Η εξέλιξη της υβριδικής τεχνολογίας της Toyota

Η εξέλιξη της υβριδικής τεχνολογίας της Toyota

9.306 Επισκέψεις στο άρθρο

Εδώ και χρόνια, η φράση «υβριδικό αυτοκίνητο» είναι γνωστή και μη εξαιρετέα στο λεξικό του αυτοκίνητου. Για να φτάσουμε, όμως, στο σήμερα χρειάστηκαν οι καινοτόμες και επαναστατικές για την εποχή τους υβριδικές τεχνολογίες της Toyota. Πάμε να τις γνωρίσουμε.

Από το Prius ως το Yaris, υβριδικό=Toyota!

Από την μία πλευρά έχουμε την εξαντλημένη Γη που «φωνάζει» για βιώσιμες και εναλλακτικές πηγές ενέργειας, από την άλλη τη δεδομένη ανάγκη των καταναλωτών για οχήματα οικονομικά ως προς την κατανάλωση καυσίμου. Με τον εξηλεκτρισμό να φαντάζει η πιο οικονομική λύση, ολοένα και περισσότερα αυτοκίνητα χρησιμοποιούν ένα ηλεκτρικό σύστημα κίνησης, είτε με κάποια μίζα-γεννήτρια είτε με ηλεκτρικό κινητήρα. Η πρώτη εταιρεία, όμως, που προχώρησε σε μαζική παραγωγή αυτοκινήτων που τροφοδοτούνται από παροχή ηλεκτρικού συστήματος ήταν η Toyota, από το μακρινό 1997 με το υβριδικό Prius. Έχοντας αφετηρία εκείνη την χρονιά, η ιαπωνική φίρμα εμπλούτισε την γκάμα της με μεγάλο αριθμό υβριδικών οχημάτων και εδραίωσε τη θέση της ως ένας από τους πιο αξιόπιστους «παίκτες» της αγοράς.

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το, στη σελίδα μας στο Facebook »

Τι ξεχωριστό έχει ένα υβριδικό αυτοκίνητο;

Ουσιαστικά, ένα κλασικό υβριδικό σύστημα κίνησης λειτουργεί ως εξής: Βασική μονάδα κίνησης είναι ο βενζινοκινητήρας, που παίρνει βοήθεια από έναν μικρό ηλεκτροκινητήρα. Η ηλεκτρική ενέργεια αποθηκεύεται σε μπαταρίες, ενώ το ηλεκτρικό μοτέρ κινεί το όχημα ή λειτουργεί μαζί με τον θερμικό κινητήρα σε ανηφόρες ή δυνατές επιταχύνσεις.

Διαφορετική υβριδική τεχνολογία ενσωματώνουν τα mild hybrid μοντέλα, τα οποία διαθέτουν έναν ηλεκτροκινητήρα και έναν κινητήρα εσωτερικής καύσης. Τα ήπια υβριδικά δεν μπορούν να λειτουργήσουν μόνο με ηλεκτρισμό ή τα δύο μοτέρ δουλεύουν παράλληλα. Τέλος, τα Plug-in hybrid οχήματα διαθέτουν συστήματα στα όποια απαιτείται σύνδεση στην πρίζα για να επαναφορτίσει πλήρως η μπαταρία. Το ξεχωριστό με τα PHEV είναι πως για ορισμένα χιλιόμετρα μπορούν να κινηθούν αποκλειστικά με ηλεκτρικό ρεύμα, αθόρυβα και με μηδενικές εκπομπές αέριων ρύπων.

Toyota Prius: Η πρώτη γενιά υβριδικών (1997-2003)

Η δεύτερη γενιά υβριδικών της Toyota: Hybrid Synergy Drive (2003-2007)

Τρίτης γενιάς υβριδικό σύστημα Toyota (2009-2016): Το Prius ξανά στο επίκεντρο

Τέταρτης γενιάς υβριδικών από τη Toyota (2016-2022): Με «πρεσβευτή» το Yaris Cross

Η πέμπτη γενιά υβριδική τεχνολογία (2022 - ): Η Corolla Cross κάνει την αρχή

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το, στη σελίδα μας στο Facebook »

NEO TRAFIC
moto