• Τιμές - Εξοπλισμός - Τεχνικά - Test - Συγκριτικά Εγγυήσεις - Χρηματοδοτικά - Προσφορές

Ξέρατε ότι η χώρα κατασκευής, το εργοστάσιο κατασκευής, το έτος κατασκευής και ο σειριακός αριθμός παραγωγής είναι καταγεγραμμένα;

Ταυτότητα αυτοκινήτου

Διαβάστηκε από 11098 αναγνώστες - Ημερομηνία δημοσίευσης: 9/7/2017

Αριθμός πλαισίου ή αλλιώς η ταυτότητα του αυτοκινήτου σας. Είναι ο αριθμός ο οποίος αποτελείται από 17 ψηφία, γράμματα και νούμερα τα οποία μαρτυρούν τα πάντα για το αυτοκίνητό σας.

 
Ο αριθμός πλαισίου μαρτυρά χρήσιμα στοιχεία για το αυτοκίνητο, όπως η χώρα κατασκευής, το εργοστάσιο κατασκευής, το έτος κατασκευής και ο σειριακός αριθμός παραγωγής. Φυσικά είναι ο αριθμός που μας δίνει τη δυνατότητα ελέγχου, σε περίπτωση αγοράς μεταχειρισμένου, καθώς μία διασταύρωσή του με την άδεια κυκλοφορίας ίσως αποδειχθεί αρκετή για να μην πέσουμε σε απάτη. Επίσης είναι χρήσιμος όταν αναζητούμε ανταλλακτικά για το αυτοκίνητό μας, καθώς πολλές φορές τα συνεργεία ζητούν αριθμό πλαισίου για να δουν ακριβώς ποιο είναι το μοντέλο μας.

Ο αριθμός πλαισίου στις περισσότερες των περιπτώσεων είναι εύκολο να βρεθεί καθώς πλέον είναι σε εμφανές σημείο. Συνήθως βρίσκεται χαμηλά στο εμπρός παρμπρίζ, αλλά και σε άλλα σημεία, όπως κάτω από τη ρεζέρβα στο πορτμπαγκάζ και στο πλαίσιο του αυτοκινήτου, καρφωμένο σε ειδικό καρτελάκι στο χώρο του κινητήρα ή χαραγμένο στο πλαίσιο. Αν πάλι δεν το βρίσκετε, μπορείτε να συμβουλευτείτε το βιβλιαράκι του κατασκευαστή.

Το σημαντικό όμως είναι να αποκρυπτογραφήσουμε τον αριθμό αυτό. Πλέον με τη βοήθεια του διαδικτύου, μπορούμε να μάθουμε όλες τις πληροφορίες εισάγοντας τον αριθμό πλαισίου.

Συγκεκριμένα τα ψηφία:
 • 1 έως 3: Δηλώνουν ποιος είναι ο κατασκευαστής και από ποια χώρα είναι το αυτοκίνητο.
 • 4,5 και 6: Τύπος αμαξώματος, μηχανής, φρένων, κιβωτίου ταχυτήτων
 • 7 έως 8: Κωδική ονομασία μοντέλου
 • 9: Ειδικό ψηφίο ελέγχου
 • 10,11: Έτος παραγωγής  (σε ποιο εργοστάσιο παράχθηκε, αφορά μόνο Β. Αμερική) 
 • 12 έως 17: Σειριακός αριθμός παραγωγής
Εσείς ξέρατε πως μπορείτε να βρείτε τη χώρα κατασκευής του αυτοκινήτου σας; Ή μήπως δεν σας ενδιαφέρει καν; Δίνετε σημασία στον αριθμό πλαισίου; Τον έχετε διασταυρώσει με την άδεια κυκλοφορίας σας;

 
 • Στάθης

  Ο αριθμός πλαισίου που αναγράφεται σε κάποιο ταμπελάκι, δεν είναι αρκετός, ώτε να είμαστε σίγουροι για την αυθεντικότητα του αυτοκινήτου. Ο αριθμός πλαισίου θα πρέπει να υπάρχει πάνω στο πλαίσιο του αυτοκινήτου και αυτό το σημείο θα πρέπει να ξέρουμε που βρίσκεται, προκειμένου να μπορούμε να ελέγξουμε την αυθεντικότητα του αυτοκινήτου μας. Το ταμπελάκι που είναι πριτσινωμένο πάνω στο αυτοκίνητο, μπορεί να αφαιρεθεί και να τοποθετηθεί σε κάποιο άλλο αυτοκίνητο κλεμμένο, γιαυτό δεν είναι απόλυτο ότι αυτό το ταμπελάκι που θα δούμε είναι και το αυθεντικό. Για παράδειγμα μπορεί κάποιος να έχει ένα αυτοκίνητο που τράκαρε και το κατέστρεψε. Μπορεί λοιπόν να κλέψει κάποιο άλλο παρόμοιο και να αντικαταστήσει το ταμπελάκι του κλεμμένου, με αυτό του κατεστραμμένου προκειμένου στη συνέχεια να το πουλήσει, ως δήθεν το δικό του. Βέβαια και ο αριθμός του πλαισίου, που βρίσκεται κτυπημένος πάνω στο πλαίσιο, μπορεί να αντικατασταθεί, από τον αριθμό κάποιου άλλου αυτοκινήτου, αλλά αυτό είναι κάτι πιό δύσκολο από τον αριθμό στο ταμπελάκι, όπως προανέφερα, διότι στην περίπτωση του πλαισίου, ο κλέφτης θα πρέπει να κόψει κομμάτι του πλαισίου, που περιλαμβάνει τον αριθμό και να το τοποθετήσει και να το συγκολλήσει, στη θέση του αντίστοιχου κομματιού του αυτοκινήτου που πουλάει. Η πράξη αυτή είναι πολύ πιό δύσκολη διότι χρειάζεται μεγάλη προσοχή, ώστε να μην φαίνεται.

    4