Αρκεί που η CUPRA ξεχώρισε από την SEAT, για να γίνει premium;

5.030 Επισκέψεις στο άρθρο (22/1/2021)

Πως μπορεί μια μάρκα όπως η SEAT να λανσάρει ένα μέρος της ως μια άλλη, αυτόνομη φίρμα, και να θέλει να την κάνει premium; Αρκεί μονάχα ένα νέο όνομα; Μάλλον όχι, και γι` αυτό η CUPRA έχει και δικά της, διαφορετικά μοντέλα. Είναι όμως premium;

 


Σίγουρα η έκδοση ενός μοντέλου από μόνη της ανεβάζει το «κασέ» ενός αυτοκινήτου. Πάρε ας πούμε το VW Golf. Από φοιτητές μέχρι συνταξιούχους και οτιδήποτε άλλο στο ενδιάμεσο αγοράζουν το μοντέλο που παρά τα πολύ καλά χαρακτηριστικά του, δεν το λες και premium. Για δες όμως το Golf GTI. Ναι, το ίδιο κατά βάση μοντέλο, αλλά άλλο Golf και άλλο Golf GTI. Από μόνη της η έκδοση είναι αρκετή για να αλλάξει τον τρόπο που βλέπεις ένα μοντέλο.

Οπότε και η λογική της SEAT, να πάρει τα μοντέλα της ισπανικής μάρκας και να δώσει τις κορυφαίες εκδόσεις τους σε μια άλλη μάρκα, σίγουρα κάνουν αυτή τη μάρκα να δείχνει αμέσως «άλλο πράγμα».

Έτσι η CUPRA λανσάρει μόνο κορυφαίες εκδόσεις των «απλών» μοντέλων της SEAT. Αυτό από μόνο του όμως, παρότι την «ανεβάζει» σε σχέση με τη SEAT, δεν μπορεί να την κάνει premium. Στο κάτω κάτω, μιλάμε για τα ίδια υλικά, την ίδια ποιότητα, και οι διαφορές εστιάζονται στη μηχανική και αισθητική βελτίωση που κάνει η Cupra. Για να είσαι premium θες να φτιάχνεις αυτοκίνητα όπως τα θες εσύ: premium.

Αυτό το κενό στην CUPRA έρχεται να καλύψει το Formentor. Ένα SUV που βασίζεται στο Ateca, όμως δεν του μοιάζει καθόλου, παρά τις μηχανικές συγγένειες. Το Formentor, αν έλεγες πως μοιάζει με άλλη μάρκα του ομίλου, θα έλεγες πως φέρνει σε Lamborghini. Είναι άγριο, με σημαντική παρουσία, και ναι, όμορφο. Πολύ όμορφο. Δίπλα στα αδελφάκια του από τη SEAT, Skoda, VW και Audi, δείχνει αμέσως ποιός έχει τη χάρη, και ξεχωρίζει ως το σημαντικά πιο ενδιαφέρον.

Το Formentor φτιάχνεται από την CUPRA και δείχνει έτσι τι μπορεί να κάνει η μάρκα μόνη της, χωρίς τη SEAT. Δηλαδή τι ποιότητα θέλει να έχουν τα μοντέλα της, ποιές τεχνολογίες και ποιόν χαρακτήρα, χτισμένο από το μηδέν. Και το Formentor έχει όλα τα χαρακτηριστικά για να είναι premium, αν και λόγω της σχέσης της CUPRA με τη SEAT, ατέλειες που σε ένα Audi συγχωρούνται για κάποιο λόγο, στο Formentor «φαίνονται» περισσότερο.

Εσείς όμως τι λέτε; Είναι η CUPRA μια premium μάρκα; Αρκεί ένα μόνο μοντέλο, όσο όμορφο και premium όσο το Formentor είναι, για να κάνει όλη τη μάρκα premium; Ακόμη κι αν προέρχεται από τη SEAT; Τι λέτε;

Toyota
citroen