Διαγωνισμός για 1.000 νέα αστικά λεωφορεία

8.518 Επισκέψεις στο άρθρο (20/8/2019)

Έρχεται νέος διαγωνισμός για την απόκτηση χιλίων λεωφορείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, συνολικού προϋπολογισμού 500 εκατομμυρίων ευρώ.

Διαγωνισμό για 1.000 νέα αστικά λεωφορεία προανήγγειλε ο Γενικός Γραμματέας Μεταφορών, Νίκος Σταθόπουλος. Η αρχική πρόβλεψη αναφέρεται στην προμήθεια 650 λεωφορείων για τον ΟΑΣΑ (Αθήνα) και 350 για τον ΟΑΣΘ (Θεσσαλονίκη) ενώ ο διαγωνισμός θα ξεκινήσει εντός του έτους.

Το κόστος υπολογίζεται περίπου στα 500 εκατομμύρια ευρώ και η χρηματοδότηση θα γίνει με κονδύλια του ΕΣΠΑ, του ΠΔΕ και της ΕΤΕπ. Η προηγούμενη σχετική προκήρυξη 750 λεωφορείων που προετοίμαζε η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου με κόστος περί τα 460 εκατομμύρια ευρώ, ακυρώθηκε από την ΑΕΠΠ ύστερα από προσφυγές κατά των όρων την διακήρυξης από τις ενδιαφερόμενες αυτοκινητοβιομηχανίες .

Ο διαγωνισμός που έρχεται θα είναι ακόμη πιο «πράσινος», καθώς θα περιλαμβάνει 600 με 700 ηλεκτρικά λεωφορεία, των οποίων η φόρτιση θα λαμβάνει χώρα κατά κύριο λόγο στα αμαξοστάσια και αυτό γιατί η ακτίνα της διαδρομής στα περισσότερα δρομολόγια είναι μικρή, οπότε δεν θα υπάρχει ανάγκη ενδιάμεσης φόρτισης τους.

Σχετικά με την συντήρηση και τα ανταλλακτικά των νέων οχημάτων που ήταν και ο λόγος που «φρέναρε» ο προηγούμενος διαγωνισμός, προς το παρόν, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές εξετάζονται όλα τα σενάρια. Πάντως όπως αναφέρουν, ο ΟΣΥ διαθέτει 700 τεχνίτες οι οποίοι δεν θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην «νέα ημέρα».

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι ο υπάρχον στόλος των αστικών λεωφορείων της Αθήνας είναι παλαιάς αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, με μέση ηλικία σχεδόν 14 ετών, ενώ και τα τρόλεϊ έχουν μέση ηλικία πάνω από 15 έτη.

NEO PROACE
NISSAN