90% των επιβατών που κρατούν παιδιά αγκαλιά σώζονται με κόστος τη ζωή του παιδιού τους!

90% των επιβατών που κρατούν παιδιά αγκαλιά σώζονται με κόστος τη ζωή του παιδιού τους!

Ημερίδα της Ε.Ο.Δ. για το Παιδί και τα Τροχαία Ατυχήματα

2.253 Επισκέψεις στο άρθρο (20/12/2012)

Με μεγάλη επιτυχία και την εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων πραγματοποιήθηκε η Ημερίδα της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης με θέμα «Παιδί και Τροχαία Ατυχήματα».

Η εκδήλωση, που έλαβε χώρα την Κυριακή 16 Δεκεμβρίου στο κινηματοθέατρο «Ολύμπιον», στη Θεσσαλονίκη, ήταν αφιερωμένη στη μνήμη του Δ/ντή ΕΚΑΒ Ηρακλείου, στενού συνεργάτη και εκπαιδευτή της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, Δημήτρη Βουρβαχάκη, που έχασε τη ζωή του σε τροχαίο δυστύχημα την περασμένη εβδομάδα στην Κρήτη και στο έργο του οποίου έκανε ιδιαίτερη μνεία στο χαιρετισμό της η Τμηματάρχης Α Βοηθειών της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, κυρία Έλενα Μαχά. 
Η κυρία Μαχά αναφέρθηκε στο ρόλο και τη διαχρονική πορεία της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης και υπογράμμισε τη σημασία της ενημέρωσης στο κομμάτι της πρόληψης των τροχαίων ατυχημάτων, ειδικά στις περιπτώσεις όπου εμπλέκονται παιδιά, τα οποία πολύ συχνά τραυματίζονται σοβαρά ή χάνουν τη ζωή τους, πολλές φορές από αμέλεια των ίδιων των γονέων. 
Στη συνέχεια, ο κ. Δημήτρης Αστερίου, Προϊστάμενος του Τμήματος Τροχαίων Ατυχημάτων στο Α Τμήμα Τροχαίας Θεσσαλονίκης, τόνισε ότι ένα από τα μοιραία λάθη που μπορεί να κοστίσει τη ζωή ενός παιδιού σε τροχαίο είναι όταν αυτό βρίσκεται στην αγκαλιά ενός ενήλικα. Όπως είπε, μάλιστα χαρακτηριστικά, το 90% των επιβατών που κρατούσαν παιδιά αγκαλιά σώθηκαν με κόστος τη ζωή του παιδιού. Ωστόσο, επεσήμανε ότι τα σοβαρά τροχαία ατυχήματα στο νομό Θεσσαλονίκης στο πρώτο δεκάμηνο του 2012 έχουν μειωθεί, ενώ όσον αφορά στην ηλικία των θυμάτων δεν υπήρξαν απώλειες σε παιδιά μέχρι 12 ετών. 
Ο Παιδοχειρουργός και Διευθυντής του Παιδοχειρουργικού Τμήματος του ΙΑΣΩ Θεσσαλίας, κύριος Ευρυπίδης Πραντσούδης, περιγράφοντας τα συμπεράσματα πιλοτικής μελέτης για το θέμα των παιδικών πολυτραυματιών, επεσήμανε ότι στο 66% των περιπτώσεων τροχαίων ατυχημάτων δεν έχει εφαρμοστεί κανένα μέτρο ασφάλειας για το παιδί επιβάτη (π.χ. ζώνη ασφαλείας ή παιδικό κάθισμα), γεγονός που καταδεικνύει την επιτακτική ανάγκη για συνεχιζόμενη αγωγή υγείας σε πολλαπλά επίπεδα για τα θέματα της οδικής ασφάλειας.  
Από την πλευρά του ο κύριος Γιώργος Τσιτσιλέγκας, Εκπαιδευτής PreHospital Trauma Life Support (PHTLS), μίλησε για την Προνοσοκομειακή Φροντίδα του τραυματισμένου παιδιού και τόνισε ότι τα τραύματα και οι κακώσεις αποτελούν τη συχνότερη αιτία θανάτου και αναπηρίας στην παιδική ηλικία. Στη μεγαλύτερή τους συχνότητα τα τραύματα αυτά και οι κακώσεις προκαλούνται μετά από τροχαία ατυχήματα. 
Εκπροσωπώντας τον Πανελλήνιο Σύλλογο Πρόληψης και Συμπαράστασης Ανήλικων Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων, η κυρία Κυριακή Πασχαλίδου, Υπεύθυνη του Παραρτήματος Βορείου Ελλάδος, αναφέρθηκε σε μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, σύμφωνα με την οποία το 2020 – εφόσον εξακολουθήσει η υφιστάμενη τάση - ο αριθμός των θανάτων και των αναπηριών από τροχαία ατυχήματα θα αυξηθεί, γεγονός που θα τα κατατάξει στην τρίτη θέση ανάμεσα στις κύριες αιτίες επιβάρυνσης της Δημόσιας Υγείας.
Ιδιαίτερη σημασία είχε η παρουσίαση του Εκπαιδευτή της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, κύριου Βάιου Πολυχρονίδη, ο οποίος περιέγραψε τον σωστό τρόπο χρήσης του παιδικού καθίσματος αυτοκινήτου και τα κριτήρια με τα οποία πρέπει αυτό να επιλέγεται από τους γονείς. Ταυτόχρονα, αναφέρθηκε στους τύπους των παιδικών καθισμάτων και στις διαφοροποιήσεις τους και επεσήμανε τα συχνότερα λάθη στη χρήση του. 
Στην ημερίδα προβλήθηκε, επίσης, το ντοκιμαντέρ “Εμφύλιος Πόλεμος στην Ελλάδα” του δημοσιογράφου Παύλου Νεράντζη με θέμα τα τροχαία ατυχήματα στη χώρα μας. 
Συντονιστής στην ημερίδα της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης ήταν ο Δημοσιογράφος, κ. Μιχάλης Κεφαλογιάννης και Χορηγοί η CHICCO και η AEGEAN AIR. Υποστηρικτές ήταν η Gruppo Manologlou Gas, η Samiotakis Catering, η Nestle Ελλάς, η Interlife Ασφαλιστική και ο Οργανισμός Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Χορηγοί επικοινωνίας ήταν η τηλεόραση της ΕΡΤ 3 και τα ραδιόφωνά της, ο 102 και ο 95.8 FM, ο «Αγγελιοφόρος» και το www.agelioforos.gr, το περιοδικό Auto Τρίτη και το www.e-charity.gr

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »

BRIDGESTONE TURANZA 6
test center