• Τιμές - Εξοπλισμός - Τεχνικά - Test - Συγκριτικά Εγγυήσεις - Χρηματοδοτικά - Προσφορές

Με την αύξηση της ηλικίας περνάμε σε καθίσματα στα οποία το πρόσωπο του παιδιού είναι στραμμένο προς τα εμπρός.

Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν τα καθίσματα στα οποία το πρόσωπο είναι στραμμένο προς την πλάτη του καθίσματος. Προορίζονται για μωρά ηλικίας 0 έως 2 ετών, με το βάρος να μην ξεπερνά τα 13 κιλά.

Παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου: Ο μόνος ασφαλής τρόπος!

19.475 Επισκέψεις στο άρθρο - Ημερομηνία δημοσίευσης: 30/7/2019
 

Το συμπέρασμα μετά από όσα αναφέραμε είναι σαφές, ποτέ παιδιά μικρής ηλικίας στο εμπρός κάθισμα, πάντα στις πίσω θέσεις σε ειδικό κάθισμα. Η επιλογή του κατάλληλου παιδικού καθίσματος γίνεται πλέον βάσει ύψους, σύμφωνα με το σχετικά πρόσφατο πρότυπο i-Size της Ε.Ε. για την ασφάλεια των καθισμάτων αυτοκινήτου που ισχύει από το 2013. Τα καθισματάκια που συμμορφώνονται με αυτό το πρότυπο είναι κατάλληλα για μωρά ηλικίας 0 έως 4 ετών (ύψους έως και 105 εκ.), ανεξαρτήτως βάρους, και παρέχουν βελτιωμένη προστασία στις ισχυρότερες δυνάμεις για πλάγια και μετωπική σύγκρουση και καλύτερη προστασία του κεφαλιού και του αυχένα. Το βάρος βέβαια παίζει ρόλο στη φορά που τοποθετείται το κάθισμα: τα μωρά με βάρος λιγότερο από 9 κιλά δεν πρέπει να τοποθετούνται σε κάθισμα με όψη προς τα εμπρός, ενώ από 9 κιλά και πάνω μπορούν να κοιτούν προς τα μπροστά. Τονίζουμε, επίσης, πως στα καθίσματα αυτού του τύπου, το πρόσωπο του παιδιού είναι υποχρεωτικά στραμμένο προς την πλάτη του καθίσματος σε ηλικές έως και 15 μηνών, ενώ το πιο ασφαλές είναι να παραμείνει έτσι μέχρις ότου το παιδί να φτάσει 4 ετών. Σημειώνουμε πως, η ταξινόμηση των καθισμάτων i-Size γίνεται βάσει ύψους για πιο εύκολη επιλογή του σωστού καθίσματος, ενώ όλα είναι αποκλειστικά συμβατατά με το σύστημα Isofix.

Από την άλλη, υπάρχει και ο παλαιότερος κανονισμός ECER44 για τα παιδικά καθίσματα που στερεώνονται εκτός του συστήματος Isofix και με ζώνη ασφαλείας. Σε αυτή την περίπτωση η επιλογή του κατάλληλου παιδικού καθίσματος γίνεται βάσει της ηλικίας και του βάρους. Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν τα καθισματάκια για μωρά ηλικίας 0 έως 2 ετών, με το βάρος να μην ξεπερνά τα 13 κιλά. Στα καθίσματα αυτού του τύπου, το πρόσωπο είναι στραμμένο προς την πλάτη του καθίσματος. Στη δεύτερη και τρίτη κατηγορία ανήκουν καθίσματα στα οποία το πρόσωπο είναι στραμμένο στην ίδια κατεύθυνση με των υπόλοιπων επιβατών, ωστόσο εμείς προτείνουμε πάλι αυτά που κοιτούν προς τα πίσω, ενώ σε αυτή την περίπτωση η επιλογή γίνεται με βάση την ηλικία, το βάρος, αλλά και το ύψος.

Να σημειώσουμε, τέλος, ότι η χρήση παιδικού καθίσματος είναι υποχρεωτική μέχρι την ηλικία των 12 ετών, διαφορετικά η έλλειψη πλευρικής στήριξης και η κακώσεις που δημιουργούνται από την κανονική ζώνη ασφαλείας θέτουν τα παιδιά σε κίνδυνο.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