Πως «καίει» το υδρογόνο το Mirai; (+video)

    6.056 Επισκέψεις στο άρθρο (26/9/2019)

    Η ενέργειά του Mirai αντλείται από την... παραγωγή νερού και είναι αρκετή για να κινεί το αυτοκίνητο, αλλά και να φορτίζει τις μπαταρίες του. Το πεπιεσμένο υδρογόνο οδηγείται στις κυψέλες καυσίμου όπου βρίσκεται το οξυγόνο που συλλέγεται από τους αεραγωγούς. Στις κυψέλες καυσίμου το υδρογόνο απελευθερώνει ηλεκτρόνια τα οποία μεταφέρονται στο αντίθετο ηλεκτρόδιο και συναντούν το οξυγόνο. Αυτή η κίνηση των ηλεκτρονίων, όπως θα δείτε και στο video παρακάτω, από το ένα ηλεκτρόδιο στο άλλο παράγει τον ηλεκτρισμό, ο οποίος τροφοδοτεί τον ηλεκτροκινητήρα. Η ένωσή του υδρογόνου με το οξυγόνο (Η2Ο) σχηματίζει το νερό (δημιουργούνται 7 λίτρα νερού/100 χλμ). 

    Όμως επειδή δεν χρειάζεται πάντοτε το ίδιο ποσοστό ενέργειας, η πλεονάζουσα ενέργεια από τις κυψέλες καυσίμου φορτίζει τις μπαταρίες πίσω από τα πίσω καθίσματα. Το ίδιο συμβαίνει και με την ενέργεια που συλλέγεται από το σύστημα ανάκτησης ενέργειας κατά το φρενάρισμα. Έτσι, όταν ο οδηγός βυθίσει το πόδι στο γκάζι, η μονάδα διαχείρισης ενέργειας τροφοδοτεί το μοτέρ με ενέργεια από τις κυψέλες καυσίμου αλλά και από τις μπαταρίες.

    Η όλη ιδέα βασίζεται στο φαινόμενο της ηλεκτρόλυσης. Κατά την ηλεκτρόλυσή του, το νερό διασπάται στα βασικά στοιχεία τα οποία το αποτελούν, υδρογόνο και οξυγόνο, με την βοήθεια του ηλεκτρικού ρεύματος. Οι Γιαπωνέζοι λοιπόν με το Mirai κάνουν την ίδια διαδικασία, αλλά… αντίστροφα. Αντί να παίρνουν το νερό και να χρησιμοποιούν ενέργεια για να το διασπάσουν, παίρνουν τα στοιχεία που το αποτελούν (υδρογόνο και οξυγόνο) και αντλούν ενέργεια από τη δημιουργία του.

    ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

    peugeot
    test center