• Τιμές - Εξοπλισμός - Τεχνικά - Test - Συγκριτικά Εγγυήσεις - Χρηματοδοτικά - Προσφορές

Πόσα άλογα είναι το αυτοκίνητό σου μετά από 10-20 χρόνια και μερικές εκατοντάδες χιλιάδες χιλιόμετρα;

Πόσα άλογα έχουν μείνει στο αμάξι σου σήμερα;

Διαβάστηκε από 18249 αναγνώστες - Ημερομηνία δημοσίευσης: 16/11/2018
 

Έστω ότι το αμάξι σου είχε το 2000 που το πήρες 140 άλογα. Πιστεύεις ότι έχει τα ίδια και σήμερα;

Νομίζετε πως επειδή το αυτοκίνητό σας κάποτε είχε 180-200 άλογα, πως τα έχει και σήμερα; Νομίζετε πως οι κινητήρες όσο γερνάνε απλά χάνουν σε αξιοπιστία; Μήπως έχουν χάσει και σε ιπποδύναμη; Πόση;

Πόσα άλογα έχει ένα αυτοκίνητο; Αυτή την ερώτηση πρέπει να τη ρωτάμε πάντοτε σε συνάρτηση με την ηλικία του αυτοκινήτου. Βγαίνει ο άλλος και βάζει αγγελία αμάξι του 1998 και λέει πως έχει 140 άλογα. Είχε 140 άλογα το 1998. Σήμερα έχει όσα του έχουν μείνει.

Στα είκοσι χρόνια που έχουν περάσει από το 1998, μία BMW 318is με 140 άλογα έχει διανύσει κατά μέσο όρο 15.000 χλμ το χρόνο επί 20 χρόνια ίσον 300.000 χλμ. Πρώτον, αν την βρείτε με λιγότερα χιλιόμετρα στο κοντέρ, κάποιος τα έχει γυρίσει. Δεύτερον αν την βρείτε με τα κανονικά της χιλιόμετρα, τότε δεν έχει πια 140 άλογα. Διαλέξτε ποια εκδοχή σας αρέσει, αλλά και τα δύο δεν γίνεται.

Αν και δεν υπάρχει μελέτη σε ικανά νούμερα ώστε να μπορέσουμε να πούμε πόσα άλογα χάνει ένας κινητήρας ανά έτος (ή ανά 10.000 χιλόμετρο, ή άλλο μέτρο χρήσης), υπάρχουν εκατοντάδες μετρήσεις από ερασιτέχνες που απαντούν την ερώτηση ικανοποιητικά. Για παράδειγμα, μία BMW 325 του 1990 με 171 ίππους (το 1990) και κανονική χρήση (δηλαδή κοντά μισό εκατομμύριο χιλιόμετρα) σήμερα έχει μείνει με μόνο 100 άλογα.

Η 318is που λέγαμε παραπάνω, επίσης έχει μετρηθεί από τον ιδιοκτήτη της και βρέθηκε με 100 άλογα. Φυσικά δεν είναι μόνο οι BMW που χάνουν την ισχύ τους με τη χρήση. Απλά οι ιδιοκτήτες τους είναι μάλλον πιο απαιτητικοί και το «ψυλλιάζονται» πιο γρήγορα από τους άλλους.

Στα εκατοντάδες παραδείγματα που θα βρει κανείς στο διαδίκτυο η απογοήτευση είναι μεγάλη. Τα τούρμπο μοτέρ, μάλιστα, φαίνεται να χάνουν μεγαλύτερα ποσοστά με μικρότερη χρήση. Χρήστες έχουν μετρήσει Audi A3 1,8 TSI περιόδου 2004-2008, με αποδόσεις κοντά στα 120 άλογα (από 180).  Η αιτία που το τούρμπο «χάνει» είναι γιατί εκτός από τις φθορές που οδηγούν σε απώλεια συμπίεσης και αυξημένες τριβές, υπάρχουν και οι ζημιές που «ξεχνιούνται» και οδηγούν σε μειωμένη απόδοση της τουρμπίνας και συνολικά των «υδραυλικών» εισαγωγής/εξαγωγής.

