Δακτύλιος: Ποια οχήματα εξαιρούνται, πως εκδίδεται το ειδικό σήμα

Δακτύλιος: Ποια οχήματα εξαιρούνται, πως εκδίδεται το ειδικό σήμα

10.790 Επισκέψεις στο άρθρο (21/10/2021)

Σε ισχύ θα βρίσκεται από τη Δευτέρα 25 Οκτωβρίου ο νέος Δακτύλιος. Δείτε ποια αυτοκίνητα θα μπορούν πλέον να μπαίνουν στο κέντρο της Αθήνας, τι ισχύει για τους μόνιμους κάτοικους, ποιοι θα έχουν «ελευθέρας» και πως θα εκδίδεται το σχετικό σήμα.

Επανέρχεται λοιπόν στη ζωή των Αθηναίων ο Δακτύλιος. Από τη Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2021 έως και την Παρασκευή 22 Ιουλίου 2022, από Δευτέρα έως Πέμπτη κατά τις ώρες 07.00 έως 20.00 και για την Παρασκευή από 07.00 έως 15.00, θα επιτρέπεται η κίνηση των ΙΧ οχημάτων και των φορτηγών με μέγιστη αποδεκτή μάζα φορτωμένου οχήματος (ΜΑΜΦΟ) μέχρι 2.200 χιλιάδων χιλιογράμμων, στους δρόμους του κέντρου της Αθήνας με το σύστημα των μονών- ζυγών, ανάλογα με τον τελευταία αριθμό της πινακίδας κυκλοφορίας.

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το, στη σελίδα μας στο Facebook »

 

Ποιοι εξαιρούνται του Δακτυλίου

Πέραν τον γενικού κανόνα, που επιτρέπει την κίνηση όλων των οχημάτων στο κέντρο (δεν απαγορεύονται κάποια) αλλά με το σύστημα μονά-ζυγά, υπάρχουν και οι εξαιρέσεις που προβλέπονται στην νέα ΚΥΑ η οποία δημοσιεύτηκε. Η πρώτη κατηγορία αφορά τα μοντέλα EURO 6 που εφόσον εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα λιγότερο από 120 γρμ./χλμ μπορούν να εισέρχονται ελεύθερα στο Δακτύλιο. Το ίδιο ισχύει και για όλα τα ηλεκτρικά, υβριδικά, φυσικού αερίου (CNG) και υγραερίου (LPG) εκ κατασκευής (εργοστασιακά) οχήματα και τα ταξί.
 
Ελεύθερα φυσικά θα κυκλοφορούν και τα αυτοκίνητα των μονίμων κατοίκων της περιοχής που ισχύει ο Δακτύλιος. Ωστόσο οι συγκεκριμένοι ιδιοκτήτες οχημάτων θα πρέπει να προμηθευτούν την ειδική κάρτα εισόδου-εξόδου, η οποία χορηγείται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων. Τα αυτοκίνητα αυτά, θα κινούνται στις προκαθορισμένες ζώνες αναλόγως του τόπου κατοικίας του κατόχου, χρησιμοποιώντας τη συντομότερη διαδρομή από και προς την κατοικία του (για είσοδο/έξοδο στον και από το δακτύλιο).
 
Από κει και πέρα εξαιρέσεις υπάρχουν και για γιατρούς, φυσικοθεραπευτές, ΑΜΕΑ, για αυτοκίνητα κρατικών υπηρεσιών Ο.Τ.Α, Οργανισμών ή επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας με ειδικούς αριθμούς κυκλοφορίας ή με εμφανή σήματα των Υπηρεσιών αυτών, τους επικεφαλής ξένων διπλωματικών αποστολών, εκπροσώπους του τύπου με περιορισμό ανά ΜΜΕ κ.α.

Εξαιρούνται επίσης από το μέτρο του δακτυλίου: αυτοκίνητα ιατρών, με το ειδικό σήμα του οικείου Ιατρικού Συλλόγου και μόνο επιβάτη τον ίδιο, για εξυπηρέτηση επειγόντων περιστατικών. Αυτοκίνητα αναπήρων πολέμου, τα οποία φέρουν ειδικές κρατικές πινακίδες κυκλοφορίας, εφ' όσον οδηγούνται από τους ίδιους τους ανάπηρους ή τους μεταφέρουν. Αυτοκίνητα που οδηγούνται από ή μεταφέρουν ΑΜΕΑ, καθώς και αυτοκίνητα που μεταφέρουν ασθενείς που χρειάζονται συχνή θεραπεία (π.χ. νεφροπαθείς, καρκινοπαθείς, άτομα με πολιομυελίτιδα ή ΑΜΕΑ), με αντίστοιχη βεβαίωση. Αυτοκίνητα μεταφοράς φαρμάκων, ή αγγειοκαρδιοχειρουργικών υλικών, ή υλικών οστεοσυνθέσεως, ή ανταλλακτικών τεχνητών νεφρών, ή βιολογικών υγρών ασθενών, με μόνιμα εμφανή σήματα της επιχείρησης και εφ' όσον μεταφέρουν τα πιο πάνω υλικά. Αυτοκίνητα φυσιοθεραπευτών που προσφέρουν υπηρεσίες σε κατάκοιτους. Αυτοκίνητα εν ενεργεία δικαστικών με έδρα εργασίας ή κατοικία εντός του δακτυλίου, εφόσον οδηγούνται από τους ίδιους. Εκπαιδευτικά αυτοκίνητα των επαγγελματιών εκπαιδευτών, που έχουν την έδρα τους εντός του δακτυλίου. Συνέχεια του άρθρου >>>
Mercedes
test center