8 φωτογραφίες »

Νέο Toyota Yaris Cross (+video)

140.345 Επισκέψεις στο άρθρο (23/4/2020)

Η Toyota παρουσίασε επίσημα το νέο Yaris Cross, το πρώτο μικρό SUV της, που έρχεται με το νεότερο υβριδικό σύνολο της μάρκας, «έξυπνη» τετρακίνηση, «φρέσκο» ντιζάιν, ενώ παράλληλα είναι και φουλ σε τεχνολογία στην καμπίνα.


Και το όνομα αυτού Toyota Yaris Cross! Η ιαπωνική μάρκα προχώρησε στην επίσημη αποκάλυψη του νέου της SUV, το οποίο αν και άργησε λόγω των πρόσφατων εξελίξεων, ήρθε να προστεθεί ακμαίο σε μία πολύ δημοφιλή κατηγορία, εκείνη των μικρών SUV. Όντας τοποθετημένο κάτω από το C-HR, το νέο Yaris Cross έχει μεταξόνιο που μετριέται στα 2.560 χιλιοστά, ενώ σε σχέση με το Yaris διαθέτει μεγαλύτερους προβόλους αυξάνοντας το συνολικό μήκος κατά 240 χιλιοστά, σε 4.180 χιλιοστά. Είναι επίσης 20 χιλιοστά πιο πλατύ (1.765 το συνολικό πλάτος) και 90 χιλιοστά ψηλότερο (1.560 χιλιοστά το συνολικό ύψος).

Στο κομμάτι του σχεδιασμού, το ντιζάιν συμβαδίζει με την νεότερη γλώσσα της ιωπανικής φίρμας, συνδυάζοντας σύγχρονα αλλά και συμβατικά στοιχεία, κάτι που έχει κάνει τα μεγαλύτερα αδέλφια της SUV οικογένειας της Toyota να ξεχωρίζουν. Βλέπουμε πως η μάσκα είναι πιο «κλειστή», ενώ ακριβώς από κάτω, ο προφυλακτήρας φιλοξενεί τις γρίλιες που χρησιμεύουν και ως αεραγωγοί, ενώ στα δύο άκρα ενσωματώνονται οι προβολείς ομίχλης. Η διχρωμία κάνει και σε αυτή την περίπτωση την εμφάνισή της, ενώ η κεκλιμένη οροφή καταλήγει σε μία αεροτομή. Το πίσω μέρος μπορούμε να πούμε πως είναι ακόμα πιο εντυπωσιακό. Σε αυτό κυρίαρχο ρόλο παίζουν τα LED φωτιστικά σώματα, τα οποία συνδέονται μέσω μίας λεπτής φωτιζόμενης φάσας που διέπει το αμάξωμα σε όλο του το πλάτος. Επιπλέον, ο «περιπετειώδης» χαρακτήρας του Yaris Cross τονίζεται από τα μαύρα προστατευτικά πλαστικά που περιβάλλουν το μοντέλο χαμηλά. Οι ζάντες έχουν μέγεθος 18 ιντσών.

Μπαίνοντας στο εσωτερικό, το Toyota Yaris Cross διαθέτει το γνώριμο πολυλειτουργικό τιμόνι του Yaris, ενώ πίσω από αυτό φωλιάζει ο ψηφιακός πίνακας οργάνων. Στο κέντρο του ταμπλό δεσπόζει μία οθόνης αφής υπεύθυνη για πληθώρα λειτουργιών του συστήματος ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ακριβώς από κάτω βρίσκεται το σύστημα κλιματισμού, ενώ από τις εικόνες μπορούμε να διακρίνουμε και τον φωτισμό περιβάλλοντος σε μπλε απόχρωση. Φυσικά το νέο μικρό SUV έχει τη δυνατότητα να εξοπλιστεί με όλες τα συστήματα ασφαλείας που παρέχονται μέσω του πακέτου Toyota Safety Sense. 

Αναφορικά με το χώρο αποσκευών να σημειώσουμε πως μόλις κανείς ανοίξει την -προαιρετικά- ηλεκτρική πίσω πόρτα, θα έχει τη δυνατότητα να ρυθμίσει το ύψους του πατώματος ή να το χωρίσει στα δύο, ανάλογα με το τι θέλει να μεταφέρει. Υπάρχει ακόμη και ένα σύστημα ζώνης που επιτρέπει στους ιδιοκτήτες να ασφαλίζουν τα αντικείμενα στη θέση τους χωρίς να χρειάζεται να ανησυχούν αν θα μετακινηθούν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

Σε ότι αφορά τα μηχανικά σύνολα, το Yaris Cross θα διαθέτει και «έξυπνη» τετρακίνηση σε συνδυασμό με το υβριδικό σύστημα κίνησης της μάρκας, που αποτελείται από τον τρικύλινδρο βενζινοκινητήρα 1,5 λίτρων που λειτουργεί μαζί με ένα ηλεκτρικό μοτέρ. Η συνολική ισχύς ανέρχεται στους 116 ίππους. Η εταιρεία αναφέρει πως το τετρακίνητο μοντέλο θα έχει εκπομπές ρύπων CO2 κάτω από 135 γρμ./χλμ (WLTP) ενώ στην προσθιοκίνητη εκδοχή του οι εκπομπές CO2 περιορίζονται κάτω από 120 γρ./χλμ..
Καταλήγοντας, η Toyota στοχεύει να κατασκευάζει περισσότερες από 150.000 μονάδες ετησίως στο εργοστάσιό της στην πόλη Valenciennes της Γαλλία, όπου το Yaris Cross θα συναρμολογείται παράλληλα με τη νέα γενιά του Yaris στο οποίο βασίζεται. Το Yaris Cross θα κυκλοφορήσει στην Ευρώπη το καλοκαίρι του 2021.
 

Hyundai
vw