• Τιμές - Εξοπλισμός - Τεχνικά - Test - Συγκριτικά Εγγυήσεις - Χρηματοδοτικά - Προσφορές

Εσύ πως προσπερνάς τα ποδήλατα; Με προσοχή ή με… κόρνα;

2.921 Επισκέψεις στο άρθρο - Ημερομηνία δημοσίευσης: 19/1/2021

Πως αντιμετωπίζεις τα ποδήλατα στο δρόμο; Μήπως πρέπει να προσέχουμε λίγο περισσότερο με το αυτοκίνητο, αφού οι ποδηλάτες είναι σαφώς πιο εκτεθειμένοι στον κίνδυνο; Ή απλά δεν τους θες στο δρόμο;

 


Το ποδήλατο επανήλθε και θα μείνει. Δεν είναι μόδα, είναι λύση και τρόπος ζωής. Για όσους έμαθαν να οδηγούν στους δρόμους της δεκαετίας του 80 και του 90, το ποδήλατο είναι ένας νέος παρείσακτος, και έτσι κάποιες συνήθειες πρέπει να αλλάξουν.

Προς αυτή την κατεύθυνση λοιπόν, στην Ολλανδία, την Αγγλία και άλλες χώρες της Ευρώπης συζητούν με τους οδηγούς ώστε να αλλάξει ο ΚΟΚ. Είναι όμως αυτές οι ιδέες πιθανό να έρθουν στην Ελλάδα;

Για παράδειγμα 63% θεωρεί πως τα ποδήλατα πρέπει να κάνουν στην άκρη όταν έχει κίνηση, και να μην πιάνουν «ολόκληρες» θέσεις στο δρόμο. Σε ανταπόδοση, 78% θεωρεί πως οι οδηγοί πρέπει υποχρεωτικά να προσπερνούν τα ποδήλατα τουλάχιστον 1.5 μέτρο μακριά σε ταχύτητες μέχρι τα 40, και δύο μέτρα από κει και πάνω.

Γενικά το 71% θεωρεί πως τα ποδήλατα και οι πεζοί πρέπει να δικαιούνται στο δρόμο τον ίδιο χώρο όσο ένα αυτοκίνητο, που σημαίνει «τέρμα» το στρίμωγμα του «έλα χωράς, πέρνα».

Την ίδια στιγμή όμως υπάρχει διαφωνία στο κατά πόσο οι ποδηλάτες πρέπει να υποχρεούνται να κινούνται στους ποδηλατόδρομους, ή να έχουν το ελεύθερο να κινούνται και στο δρόμο αν θέλουν.

Αίσθηση κάνει επίσης η πρόταση στις σχολές οδηγών να διδάσκεται η μέθοδος ανοίγματος της πόρτας του αυτοκινήτου με το «άλλο» χέρι, δηλαδή την αριστερή με το δεξί, και την δεξιά με το αριστερό. Ο λόγος είναι απλός: σκύβοντας να φτάσεις την πόρτα με το «άλλο» χέρι, κοιτάς τον καθρέφτη αν σε πλησιάζει ποδήλατο (κυρίως) στο τυφλό σημείο.

Τι λέτε εσείς; Είναι αυτά τα μέτρα λογικά; Είναι κάτι που μπορεί να εφαρμοστεί στον ελληνικό ΚΟΚ; Και τελικά εσείς τι κάνετε για να προστατεύσετε τους ποδηλάτες;