Φωτογραφία αρχείου.

Ισόβια για τους οδηγούς που προκαλούν δυστυχήματα στην Βρετανία

2.039 Επισκέψεις στο άρθρο (15/9/2020)

Η νέα νομοθεσία που θα επιβληθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο από το 2021 προβλέπει πιο σκληρές ποινές για τους οδηγούς-δολοφόνους. Τι συμβαίνει στην Ελλάδα;


Οι οδηγοί που προκαλούν θανατηφόρα ατυχήματα λόγω μεγάλης ταχύτητας, κάνοντας κόντρες ή επειδή έκαναν χρήση του κινητού τους τηλεφώνου θα τους επιβάλλεται ισόβια κάθειρξη μόλις θεσπιστεί η νέα νομοθεσία το 2021 στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι οδηγοί που σκοτώνουν κάποιον ενώ βρίσκονται υπό την επήρεια ναρκωτικών ή αλκοόλ θα βρεθούν αντιμέτωποι με την ίδια ποινή. Επιπλέον, η νέα νομοθεσία προβλέπει πιο μεγάλες ποινές για οδηγούς που προκαλούν σοβαρούς τραυματισμούς που αλλάζουν την ζωή των θυμάτων, όπως πχ οι ακρωτηριασμοί.

Η μέγιστη ποινή για την πρόκληση θανάτου από επικίνδυνη οδήγηση - καθώς και για την πρόκληση θανάτου από επικίνδυνη οδήγηση υπό την επήρεια ποτών ή ναρκωτικών θα αυξηθεί από τα 14 χρόνια σε ισόβια. Πέρυσι, 174 άτομα καταδικάστηκαν για πρόκληση θανάτου από επικίνδυνη οδήγηση, ενώ άλλα 19 καταδικάστηκαν για πρόκληση θανάτου από απρόσεκτη οδήγηση υπό την επήρεια ποτών ή ναρκωτικών.

Οι πιέσεις για πιο μεγάλες ποινές σε τέτοια περιστατικά είναι μεγάλες καθώς σε μια διαβούλευση το 2017, το 90% των ερωτηθέντων ζητούσαν πιο σκληρή νομοθεσία για οδηγούς που προκαλούν σοβαρούς τραυματισμούς, ενώ το 70% συμφώνησε ότι η ανώτατη ποινή για τους οδηγούς-δολοφόντους θα πρέπει να είναι η ισόβια κάθειρξη.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον νέο Κώδικα, όποιος οδηγεί όχημα έχοντας καταναλώσει ποσότητα οινοπνεύματος ή έχοντας κάνει χρήση ναρκωτικών ουσιών ή είναι σωματικά και πνευματικά εξαντλημένος, ή οδηγεί όχημα σε εθνικές ή περιφερειακές οδούς αντίστροφα στο ρεύμα της εκάστοτε κατεύθυνσης, οδηγεί σε πεζοδρόμους, πεζοδρόμια ή πλατείες ή αν οδηγεί όχημα που είναι τεχνικά ανασφαλές ή με ανασφαλή τρόπο φορτωμένο τιμωρείται -αν δεν προβλέπονται βαρύτερες κυρώσεις σε άλλες διατάξεις- με φυλάκιση έως τρία έτη ή με χρηματική ποινή αν από την πράξη προέκυψε κοινός κίνδυνος σε ξένα πράγματα.

Τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους αν από την πράξη προέκυψε κίνδυνος για άνθρωπο, με κάθειρξη έως δέκα έτη αν η πράξη του είχε ως αποτέλεσμα τη βαριά σωματική βλάβη ανθρώπου, με κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών αν είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο άλλου ανθρώπου. Αν προκλήθηκε θάνατος μεγάλου αριθμού ανθρώπων, το δικαστήριο μπορεί να επιβάλει ισόβια κάθειρξη.

Τέλος, όποιος οδηγεί επικίνδυνα από αμέλεια και από την πράξη του αυτή προέκυψε κοινός κίνδυνος για ξένα πράγματα ή για άνθρωπο, τιμωρείται με φυλάκιση έως δύο έτη ή χρηματική ποινή.
 
 

peugeot
NISSAN