορούμε να επέμβουμε εύκολα και γρήγορα και να εξοικονομήσουμε χρήματα.

Περίπτωση καμένης ασφάλειας
Στην περίπτωση που παρουσιαστεί οποιοδήποτε ηλεκτρολογικό πρόβλημα, ενδέχεται αυτό να οφείλεται σε κάποια καμένη ασφάλεια. Συνήθως, η ασφαλειοθήκη βρίσκεται-πλην ορισμένων περιπτώσεων-χαμηλά στο ταμπλό ή στον χώρο του κινητήρα. Η σύνδεση της κάθε ασφάλειας με την κάθε λειτουργία, επισημαίνεται από το ειδικό σχεδιάγραμμα που βρίσκεται, είτε στο πίσω μέρος της ασφαλειοθήκης, είτε το εγχειρίδιο του κατασκευαστή. Αφού την εντοπίσετε, τη βγάζετε και ελέγχετε αν η μεσαία αντίσταση είναι κομμένη. Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει να την αντικαταστήσετε με κάποια όμοια (χρώμα και ampere). Μπορείτε να βρείτε ασφάλειες σε πρατήρια υγρών καυσίμων με κόστος κάτω του 1 ευρώ η μία.

Περίπτωση καμένης λάμπας
Στην περίπτωση που κάποιος λαμπτήρας σταματήσει να λειτουργεί, καλό θα είναι να έχουμε ορισμένες εφεδρικές λάμπες για τα μπροστινά και πίσω φωτιστικά σώματα. Στα εμπρόσθια φανάρια-πλην ορισμένων περιπτώσεων- η αλλαγή είναι σχετικά εύκολη. Αρχικά αποσυνδέουμε την καλωδίωση που καταλήγει το φανάρι και μετέπειτα αποσπούμε το πίσω προστατευτικό πλαστικό κάλυμμα. Οι τρόποι αφαίρεσης του συγκεκριμένου εξαρτήματος διαφέρουν από αυτοκίνητο σε αυτοκίνητο και εξαρτάται από τον τρόπο συγκράτησης (πχ. βίδες, μεταλλικά κλιπς κτλ.). Μετέπειτα, ξεβιδώνουμε τον καμένο λαμπτήρα και κατόπιν τοποθετούμε το νέο προσέχοντας να τον κρατάμε από το μεταλλικό μέρος και όχι από τη γυάλινη επιφάνεια. Στα πίσω φωτιστικά σώματα, η αλλαγή ίσως να σας δυσκολέψει περισσότερο κατά περίπτωση, αφού ενδεχομένως να χρειαστείτε περισσότερα εργαλεία αφενός και αφετέρου να απαιτείται να ξεβιδώσετε όλο το φανάρι, από την πλευρά του χώρου αποσκευών. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι, ακόμη και αν δεν έχετε λαμπτήρες εφεδρικούς ή ασφάλειες, μπορείτε να αγοράσετε ορισμένους από το πλησιέστερο πρατήριο υγρών καυσίμων.