Το νέο σύστημα ημιαυτόνομης οδήγησης, ProPILOT κάνει τη διαφορά.

Η ενεργοποίηση του ProPILOT, γίνεται από τη χρήση των μπουτών του cruise control στο τιμόνι και στo αριστερό μέρος της κονσόλας.

Η ενεργοποίηση του ProPILOT, γίνεται από τη χρήση των μπουτών του cruise control στο τιμόνι και στo αριστερό μέρος της κονσόλας.

Κοίτα πάει και μόνο του!

270.966 Επισκέψεις στο άρθρο (8/12/2019)

Το Nissan Qashqai μπορεί να απέκτησε νέο κινητήρα και νέο infotainment, αλλά αυτό που κερδίζει τις εντυπώσεις είναι το νέο σύστημα ημιαυτόνομης οδήγησης, αντίστοιχο με αυτά των premium και πολύ ακριβότερων μοντέλων, με την ονομασία ProPILOT.

Η Nissan τα τελευταία χρόνια έχει επενδύσει αρκετά χρήματα στην ανάπτυξη τεχνολογιών αιχμής και μελλοντικών συστημάτων. Εξάλλου η στρατηγική της ανάπτυξη περιλαμβάνει την εξέλιξη ηλεκτρικών μοντέλων και τεχνολογιών που θα τα υποστηρίξουν μελλοντικά όπως αυτή της αυτόνομης οδήγησης. Τα νέα αυτά συστήματα αποτελούν το «όραμα» της ιαπωνικής φίρμας για μια ευφυή κινητικότητα, με την ονομασία «Nissan Intelligent Mobility».

Nissan ProPILOT: Κατευθείαν από τα πιο πολυτελή μοντέλα
Μια πρώτη γεύση της ευφυούς κινητικότητας είναι το σύστημα ημιαυτόνομης οδήγησης, Nissan ProPILOT, το οποίο επιτρέπει στα οχήματα να λειτουργούν αυτόνομα κατά τη διάρκεια της οδήγησης σε μια λωρίδα στον αυτοκινητόδρομο. Σαν σύστημα δεν το βλέπουμε πρώτη φορά σε κάποιο μοντέλο, ωστόσο πρόκειται για μια τεχνολογία που υπήρχε μέχρι στιγμής αποκλειστικά σε premium μοντέλα, με κόστος πολλών δεκάδων χιλιάδων ευρώ και όχι σε κάποιο best seller. 

Ποτέ ξανά τόσο άνετα
Δοκιμάσαμε το ProPILOT στο Nissan Qashqai 1,5 dCi, για να διαπιστώσουμε πόσο λειτουργικό είναι σε καθημερινές συνθήκες. Αρχικά να πούμε πως το σύστημα συνδυάζει τις λειτουργίες του adaptive cruise control, ενώ παράλληλα το αυτοκίνητο αναλαμβάνει και τον έλεγχο του τιμονιού.

Η ενεργοποίησή του γίνεται πολύ απλά. Αφού λοιπόν βγεις στον αυτοκινητόδρομο και βάλεις στο cruise control την ταχύτητα που επιθυμείς να κινηθείς, με τα χειριστήρια του τιμονιού ορίζεις την επιθυμητή απόσταση από το προπορευόμενο όχημα, ανάμεσα σε τρεις προεπιλεγμένες θέσεις. Έπειτα το μόνο που μένει είναι να πατήσεις το μπουτόν του τιμονιού, στο κάτω αριστερό μέρος της κονσόλας.

Καλώς ήρθατε στο μέλλον
Voila! Πλέον το Qashqai κινείται αυτόνομα. Χρησιμοποιώντας μια προηγμένη τεχνολογία επεξεργασίας εικόνας, το ProPILOT κατανοεί τις οδικές και κυκλοφοριακές καταστάσεις και εκτελεί με ακρίβεια κινήσεις στο σύστημα διεύθυνσης, επιτρέποντας στο όχημα να κινείται με φυσικό τρόπο. Αυξομειώνει την ταχύτητα ανάλογα με την απόσταση που έχετε ορίσει από το μπροστά όχημα και όταν πλησιάζει σε στροφή, το τιμόνι γυρίζει από μόνο του ακολουθώντας τις γραμμές της λωρίδας σας. 

Πάντως μην αγχώνεστε, δεν είστε ακόμα «περιττοί». Το σύστημα απαιτεί να πιάνετε το τιμόνι, ώστε να καταλαβαίνει πως βρίσκεστε σε εγρήγορση. Αυτό βέβαια αφαιρεί λίγο από την πρακτικότητά του, αφού το μήνυμα προειδοποίησης εμφανίζεται ανά 5 δλ. υποχρεώνοντας σας να βάζετε τα χέρια στο τιμόνι.

ΠροηγούμενηΕπόμενη σελίδα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ (κάντε κλικ στη σελίδα που σας ενδιαφέρει)

SPRING SEAT
NISSAN