Διοικητής Τροχαίας Νέων Μουδανιών τα τελευταία δυόμιση χρόνια είναι ο κ. Ιωάννης Δεμιράκης, Αστυνόμος Β΄.

Διοικητής Τροχαίας Νέων Μουδανιών τα τελευταία δυόμιση χρόνια είναι ο κ. Ιωάννης Δεμιράκης, Αστυνόμος Β΄.

Συνέντευξη με τον κ. Ιωάννη Δεμιράκη, Διοικητή Τροχαίας Ν. Μουδανιών

(8/3/2011)

«Σαν τη Χαλκιδική δεν έχει», λέει ο λαός, και ο κ. Ιωάννης Δεμιράκης, Αστυνόμος Β΄ και Διοικητής Τροχαίας Ν. Μουδανιών, μας εξηγεί τις ιδιαιτερότητες στο οδικό δίκτυο αυτού του υπέροχου τόπου και τις προσπάθειες που κάνει η υπηρεσία του για τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »

Α.Τ: Πόσο σημαντική είναι για εσάς η οδική ασφάλεια και ποιες οι ενέργειες της Τροχαίας Ν. Μουδανιών προκειμένου να ενημερωθούν οι οδηγοί;


Ι.Δ: Η οδική ασφάλεια απαιτεί συλλογική προσπάθεια, συνεργασία και ευαισθητοποίηση όλων. Απαιτείται ενημέρωση από την προσχολική ακόμα ηλικία, ώστε να γίνει κατανοητό σε οδηγούς και πεζούς ότι η προστασία της ζωής μας και της ζωής των συνανθρώπων μας βρίσκεται στα χέρια μας και εξαρτάται από τη δική μας υπεύθυνη εφαρμογή του Κ.Ο.Κ. Στόχος μας είναι η κατά το δυνατόν μεγαλύτερη πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων και προς την κατεύθυνση αυτή, ενεργούμε συνεχείς ελέγχους και προσπαθούμε να έχουμε αισθητή παρουσία στο δίκτυο αρμοδιότητάς μας. Επιπλέον, ενημερώνουμε τους μαθητές στα σχολεία για την οδική ασφάλεια και διοργανώνουμε ημερίδες για τους κατοίκους της περιοχής.

Α.Τ: Πόσο σημαντική θεωρείτε την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στα Ν. Μουδανιά σε συνεργασία με το Auto Τρίτη;

Ι.Δ: Σαφώς είναι σημαντικότατη, αφού η ενημέρωση νέων ατόμων αποτελεί τον σπουδαιότερο τρόπο μείωσης τροχαίων ατυχημάτων. Όσα μέτρα και αν πάρει η πολιτεία, αν δεν προσπαθήσει να αλλάξει τη νοοτροπία των αυριανών οδηγών, θα αποτύχει δυστυχώς να μειώσει τους θανάτους και τις αναπηρίες από τα τροχαία ατυχήματα. Η αρχή βρίσκεται στην αλλαγή νοοτροπίας και παιδείας του πολίτη από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μάλιστα, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τη συνεργασία σας και την πολύτιμη προσφορά σας.

Α.Τ: Πιστεύετε πως αυτού τους είδους οι δραστηριότητες βελτιώνουν την εικόνα της τροχαίας στην κοινωνία;

Ι.Δ: Αναμφισβήτητα οι πολίτες δε θα πρέπει να αντιμετωπίζουν την τροχαία ως εχθρό. Ο ρόλος μας είναι αποκλειστικά βοηθητικός και στόχος είναι η προστασία του πολίτη. Η οδική ασφάλεια για να εξασφαλιστεί χρειάζεται τη συνεργασία και τη συμπαράσταση του. Έτσι λοιπόν, τέτοιες πρωτοβουλίες βοηθούν στην αστυνομία να βγει στην κοινωνία, ώστε να νιώσει ο πολίτης ότι είμαστε κοντά του στα καθημερινά προβλήματα.

Α.Τ: Ποια είναι τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζετε ως τμήμα τροχαίας Ν. Μουδανιών;

Ι.Δ: Τα προβλήματα περιορίζονται κυρίως στους θερινούς μήνες λόγω κατακόρυφης αύξησης των τροχαίων ατυχημάτων. Η περιοχή με το τεράστιο δίκτυο αστυνόμευσης, αλλά και την ιδιαιτερότητα έναντι των άλλων νομών, δύσκολα μπορεί να αστυνομευθεί επαρκώς με την υπάρχουσα αστυνομική δύναμη. Επίσης, είναι απαραίτητη η προμήθεια σύγχρονου υλικοτεχνικού εξοπλισμού.

