• Τιμές - Εξοπλισμός - Τεχνικά - Test - Συγκριτικά Εγγυήσεις - Χρηματοδοτικά - Προσφορές

Παραμένει στα 300 ευρώ το πρόστιμο για άσκοπη μετακίνηση

5.351 Επισκέψεις στο άρθρο - Ημερομηνία δημοσίευσης: 15/1/2021

Νωρίτερα ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε την αύξηση του προστίμου για τις άσκοπες μετακινήσεις στα 500 ευρώ. Ωστόσο, μετά από έντονες αντιδράσεις, στο τέλος της ομιλίας του είπε πως το πρόστιμο για παραμείνει στα 300 ευρώ για τις επόμενες 10 ημέρες.

Ο Πρωθυπουργός στο τέλος της ομιλίας του στην ολομέλεια της Βουλής σχετικά με την πορεία της πανδημίας ανακοίνωσε πως το πρόστιμο για εκείνους που δεν τηρούν τα μέτρα που έχουν επιβληθεί για τις μετακινήσεις θα παραμείνει στα 300 ευρώ για 10 ημέρες ακόμα. Ως εκ τούτου, ακυρώνεται προς το παρόν η απόφαση για την αύξηση του προστίμου στα 500 ευρώ, μια ανοκοίνωση στην οποία είχε προχωρήσει νωρίτερα. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Κυριάκου Μητσοτάκη το επιτελείο του θα εξετάσει εκ νέου την αύξηση ή μη του προστιμού για την μη τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων αναφορικά με τις μετακινήσεις, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψιν όλους τους παράγοντες.

Υπενθυμίζουμε πως αυτή την περίοδο, η απαγόρευση μετακινήσεων ισχύει μεταξύ των ωρών 21:00 και 5:00 το πρωί (Υπάρχουν επίσης περιοχές που η απαγόρευση ξεκινά από τις 18:00 το απόγευμα και λήγει την ίδια ώρα). Για το διάστημα 21:00-05:00 επιτρέπονται οι μετακινήσεις μόνο για λόγους εργασίας (με βεβαίωση εργοδότη τύπου Α, χωρίς SMS), υγείας (SMS – Επιλογή 1) και η ατομική κίνηση με κατοικίδιο ζώο (SMS – Επιλογή 6).

πολίτες συνεχίζουν να υποχρεούνται να στέλνουν SMS με έξι αποδεκτούς λόγους μετακίνησης στο 13033. Συγκεκριμένα, Για το διάστημα 05.00-21.00 επιτρέπονται οι μετακινήσεις για τους παρακάτω λόγους:
  1. Μετακίνηση για λόγους υγείας (μετάβαση σε φαρμακείο, επίσκεψη στον γιατρό ή μετάβαση σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία). (SMS – Επιλογή 1)
  2. Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών ειδών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η έγκαιρη αποστολή τους. (SMS – Επιλογή 2)
  3. Μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία, εφόσον δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική ή τηλεφωνική εξυπηρέτηση και μόνο για κατεπείγουσες ανάγκες, μετά από τον καθορισμό ραντεβού για το οποίο ενημερώνεται εγγράφως ή ηλεκτρονικώς ο πολίτης και υπό την επιπλέον προϋπόθεση επίδειξης της ως άνω ενημέρωσης. Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή. (SMS – Επιλογή 3)
  4. Μετάβαση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη. Μεταφορά από και προς τον τόπο εργασίας συζύγου ή συγγενούς πρώτου βαθμού, εφόσον υφίσταται σχετική ανάγκη. Μεταφορά ανηλίκου από και προς σχολική μονάδα (SMS – Επιλογή 4)
  5. Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. (SMS – Επιλογή 5)
  6. Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο (2) άτομα, υπό την προϋπόθεση τήρησης στην τελευταία αυτή περίπτωση της αναγκαίας απόστασης του ενάμισι (1,5) μέτρου. Μετάβαση για σίτιση αδέσποτων ζώων, εφόσον η μετάβαση πραγματοποιείται εντός του δήμου κατοικίας του πολίτη. (SMS – Επιλογή 6)