Δύο σκληροτράχηλα SUV από την ¶πω Ανατολή σε κόντρα.

Όμορφο και ποιοτικό είναι το εσωτερικό του Tucson προβάλλοντας και έναν συγκρατημένο premium αέρα.

Ευφάνταστο και ποιοτικό είναι το εσωτερικό του Eclipse Cross, ενώ οι χώροι του ικανοποιούν. Παράλληλα διαθέτει και πολυχρηστικά στοιχεία.

Hyundai Tucson vs Mitsubishi Eclipse Cross

14.288 Επισκέψεις στο άρθρο (30/6/2018)

Tα Ηyundai Τucson και Mitsubishi Eclipse Cross στέκονται αντιμέτωπα με επίκεντρο τους ισχυρούς βενζινοκινητήρες τους και την ελκυστική τιμή τους, με προστιθέμενη αξία στην «κόντρα», το όνομα που εδώ και δεκαετίες έχουν «χτίσει» στην κατασκευή SUV/crossover αυτοκινήτων.

H Hyundai είναι μια από τις πρώτες εταιρείες που «ασχολήθηκε» με την κατηγορία των crossover και σε ένα βαθμό βοήθησε με τα μοντέλα της στην εξέλιξη αυτής της κατηγορίας όπως την γνωρίζουμε σήμερα. Η Mitsubishi αντίθετα δεν είχε κάτι τέτοιο στο μυαλό της αν κρίνουμε από τα παλαιότερα μοντέλα της, επιδεικνύοντας έναν πιο σκληροτράχηλο και έντονα περιπετειώδες εκτός δρόμου χαρακτήρα.

Στις νέες τους γενιές ωστόσο και ακολουθώντας την τάση της αγοράς και της κατηγορίας ειδικότερα, τα Tucson και Eclipse Cross αποτελούν δύο από τους πιο ικανούς και προσιτούς «παίκτες» με βάση τον χαρακτήρα, το μέγεθος και τα χαρακτηριστικά τους. Και τα δύο μάλιστα είναι διαθέσιμα τόσο σε δικίνητες όσο και 4κίνητες εκδόσεις, προσφέροντας το κάτι παραπάνω σε επίπεδο δυνατοτήτων.

Εμείς τα συγκρίνουμε στις ισχυρότερες βενζινοκίνητες εκδόσεις τους, με το Tucson σε αυτή να είναι διαθέσιμο αποκλειστικά ως τετρακίνητο και το Eclipse Cross να προσφέρει προαιρετικά αυτή την επιλογή, την οποία ωστόσο δεν έχουμε ακόμα δοκιμάσει. 

Εμφάνιση: Στυλ και φαντασία… 
Αισθητικά σαφέστατα το Eclipse Cross είναι εκείνο που κλέβει τις εντυπώσεις μέσω της εκκεντρικής του σχεδίασης, ιδιαίτερα στο κουπέ λογικής πίσω μέρος. Το επιθετικό προφίλ του ωστόσο ξεκινά από το εντυπωσιακό εμπρόσθιο μέρος το οποίο και θα υιοθετηθεί και από τα επόμενα μοντέλα της εταιρείας.

Από την άλλη πλευρά, το Hyundai Tucson παρουσιάζει ένα πολύ πιο συμβατικό συγκριτικά προφίλ, ωστόσο είναι επιβλητικό με το όμορφο στυλ του να διαμορφώνεται τόσο από τις δυναμικές του γραμμές όσο και τα πολυτελή του στοιχεία και φυσικά τις διαστάσεις του. 

Εσωτερικό – Xώροι: Πιο ενδιαφέρον και εδώ το Eclipse, μεγαλύτερο το Tucson 
Όπως και στο εξωτερικό του, το Mitsubishi Eclipse Cross εκφράζει και εσωτερικά ένα πιο «ψαγμένο» προφίλ, με πιο high tech στοιχεία και πιο σπορ αισθητικά διάκοσμο. Το Tucson είναι ευχάριστο και όμορφο στο εσωτερικό του ενώ διαθέτει και πλούσιο εξοπλισμό, ενώ και εδώ είναι υπαρκτός ο σύγχρονος high tech «αέρας». Με το Eclipse να είναι περισσότερο crossover και το Tucson να ακολουθεί τα SUV πρότυπα της εποχής, στο δεύτερο ο οδηγός κάθεται ψηλότερα και απολαμβάνει καλύτερη άνεση από τα καθίσματα και καλύτερη περιφερειακή ορατότητα.

