Ο υπουργός μας μίλησε κατ΄αποκλειστικότητα για τη νέα καμπάνια του Ι.Ο.ΑΣ. και το θέμα της οδικής ασφάλειας στη χώρα μας.

Στιγμιότυπο από τη συνέντευξη που μας παραχώρησε ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, κ. Χρήστος Σπίρτζης.

Συνέντευξη υπουργού Μεταφορών - κ. Χρήστου Σπίρτζη

14.923 Επισκέψεις στο άρθρο (29/11/2018)

Διαβάστε την αποκλειστική συνέντευξη που έδωσε ο υπουργός Μεταφορών, κ. Χρήστος Σπίρτζης, στον υπεύθυνο του autotriti.gr, Γιάννη Σκανδάλη, που βρέθηκε στο αμφιθέατρο του υπουργείου, μόνο στο AutoΤρίτη.

Γ.Σ.:
Επί των ημερών σας ως επικεφαλής του υπουργείου Μεταφορών βλέπουμε ενεργή υποστήριξη της Πολιτείας σε δράσεις που προάγουν την ασφάλεια στο δρόμο. Αυτό αποδίδεται σε κάποιο ευρύτερο σχεδιασμό με συγκεκριμένα προσδοκώμενα αποτελέσματα, στο προσωπικό σας ενδιαφέρον ως άνθρωπος και στέλεχος της Δημόσιας Διοίκησης, σε καλές πρακτικές που ακολουθούνται στο διεθνές περιβάλλον ή στο γεγονός ότι η Ελλάδα παρά τις όσες βελτιώσεις υπάρχουν στους αυτοκινητοδρόμους παραμένει στις τελευταίες θέσεις της Ε.Ε.;
Χ.Σ.: Όχι, θεωρώ πως εντάσσεται στη συνολική προσπάθεια που κάνουμε και ως κυβέρνηση και ως προοδευτικοί άνθρωποι και ως κοινωνία να αλλάξουμε πολλά από τα κακώς κείμενα στη χώρα μας. Και ένα από τα κακώς κείμενα είναι οι γκρίζες ζώνες που υπήρχαν τόσο στον κώδικα οδικής κυκλοφορίας και στην εφαρμογή του, στην έκδοση των αδειών οδήγησης, στην μηδενική παιδεία που διαμορφώνει τις συνήθειες μας από όταν είμαστε παιδιά και στην περιοδική αν θέλετε μνήμη σε τέτοια θέματα, ενώ πρέπει να είναι καθημερινότητα. Πρέπει κάθε στιγμή να ευαισθητοποιούνται οι πολίτες γύρω από τέτοια θέματα και αυτό δε μπορεί να γίνει γιατί υπάρχει ένας υπουργός που έχει ευαισθησίες ή μια κυβέρνηση που έχει ευαισθησίες. Χρειάζεται συστράτευση όλων, όλου του πολιτικού κόσμου, όλης της κοινωνίας, όλων των ινστιτούτων ή των πρωτοβουλιών που σχετίζονται με την οδική ασφάλεια. Πιστεύω ότι είμαστε σε καλό δρόμο να περάσουμε μια άλλη αντίληψη, μια άλλη εποχή ώστε να υπάρχουν μαθήματα στα σχολεία μας, στα δημοτικά που διαμορφώνουμε και τη συνείδησή μας για θέματα οδικής συμπεριφοράς, να περάσουν με τη σειρά τους οι μαθητές την κουλτούρα στις οικογένειές τους, στις γενιές που δεν είχαν αυτή την παιδεία, να αλλάξουμε τον τρόπο που κατά καιρούς γνωρίζουμε όλοι ότι βγαίνανε οι άδειες οδήγησης, να ξεπεράσουμε κακές λογικές και πρακτικές κατά τις οποίες ο πολίτης θεωρεί πως μια παράβαση στον κώδικα κυκλοφορίας είναι ένα εισπρακτικό μέτρο. Δεν είναι ένα εισπρακτικό μέτρο και για αυτό μηδενίσαμε σε πολλές παραβάσεις και τα πρόστιμα. Πρέπει να καταλάβει ότι αφορά τη ζωή του, την υγεία τη δική του, της οικογένειάς του, των συμπολιτών που κινούνται στον ίδιο χώρο. Αυτή είναι η προσπάθεια. Να πείσουμε δηλαδή και τον εαυτό μας, όλοι μαζί, τους πολίτες και την κοινωνία ότι πρέπει να έχουμε μια άλλη λογική όταν είμαστε στο δρόμο.
 
Γ.Σ.: Ποια η άποψή σας για το έργο του Ι.Ο.ΑΣ. που κλείνει 13 χρόνια συνεχούς παρουσίας στον τομέα της οδικής ασφάλειας με σημαντικές εκπαιδευτικές και παρεμβατικές δράσεις, αλλά και δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης όπως η σημερινή; Πιστεύετε ότι το Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» συνδράμει σημαντικά καλύπτοντας ουσιαστικά τα νώτα της Πολιτείας;
Χ.Σ.:Εμείς έχουμε μια πολύ καλή συνεργασία. Τους ευχαριστώ και την κυρία Μυλωνά και τα υπόλοιπα μέλη του ινστιτούτου και θεωρώ ότι αυτό που η πολιτεία δεν έκανε τακτικά για δεκαετίες το κάλυπτε το ινστιτούτο και πολλές πρωτοβουλίες όπως το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς». Για αυτό, τη στενή συνεργασία των προηγούμενων χρόνων θα τη συνεχίσουμε και στο μέλλον.
 
Γ.Σ.: Η παρουσία σας στη σημερινή εκδήλωση, παρά το βαρύ πρόγραμμά σας, δείχνει κάτι. Θέλετε να μας πείτε δυο λόγια για τη σημαντικότητα της χρήσης ζώνης ασφαλείας από τη δική σας σκοπιά; Και ακόμη, πόσο σημαντική θεωρείτε τη σημερινή παρουσία εκπροσώπων διεθνώς αναγνωρισμένων οργανισμών που πρωτοπορούν στον τομέα της οδικής ασφάλειας;
Χ.Σ.: Πιστεύω ότι σε επίπεδο γνώσης όλοι οι Έλληνες πολίτες ξέρουν. Και πριν από μια δεκαετία και πρόσφατα οι καμπάνιες για να φοράμε τη ζώνη ασφαλείας ήταν επαρκέστατες. Αυτό που πρέπει να συνειδητοποιήσουμε δεν είναι η γνώση μόνο, αλλά ότι μια μικρή διαδρομή χωρίς να φοράς τη ζώνη σου και με μικρές ταχύτητες μπορεί να κοστίζει τη ζωή του οικείου μας που είναι μέσα στο αυτοκίνητο, του παιδιού μας, τη δική μας ή κάπου συμπολίτη μας που κινείται. Θεωρώ ότι η καμπάνια είναι σοκαριστική, αλλά αναδεικνύει και την τυχαιότητα της στιγμής και πως μπορούμε να προστατεύσουμε και τον εαυτό μας και τους γύρω μας αν κάνουμε μια απλή κίνηση να φοράμε τη ζώνη.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Hyundai
4green