Τα 5 πιο συχνά λάθη που κάνουν όσοι οδηγούν diesel
3 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ »

Τα 5 πιο συχνά λάθη που κάνουν όσοι οδηγούν diesel

491.828 Επισκέψεις στο άρθρο (20/3/2023)

Πήρες καινούργιο, διάλεξες dieselάκι σου είπαν ότι δεν «καίει», άλλαξες όμως τρόπο οδήγησης; 5 λάθη που σίγουρα κάνεις στην οδήγηση του ντίζελ σου.

Το diesel που πήρες δεν είναι σαν το βενζίνης που είχες!


Τα ντίζελ πρέπει να τα οδηγείτε σε συγκεκριμένο φάσμα στροφών.

Τα ντίζελ πρέπει να τα οδηγείτε σε συγκεκριμένο φάσμα στροφών.

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το, στη σελίδα μας στο Facebook »

Πολλοί αγοράζουν diesel επειδή «καίει λίγο», αγνοώντας ωστόσο πως οι διαφορές τους σε σχέση με τα βενζινοκίνητα μοντέλα δεν περιορίζονται αποκλειστικά σε μηχανολογικό επίπεδο, αλλά επηρεάζουν και την οδήγηση. Έτσι, αν ξαφνικά από το κάθισμα ενός παλιού βενζινοκίνητου βρέθηκες σε ένα οποιοδήποτε καινούριο αυτοκίνητο με πετρελαιοκινητήρα θα πρέπει να μάθεις να οδηγείς από την αρχή. Θα σου πάρει λίγο καιρό για να «εμπεδώσεις» τον διαφορετικό τρόπο λειτουργίας του και να εναρμονίσεις την οδήγησή σου με αυτόν, με τα παρακάτω να είναι τα συχνότερα λάθη που κάνουμε κατ εξακολούθηση μέχρι να το συνηθίσουμε. 

1. Πότε να αλλάζω ταχύτητα;

Νιώθεις την αυξημένη ροπή των diesel σαν κλοτσιά στον πισινό σου και νομίζεις ότι το τράβηγμα του κινητήρα δεν σταματάει ποτέ. Έτσι συνεχίζεις με την ίδια ταχύτητα μέχρι και τις κόκκινες ενδείξεις του στροφόμετρου. Γιατί είναι λάθος αυτό; Γιατί τη μέγιστη τιμή της ροπής του diesel την έχεις ξεπεράσει προ πολλού και η ροή των καυσαερίων της τουρμπίνας (αυτής που σου δίνει την «ντόπα» της ροπής) έχει μειωθεί σε υψηλές στροφές. Σε ένα πετρελαιοκινητήρα με εύρος λειτουργίας από τις 1.500 σ.α.λ. έως και τις 4.000 σ.α.λ., το να οδηγείς με τη βελόνα του στροφόμετρου από τις 4.500 σ.α.λ. και πάνω, εκτός από το ότι δεν έχει κανένα νόημα στην απόδοση, αυξάνει και την κατανάλωση δραματικά. Αντίστοιχα λάθος είναι να αλλάζεις πολύ νωρίς και να «πέφτεις» χαμηλότερα από τις στροφές που αποδίδεται η μέγιστη ροπή. 

Τι πρέπει να κάνεις: Να αλλάζεις στην επόμενη σχέση περίπου από τις 2.000 σ.α.λ. και πάνω. Ετσι κάθε αλλαγή, θα σε φέρει πάλι στο ωφέλιμο εύρος ροπής του κινητήρα.

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το, στη σελίδα μας στο Facebook »

Ακολουθήστε το autotriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις, στο Autotriti.gr
Σχολιάστε
DUNLOP - MICHELIN
Εκθεση Αυτοκινήτου. Οικονομία στην κατανάλωση. Βρές υβριδικά, ηλεκτρικά, LPG/CNG, plug-in. Τι ισχύει για μεταχειρισμένα και diesel