Το quattro στους αγώνες
3 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ »

Το quattro στους αγώνες

59.708 Επισκέψεις στο άρθρο

Με την καθοδήγηση του Φέρντιναντ Πίεχ, η Audi χρησιμοποίησε το quattro για να κυριαρχήσει στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλλυ στις αρχές τις δεκαετίας το `80. Η κτηνώδης δύναμη του Group B βρήκε (εν μέρει) το δάσκαλό της και έτσι τα quattro τερμάτιζαν έτη φωτός μπροστά από τους αντιπάλους τους. Στο Ράλλυ Πορτογαλλίας τον Οκτώβριο του 1980 οι Χάνου Μίκολα/Αρν Χέρτζ κέρδισαν τις 24 από τις 30 ειδικές διαδρομές και τερμάτισαν με 27 λεπτά διαφορά από τον δεύτερο. Στο Μοντέ Κάρλο τον Γενάρη του `81 συνέχισαν τις επιτυχίες αναγκάζοντας τον Μπρούνο Σάμπι της Renault να πει: «Αν στον προηγούμενο αγώνα της Πορτογαλίας ήθελες ρολόι για να μετρήσεις την διαφορά μεταξύ του Audi quattro και του δεύτερου πληρώματος, τώρα θα χρειάζεσαι ημερολόγιο». 
 
Φυσικά δεν πρέπει να ξεχάσουμε και την επιτυχία του πρώτου γυναικείου πληρώματος με Audi quattro με τη Μισέλ Μουτόν και την Φαμπρίτσια Πονς. Στο Σαν Ρέμο τον Οκτώβριο του 1981 αν και έπεσαν στην 13η θέση σταδιακά κάλυψαν την διαφορά και βρέθηκαν μπροστά κάνοντας μια διαφορά δύο λεπτών. Μια ατυχία όμως τους άφησε πίσω 40 λεπτά. Το ίδιο βράδυ η βλάβη επισκευάστηκε πρόχειρα. Το επόμενο πρωί στο τελευταίο σκέλος του αγώνα, όχι μόνο κάλυψαν τη διαφορά, αλλά κέρδισαν και τον αγώνα γράφοντας ιστορία μιας και ήταν η πρώτη νίκη γυναικείου πληρώματος στο Π.Π.Ρ.
 
Το 1982 τα quattro δεν είχαν αντίπαλο και η Audi με 7 νίκες κέρδισε το Πρωτάθλημα κατασκευαστών. Το 1983 ο Μίκολα κέρδισε τον τίτλο των οδηγών. Το 1984 Audi και Στιγκ Μπλόμκβιστ έκαναν το νταμπλ. Το τερατώδες Sport quattro S1 δεν πρόλαβε να κάνει πολλά στο Π.Π.Ρ με την κατάργηση του Group B, αλλά το 1985 στα χέρια της Μουτόν και το 1986 στου Μπόμπι Ούνσερ κερδίζει την περίφημη ανάβαση Pikes Peak, που τερματίζει στα 4.300 μ. υψόμετρο. To 1987 o Bάλτερ Ρερλ δαμάζει τις 156 στροφές της ανάβασης διαλύοντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ με ένα quattro S1 το οποίο απέδιδε 600 ίππους. Ο χρόνος του ήταν 10`:47,85``. 
 
Στη συνέχεια η Audi στράφηκε στους αγώνες Τουρισμού. Το 1988 κέρδισε το Πρωτάθλημα Trans Am με το Audi 200 V8 quattro, ενώ το 1990 ήρθε η ώρα του DTM με τον Χανς Στουκ να παίρνει τον τίτλο με το καλημέρα. Το 1996 το Α4 quattro Supertouring με 2λιτρο 4κύλινδρο κινητήρα συμμετείχε σε 7 εθνικά Πρωταθλήματα Τουρισμού σε 3 Ηπείρους κατακτώντας τα όλα. Δυο χρόνια αργότερα η τετρακίνηση απαγορεύτηκε στους αγώνες Τουρισμού. Το 2012 η τεχνολογία quattro επέστρεψε στις πίστες με το υβριδικό Audi R18 e-tron quattro με την Audi να πετυχαίνει 3 νίκες στο 24ώρο Λε Μαν…

Η Audi χάρη στην τεχνολογία quattro έκανε πλάκα στους αντιπάλους της στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλλυ στις αρχές της δεκαετίας του ΅80.
3 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ »

Η Audi χάρη στην τεχνολογία quattro έκανε πλάκα στους αντιπάλους της στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλλυ στις αρχές της δεκαετίας του ΅80.

Σελίδα 1Το γερμανικό σύστημα που έκανε την 4κίνηση «εύκολη υπόθεση»
Σελίδα 2Η καινοτομία quattro
Σελίδα 3H εξέλιξη του quattro
Σελίδα 4Το quattro στους αγώνες
Σελίδα 5Το μέλλον του quattro & video του Audi quattro S1
Toyota
moto