Το ομορφότερο αυτοκίνητο στην έκθεση των Παρισίων, ήταν, κατά γενική ομολογία το πρωτότυπο της Peugeot, e-Legend.

Χάρη στην σχεδίαση του e-Legend, θες να μπεις μέσα του, να καθίσεις στη θέση του οδηγού και να αποκτήσεις την οποιαδήποτε οδηγική εμπειρία θα σου προσφέρει.

Ηλεκτρικά σαν... ψυγεία ή απλά πανέμορφα;

3.785 Επισκέψεις στο άρθρο (25/11/2018)

Ηλεκτρικά σαν... ψυγεία ή απλά πανέμορφα; Πόσο χρυσώνεται το χάπι των ηλεκτρικών και αυτόνομων αυτοκινήτων, όταν αυτά είναι όμορφα;

Και ηλεκτρικά, και αυτόνομα. Αλήθεια ποιος αντέχει μια τέτοια εξέλιξη; Και ποιος την αντέχει αν τα αυτοκίνητα του μέλλοντος εκτός του ότι δεν έχουν νεύρο, ζωντάνια, χαρακτήρα, ταυτότητα και ενδιαφέρον, μοιάζουν και σαν ψυγεία; Μήπως όμως το θέμα αλλάζει αν είναι απλά πανέμορφα;

Για σκέψου, το ομορφότερο αυτοκίνητο στην έκθεση των Παρισίων, ήταν, κατά γενική ομολογία το πρωτότυπο της Peugeot, e-Legend. Ας το πάρουμε όμως από την ανάποδη.

Πως θα σας φαινόταν ένα μοντέλο με ηλεκτρικό κινητήρα, μπαταρίες, αρκετή αυτονομία, που οδηγείται μόνο του, και έχει και πτυσσόμενο τιμόνι; Αν η περιγραφή σταματούσε εδώ, απλά θα προχωρούσατε στο επόμενο έκθεμα. Όταν όμως σε αυτή την περιγραφή βλέπεις μπροστά σου το e-Legend, το πράγμα αλλάζει.

Και αλλάζει, γιατί ενώ τα τεχνικά σε αφήνουν τελείως ασυγκίνητο, το αυτοκίνητο που βλέπεις μπροστά σου σε ξεσηκώνει. Ένα δίπορτο σπορ μοντέλο, με σαφείς ρετρό αναφορές στην δεκαετία του 70, όταν η Peugeot με τον Pininfarina έκανε θαύματα σχεδιαστικά, ιδιαίτερα μυώδες, γωνιώδες και επιθετικό. Οι φωτογραφίες μιλάνε μόνες τους.

Με αυτή την σχεδίαση το e-Legend αποκτά τόσο ενδιαφέρον, που όλα αυτά που μέχρι τώρα ήσουν έτοιμος απλά να αγνοήσεις γίνονται λίγο πιο πιθανά να ασχοληθείς μαζί τους. Χάρη στην σχεδίαση του e-Legend, θες να μπεις μέσα του, να καθίσεις στη θέση του οδηγού και να αποκτήσεις την οποιαδήποτε οδηγική εμπειρία θα σου προσφέρει. Και που ξέρεις, μπορεί να σου αρέσει.

Αυτός είναι και ο στόχος εξάλλου. Να παραμείνει το συναίσθημα στο αυτοκίνητο ώστε να μην φύγει ο κόσμος που το αγαπάει από τις εκθέσεις. Ώστε με την σχεδίαση να παραμείνει το πάθος ζωντανό και να μπορέσουμε να αγαπήσουμε και αυτοκίνητα, που για πολλούς δεν έχουν «ψυχή», αφού δεν έχουν μοτέρ, δεν έχουν καν τιμόνι.

Τι λέτε λοιπόν; Είναι η σχεδίαση ικανή να χρυσώσει το χάπι της ηλεκτροκίνησης και της αυτόνομης οδήγησης; Μπορεί μια στροφή των σχεδιαστών σε συναισθηματικά φορτισμένα αυτοκίνητα, σε σχέδια που ξυπνούν έντονα αισθήματα, να σας κάνει να αφήσετε στην άκρη τις ιδέες σας για το πως πρέπει να είναι στα μηχανικά του μέρη ένα αμάξι, και για χάρη της ομορφιάς τους, να δεχθείτε τα ηλεκτρικά και τελικά να τα αγοράσετε; Τι λέτε; Αρκεί η σχεδίαση;

ELASTIKA 2024
moto