ΕΚΘΕΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ
Τιμές με Leasing
LIVE: κίνηση στους δρόμους

25% πρόσθετους δασμούς της Ευρώπης στα κινεζικά ηλεκτρικά!

2.806 Επισκέψεις στο άρθρο (13/6/2024)
25% πρόσθετους δασμούς της Ευρώπης στα κινεζικά ηλεκτρικά!

- Τις επόμενες ώρες οι επίσημες ανακοινώσεις.
- Οι νέοι δασμοί προστίθενται στο υφιστάμενο 10%.
- Από τον Ιούλιο σε ισχύ.
- Οι δασμοί εκτός από τους Κινέζους θα πλήξουν ΜΙΝΙ και Tesla.

Τις επόμενες ώρες οι επίσημες ανακοινώσεις

Επιπλέον δασμοί που θα φτάνουν ακόμα και το 25% θα επιβληθούν από την ΕΕ στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που εισάγονται από την Κίνα. Την είδηση αυτή αναφέρουν μεγάλα Μέσα του εξωτερικού, κάνοντας λόγο για ειλημμένη απόφαση, η οποία μάλιστα θα ανακοινωθεί από την Κομισιόν τις προσεχείς ώρες. Ίδια τακτική θα ακολουθήσει και το Ηνωμένο Βασίλειο, χωρίς όμως να έχει ανακοινώσει επί του παρόντος το ποσοστό της αύξησης, ενώ η Τουρκία ανακοίνωσε πως θα επιβάλει έξτρα δασμούς έως 40%.

Από τον Ιούλιο σε ισχύ οι νέοι δασμοί

Σύμφωνα με τους Financial Times, αλλά και το Bloomberg, οι πρόσθετοι δασμοί της ΕΕ στις εισαγωγές κινεζικών ηλεκτρικών οχημάτων, έρχεται ως αποτέλεσμα της έρευνας που είχε ξεκινήσει τους προηγούμενους μήνες. Οι νέοι δασμοί αναμένεται να εφαρμοστούν γύρω στις 4 Ιουλίου και θα έρθουν να προστεθούν στον υφιστάμενο δασμό, που ορίζεται στο 10%.

Οι δασμοί εκτός από τους Κινέζους θα πλήξουν ΜΙΝΙ και Tesla

Σημαντικό είναι επίσης να αναφερθεί, πως εκτός από τους Κινέζους κατασκευαστές όπως οι BYD, Geely και SAIC, από τους έξτρα δασμούς θα πληγούν και άλλες μάρκες όπως οι MΙΝΙ και Tesla, καθώς κατασκευάζουν ηλεκτρικά οχήματα στην Κίνα με προορισμό την ΕΕ. Αξίζει να σημειωθεί πως τα κινεζικής κατασκευής ηλεκτρικά κατέχουν επί του παρόντος μερίδιο 8% στην αγορά της ΕΕ και η Επιτροπή προβλέπει ότι αυτό θα αυξηθεί στο 15% μέχρι το τέλος του 2024. Η Ευρωπαϊκή Ένωση εισήγαγε περίπου 440.000 ηλεκτρικά αυτοκίνητα από την Κίνα το τελευταίο 12μηνο (έως τον Απρίλιο). Τα αυτοκίνητα αυτά είχαν συνολική αξία περίπου 9 δισ. ευρώ.

Επιπλέον δασμούς και από ΗΠΑ, Τουρκία και Ην. Βασίλειο

Η ΕΕ δεν είναι η μοναδική που ακολουθεί αυτή την τακτική. Νωρίτερα, το ίδιο έκαναν οι ΗΠΑ, ενώ μόλις χθες η Τουρκία ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει τους  δασμούς σε όλες τις αγορές οχημάτων από την Κίνα κατά 40%, σε μια προσπάθεια να περιορίσει τις εισαγωγές. Τέλος, ακολουθώντας το παράδειγμα της ΕΕ, έξτρα δασμούς θα επιβάλει στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα κινεζικής προέλευσης και το Ηνωμένο Βασίλειο, αν και μέχρι στιγμής δεν έχει προχωρήσει στις σχετικές ανακοινώσεις σχετικά με το ύψος της αύξησης.

Toyota
FIRESTONE ROADHAWK2