Πιτσιρικάδες «ξάφριζαν» καταλύτες - Τρόποι προφύλαξης

5.452 Επισκέψεις στο άρθρο (15/9/2021)

Tέσσερις νεαροί επιχείρησαν να αφαιρέσουν καταλύτη από σταθμευμένο όχημα αλλά οι αστυνομικοί τους καταδίωξαν και έπειτα τους ακινητοποίησαν.

Συνελήφθησαν στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, πρωινές ώρες της 10-9-2021 στο Χαλάνδρι, από αστυνομικούς της Άμεσης Δράσης (Ομάδα ΔΙ.ΑΣ.), τέσσερις ημεδαποί, ηλικίας 17, 17, 18 και 28 ετών, για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών κατ' εξακολούθηση και για απείθεια.

Τους συνέλαβαν μετά από καταδίωξη

Αν σου άρεσε: Kοινοποίησε το »
Σχολίασε το, στη σελίδα μας στο Facebook »

Λίγο πριν, οι τέσσερις αυτοί αποπειράθηκαν να αφαιρέσουν τον καταλύτη σταθμευμένου αυτοκινήτου στο Χαλάνδρι. Αστυνομικοί που έσπευσαν άμεσα στο σημείο τους καταδίωξαν και κατάφεραν να τους ακινητοποιήσουν και να τους οδηγήσουν στο Τμήμα Ασφαλείας Χαλανδρίου. Στην κατοχή τους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο καταλύτες και κατάλληλα εργαλεία για την αφαίρεση των καταλυτών.

Εκπλέκονται και σε άλλες 5 κλοπές
Από την προανακριτική έρευνα του Τμήματος Ασφαλείας Χαλανδρίου, εξιχνιάστηκαν επιπλέον 5 περιπτώσεις κλοπών καταλυτών, που διαπράχθηκαν το τελευταίο δίμηνο στην περιοχή του Χαλανδρίου. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Υψηλό το κόστος αντικατάστασης
Ένας καταλυτικός μετατροπέας δεν επιδέχεται επισκευής ενώ η προμήθεια και η εγκατάσταση ενός καταλύτη κοστίζει από 250-1.000 ευρώ. Ανάλογα με το μοντέλο, ποικίλλει ο χρόνος αντικατάστασης, ενώ σαν μέσος χρόνος εργασίας είναι 1-2,5 ώρες.

Καλά λεφτά για κάθε «κομμάτι»
Ο καταλύτης έχει μέσα του κάποια πολύτιμα και ιδιαίτερα ακριβά μέταλλα. Μάλιστα, δύο από τα τρία σπάνια μέταλλα που υπάρχουν στους καταλύτες αξίζουν περισσότερο από ό,τι ο ίδιος ο χρυσός! Πιο συγκεκριμένα, το δυσεύρετο ρόδιο λογίζεται ως το πιο ακριβό μέταλλο που υπάρχει στην Γη, με τις τιμές του να βρίσκονται στα ύψη λόγω της αυξημένης ζήτησης και της περιορισμένης διαθέσιμης ποσότητας. Η λεία των κλεφτών ανέρχεται από 100-600 ευρώ ανά κομμάτι ανάλογα με το μοντέλο. Ένας παλαιός 10ετίας και μεταχειρισμένος καταλύτης σε αυτοκίνητο μεγάλου κυβισμού κοστίζει περισσότερο, διότι είναι μεγαλύτερου μεγέθους και διαθέτει περισσότερα μέταλλα.

Τι μπορώ να κάνω για να προστατευτώ;
Μην παρκάρεις πάνω σε πεζοδρόμιο

Πρώτα από όλα, δεν χρειάζεται εμείς οι ίδιοι να διευκολύνουμε τους κλέφτες, παρκάροντας το αυτοκίνητό μας πάνω σε πεζοδρόμιο. Με τον τρόπο αυτό το σήκωμα με γρύλλο είναι ευκολότερο. Την ίδια στιγμή, παρκάροντας κολλητά σε τοίχο την πλευρά της εξάτμισης, η ανύψωση με γρύλλο καθίσταται δυσκολότερη.

Συνέχεια του άρθρου >>>
Mercedes
moto