Ποιοτικά και τα δύο αυτοκίνητα είναι προσεγμένα, επιδεικνύοντας καλή ποιότητα υλικών και συναρμολόγησης, ενώ και το φινίρισμα ικανοποιεί. Το μεγαλύτερο σε διαστάσεις Tucson έχει ένα προβάδισμα σε χωροταξικά ζητήματα, ωστόσο και στα δύο μοντέλα οι επιβάτες δεν θα συναντήσουν το παραμικρό πρόβλημα μετακίνησης. 

Κινητήρες – επιδόσεις: Δυνατά… χαρτιά 
Οι κινητήρες των δύο μοντέλων αποτελούν από μόνοι τους highlight μέσω της μεγάλης ισχύος τους. Ο μεγαλύτερος σε χωρητικότητα 1,6 λίτρων κινητήρας του Tucson αποδίδει 177 ίππους, ωστόσο λόγω αυξημένου βάρους (1.583 κιλά) και τετρακίνησης, παρουσιάζει υποδεέστερες επιδόσεις από στάση και μεγαλύτερη κατανάλωση σε καύσιμο. Αντίθετα, η ισχύς του φαίνεται σε επιδόσεις εν κινήσει όπου βοηθά και το σωστά κλιμακούμενο 6άχυτο κιβώτιο.

Ο 1,5 λτ. κινητήρας του Eclipse Cross δείχνει και είναι πιο νευρικός, όμως η αραιή κλιμάκωση του κιβωτίου προς όφελος της κατανάλωσης, του στερεί την διάκριση και στις ρεπρίζ. Σε κάθε περίπτωση οι δύο ισχυροί κινητήρες προβάλλουν πολιτισμένο λειτουργικό προφίλ, ταιριάζοντας με τον χαρακτήρα των μοντέλων που εφοδιάζουν. 

Οδική συμπεριφορά: Tο Tucson κερδίζει λόγω 4χ4
Σαφώς η μετάδοση της κίνησης ορίζει και διαφορετικό χαρακτήρα στα δύο μοντέλα σε εκτός δρόμου αναζητήσεις (με το Tucson να υπερέχει ξεκάθαρα), ωστόσο με το 90% των μετακινήσεων να εστιάζει σε ασφάλτινες συνθήκες και τα δύο προορίζονται για την κάλυψη μεγάλων αποστάσεων με άνεση και ασφάλεια.

Το Tucson είναι πιο μαλακό σε ανάρτηση και προσφέρει μεγαλύτερη άνεση συγκριτικά, ενώ το Eclipse Cross όντας λίγο πιο σφιχτό θα επιτρέψει σε κάποιες έντονες ανωμαλίες να περάσουν στο εσωτερικό του. Αντίθετα, αυτό έχει θετικό αντίκτυπο σε επίπεδο οδικής συμπεριφοράς με το Eclipse να παρουσιάζει πιο ενδιαφέρον οδηγικό προφίλ και ιδιαίτερα σε ρυθμούς που δεν αρμόζουν στην κατηγορία. 

Η άποψή μας
Αν και πρόκειται για δύο φαινομενικά διαφορετικές προτάσεις στην κατηγορία, και τα δυο μοντέλα έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον μέσω της ελκυστικής- για αυτά που προσφέρουν-, τιμή τους. Η τιμή του Tucson είναι εξαιρετική για 4κίνητο όχημα τέτοιων διαστάσεων που το καθιστά μια εναλλακτική των συνηθισμένων πρόταση, ενώ το Eclipse Cross ακολουθεί τις προσταγές της κατηγορίας και καλύπτει πλήρως το κοινό της. Ωστόσο, νικητής στην αναμέτρηση βγαίνει το Tucson λόγω 4κίνησης και τιμής κτήσης, σε συνδυασμό με τον εξοπλισμό που προσφέρει.