Α.Τ: Ποιοι είναι οι στόχοι σας για τους μήνες που ακολουθούν;

&&&&Ι.Δ: Οι στόχοι μας για το άμεσο μέλλον είναι η μείωση του αριθμού νεκρών και τραυματιών αλλά και τροχαίων ατυχημάτων γενικά κατά 10%, η ανάπτυξη σχεδίων επικοινωνιακής πολιτικής με ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα οδικής ασφάλειας, η πραγματοποίηση διαλέξεων σε ομάδες οδηγών (επαγγελματίες οδηγοί, οικονομικοί μετανάστες, μαθητές δημοτικού, γυμνασίου, λυκείου ακόμη και νηπιαγωγείου), η εκμετάλλευση των πάρκων κυκλοφοριακής αγωγής και οι διοργανώσεις εκθέσεων τροχαίας, η διάθεση ειδικού συνεργείου τροχονομικών ελέγχων επί 24ώρου βάσεως και η συνεργασία με τους Δήμους και τις αρμόδιες υπηρεσίες για την άμεση απομάκρυνση των παράνομων διαφημιστικών πινακίδων και τη βελτίωση του οδικού δικτύου και σήμανσης όπου απαιτείται.

Σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια έχει ο Αστυνομικός Διευθυντής Χαλκιδικής, κ. Κων/νος Παπουτσής, ο οποίος μας στηρίζει και αγωνίζεται καθημερινά για την εξασφάλιση υψηλού επιπέδου αστυνομικών υπηρεσιών στην τοπική κοινωνία. Επιπλέον αφιέρωσε ένα μεγάλο κομμάτι της Αστυνομικής του καριέρας στο Τμήμα Τροχαίας Ν. Μουδανιών και με την εμπειρία του, έδωσε τις κατάλληλες κατευθύνσεις για τη σημαντική μείωση των τροχαίων ατυχημάτων στο Νομό Χαλκιδικής.

Α.Τ: Υπάρχουν κάποιες συγκεκριμένες ενέργειες που θα μπορούσατε να εφαρμόσετε προκειμένου να αντιμετωπίσετε επικίνδυνες οδηγικές συνήθειες σε διάφορες ομάδες οδηγών (π.χ. επαγγελματίες, οδηγοί λεωφορείων & Ταξί, αγρότες, μετανάστες κ.λ.π.) που οδηγούν υπό την επήρεια αλκοόλ;

Ι.Δ: Προσπαθούμε με ενημερώσεις να απευθυνόμαστε σε συγκεκριμένες ομάδες-στόχους. Με τις διαταγές του αρχηγείου διοργανώνονται διαλέξεις στις προαναφερόμενες ομάδες. Εκτός αυτού, δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα … που διαπράττουν οι επαγγελματίες οδηγοί.

Α.Τ: Ποιες πιστεύετε είναι οι ιδιαιτερότητες στους δρόμους της Χαλκιδικής; Τι να προσέξουν οι οδηγοί;

Ι.Δ: Η κοσμοπολίτικη Χαλκιδική τους θερινούς μήνες και όχι μόνο, κατακλύζεται με επισκέπτες και παραθεριστές από όλο τον κόσμο. Οι 25.000 περίπου κάτοικοι των δημοτικών διαμερισμάτων που αστυνομεύονται άμεσα από την υπηρεσία μας, κατά τη θερινή περίοδο ξεπερνούν τους 1.500.000 και, αν σε αυτούς προστεθούν οι κάτοικοι των 16 δημοτικών διαμερισμάτων της Κασσάνδρας, τότε μπορούμε να πούμε ότι το τροχαίο ατύχημα στους δρόμους της Χαλκιδικής είναι μέρος της ιδιαίτερης αυτής κοινωνίας. Είναι σημαντικό όλοι οι οδηγοί να τηρούν τον Κ.Ο.Κ., αποφεύγοντας την υπερβολική ταχύτητα, την κατανάλωση αλκοόλ και γενικά τις επικίνδυνες παραβάσεις.
FORD E-TRANSIT
OPEL