Η αδυναμία διαχείρισης των ρύπων των diesel με οικονομοτεχνικά βιώσιμο τρόπο, καθώς και η εξέλιξη της τεχνολογίας της αναπνοής των κινητήρων, επιτρέπουν στους σύγχρονους βενζινοκινητήρες να έχουν το πάνω χέρι την στιγμή που μιλάμε. Το timing των Renault-Mercedes δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερο.
Η νέα Mercedes A-Class είναι το πρώτο μοντέλο που παρουσιάστηκε με αυτόν τον κινητήρα.
Η συνεργασία των Mercedes-Benz και Renault στον τομέα των κινητήρων δεν ξεκινά τώρα, αφού υπάρχει επιτυχημένη εμπειρία εδώ και χρόνια σε mainstream κινητήρες πετρελαίου 1,5 και 1,6 λτ. καθώς και σε μικρούς 900ρηδες και 1.000ρηδες βενζίνης. Φυσικά, η «κοινοπραξία» Renault & Mercedes-Benz, όπως και οι υπόλοιποι μείζονες κατασκευαστές, έχουν καταλάβει ότι τα κουκιά των diesel είναι μετρημένα και ορθά έχουν επιλέξει να εξελίξουν σύγχρονους κινητήρες βενζίνης, οι οποίοι θα αντέξουν περισσότερο από τους diesel, πριν την ολοκληρωτική και αναπόφευκτη επικράτηση των ηλεκτρικών μηχανών.
Ο νεότερος κινητήρας της κοινοπραξίας των Renault, Nissan, Mitsubishi, Daimler είναι αποτέλεσμα προσπαθειών 4 χρόνων μεταξύ των μηχανικών των αντίστοιχων εταιρειών. Κατασκευάζεται σε Ισπανία, Αγγλία, Γερμανία και Κίνα και αφορά 1.000.000 αυτοκίνητα παγκοσμίως, καθώς αυτές ήταν από την αρχή οι εκτιμήσεις διάθεσης της κοινοπραξίας, ενώ αφορά οχήματα των segment B, C, D (μικρά, μικρομεσαία και μεσαία, δηλαδή από το Renault Clio μέχρι και την Mercedes GLB). Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο μηχανολογίας της κοινοπραξίας, ο κινητήρας έχει υποστεί πάνω από 40.000 ώρες δοκιμών και εξομοιώσεων καθώς και πάνω από 300.000 χιλιόμετρα στο Renault Scénic υπό ακραίες θερμοκρασιακές μεταβολές και συνθήκες, κάτι που εξασφαλίζει την απρόσκοπτη λειτουργία του και αξιοπιστία του.
Η ειδική επίστρωση στους κυλίνδρους βελτιώνει την θερμική συμπεριφορά του κινητήρα.
Ο κινητήρας της κοινοπραξίας διαθέτει τεχνολογίες αιχμής σε διάφορους τομείς. Ένα από τα σημεία που τραβάει την προσοχή, είναι ότι έχει χρησιμοποιηθεί τεχνολογία επίστρωσης των κυλίνδρων από το υπερ-όπλο της Nissan, GT-R. Συγκεκριμένα αυτό που έχει εφαρμοστεί, είναι ένα πολύ λεπτό φιλμ πολύ ισχυρού ατσαλιού που επιτρέπει την καλύτερη διάχυση της θερμότητας εντός του κυλίνδρου. Η καλύτερη διαχείριση της θερμοκρασίας μειώνει τις ανεπιθύμητες προαναφλέξεις (πειράκια) και κατ΄ επέκταση επιτρέπει στους μηχανικούς να χρησιμοποιήσουν υψηλότερη γεωμετρική σχέση συμπίεσης, κάτι που αυξάνει τον βαθμό απόδοσης και την ανάπτυξη της ροπής. Η δε κυλινδροκεφαλή ενσωματώνει μια γεωμετρία τύπου «Δ» η οποία μειώνει τις διαστάσεις του κινητήρα καθώς και το βάρος του, ενώ η πολλαπλή εξαγωγής είναι ενσωματωμένη σε αυτή κάτι που προσφέρει σημαντικά οφέλη, όπως μείωση για ανάγκη εμπλουτισμού του μείγματος, και μειωμένο turbo lag. Ένα ακόμη κομμάτι που επηρεάζει εν γένει την απόδοση του κινητήρα είναι ο ψεκασμός. Φυσικά εδώ είναι άμεσος, τα μπεκ είναι κατακόρυφα και κεντρικά τοποθετημένα και ψεκάζουν με μέγιστη πίεση 250 bar, με αποτέλεσμα πολύ μικρά σταγονίδια και ακριβέστερη χρήση του καυσίμου.
Ο μεταβλητός χρονισμός των εκκεντροφόρων εισαγωγής και εξαγωγής.
Βέβαια, οι καινοτομίες του νέου κινητήρα δεν εξαντλούνται στα παραπάνω. Αρχικά, τo turbo διαθέτει ηλεκτρικά ελεγχόμενη wastegate. Η εγγενής άμεση απόκριση των ηλεκτρικών κινητήρων επιτρέπει την άμεση απόκριση του κινητήρα ακόμα και στις πολύ χαμηλές στροφές, ενώ και η μεταβατική του απόκριση στο «πάτα-άσε» είναι αξιοσημείωτη. Η γεωμετρία του κινητήρα είναι εντόνως υποτετράγωνη με διάμετρο εμβόλων 72,2 χιλιοστά και διαδρομή 81,2, κάτι που μεταφράζεται σε χωρητικότητα 1.330 κυβικών μοιρασμένα σε τέσσερις κυλίνδρους. Η υποτετράγωνη αρχιτεκτονική επιτρέπει την καλύτερη ανάπτυξη ροπής καθώς και βελτίωση της θερμοδυναμικής απόδοσης του κινητήρα με μόνο μειονέκτημα το στροφάρισμα που όμως δεν χρειάζεται αφενός, και είναι εν γένει πολύ δύσκολο να επιτευχθεί σε υπερπληρωμένους (turbo) κινητήρες. Οι εκκεντροφόροι εισαγωγής και εξαγωγής διαθέτουν μεταβλητό χρονισμό αναλόγως φορτίου και συμβάλλουν και αυτοί με την σειρά τους στην καλύτερη ανάπτυξη της ροπής στρέψεως στις χαμηλές στροφές, ενώ οδηγούνται από καδένα.
Η νέα Mercedes-Benz A-Class διαθέτει το νέο κινητήρα των 1.330 κυβικών.
Ο κινητήρας διατίθεται σε 3 στάθμες ισχύος. 106, 140 και 160 ίπποι (ή 158 ανάλογα το μοντέλο), ενώ η ροπή στρέψης είναι στα 220, 240 και 260 και 270 Nm αντίστοιχα. Φυσικά η ροπή σαν απόλυτο νούμερο εμφανίζεται υποσχόμενη, αλλά δεν έχει ιδιαίτερη σημασία για τον καθημερινό οδηγό αν δεν αποδίδεται χαμηλά και όντως ο 1.3 TCe δεν απογοητεύει. Όλη η ροπή κατά περίπτωση είναι διαθέσιμη από τις 1.500-1.800 σ.α.λ. Η δε κορυφαία τιμή αυτής (270 Nm) αποδίδεται σε συνδυασμό με το κιβώτιο διπλού συμπλέκτη EDC (Efficient Dual Clutch) της Renault στην περίπτωση των Scénic, Captur και Megane (διαθέσιμος και στο Clio με απόδοση 130 ίππων & 240 Nm ροπής) αλλά και με το X-Tronic αυτόματο της Nissan στην περίπτωση του Qashqai των 158 ίππων (σ.σ. προσφέρεται και με χειροκίνητο κιβώτιο με 140 άλογα).
Σύμφωνα με την Renault, η μείωση των εκπομπών ρύπων CO2 και κατανάλωσης φτάνει μέχρι το 8% στο Grand Scénic και μέχρι 5% στο Scénic με αυτόν τον κινητήρα. Φυσικά, επειδή ο συγκεκριμένος κινητήρας χρησιμοποιείται σε αρκετά αυτοκίνητα των Renault-Nissan-Mitsubishi-Mercedes Benz (μεταξύ άλλων τον φοράνε τα Qashqai και X-Trail, τα Clio, Captur και Kadjar αλλά και οι A-Class, A-Class Sedan, CLA, B-Class, GLA και GLB), με κάποιες μικροπαραλλαγές στις χαρτογραφήσεις, ανάλογα με το μοντέλο που τοποθετείται. Συνολικά ο κινητήρας βενζίνης 1,3 TCe κρίνεται εξαιρετικός βάσει προδιαγραφών. Το να έχεις 270 Nm ροπής από τις 1.800 σ.α.λ. πριν όχι πολλά χρόνια απαιτούσε την διπλάσια χωρητικότητα και τουλάχιστον 6 κυλίνδρους και πάλι αυτή η ροπή ερχόταν ψηλότερα. Όπως και να έχει, η κοινοπραξία διαθέτει έναν ιδιαίτερα αξιόλογο εκπρόσωπο στους mainstream κινητήρες βενζίνης.