Εσάς λοιπόν το δικό σας καμάρι, πόσα άλογα βγάζει; Το μετρήσατε; Το ψάξατε; Ή θέλετε να πιστεύετε πως το δικό σας αυτοκίνητο είναι η εξαίρεση στον κανόνα και δεν έχει χάσει ούτε άλογο επειδή το φροντίσατε; Τι λέτε;

 

NONPAPER - ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

 • Γιώργος Μεταξάς

  Εννοείται ότι η σύγκριση πρέπει να γίνει με τιμές δυναμόμετρου σε όλες τις περιπτώσεις (και με ίδιες συνθήκες θερμοκρασίας, υγρασίας και ατμοσφαιρικής πίεσης) και όχι με τις τιμές που δίνει ο κατασκευαστής για καινούργιο αυτοκίνητο. Πάντως γύρω στα 10 -20 χιλιάδες km η ισχύς πρέπει να αυξάνεται ελαφρά (σε σχέση με το καινούργιο) εφόσον το αυτοκίνητο έχει χρησιμοποιηθεί σωστά και από εκεί και πέρα πέφτει βαθμιαία αλλά όχι αναλογικά. Βασική ένδειξη της ικανότητας του κινητήρα να έχει μείνει κοντά στην αρχική του ιπποδύναμη είναι η συμπίεσή του, αλλά με την προϋπόθεση ότι μπουζί, ψεκαστήρες, καταλύτης κλπ είναι σε καλή κατάσταση. Πάντως οι απώλειες που αναφέρονται στο παράδειγμα φαίνονται μεγάλες.

    10
 • maranello

  Νομίζω ότι οι διαφορές που αναφέρονται στο άρθρο είναι τουλάχιστον υπερβολικές. Για να καταλήξουμε σε ένα ασφαλές συμπέρασμα θα πρέπει ο ιδιοκτήτης του συγκεκριμένου αυτοκινήτου να κάνει πρώτα μία δυναμομέτρηση όταν το αυτοκίνητο είναι καινούριο και μία μετά από 20 χρόνια. Πάντα στο ίδιο δυναμόμετρο.

    5
 • Γιωργος

  Νομιζω οτι αυτο το οποιο περιγραφετε δεν ειναι ορθο και οτι εαν οι απωλειες τοσων ιππων ηταν αποδεδιγμενες με ερευνες αυτοκινητιστικων κεντρων ,θα δημιουργουσαν προβλημα ενεργητικης ασφαλειας ενος οχήματος, κατι για το οποιο οι εταιρεις αυτοκινητου θα ειχαν λαβει μέτρα ,εστω απλης πληροφορησης , ιδιαιτερως οταν προκειται για τοσο μεγαλες και επικινδυνες καταστασεις.

    1
 • MP

  Σωστά επισημαίνει ο κ. Μεταξάς το ζήτημα μηχανολογίας (συμπίεση). Η απώλεια 1/3 της ισχύος κινητήρα φαίνεται, ωστόσο, υπερβολική και πιθανότατα οφείλεται σε κακή συντήρηση ή ύπαρξη βλάβης. Όσον αφορά την απώλεια ισχύος αυτή -όταν είναι φυσιολογική- καθορίζεται από καμπύλη που προσδιορίζεται από τα χαρακτηριστικά του κινητήρα: είναι αναμενόμενο να είναι μεγαλύτερη σε κινητήρα με υπερτροφοδότησησε σχέση με ανάλογο ατμοσφαιρικό. Από την άλλη η ύπαρξη περισσότερων κυλίνδρων (έξι ή οκτώ) και η διάταξη V σημαίνουν ότι ο κινητήρας θα έχει αναμενόμενα πολύ μικρότερη απώλεια ισχύος από εκείνον με τέσσερις κυλίνδρους. Αυτά θεωρητικά, γιατί πάντα μετράει ο κατασκευαστής, τα κράματα μετάλλων και βεβαίως ο τρόπος χρήσης

    1
 • Χαρπαντίδης Γιώργος

  Αυτό με τα "γυρισμένα" χιλιόμετρα δεν το κατάλαβα...έχω στην οικογένεια 3 αυτοκίνητα κ με το προσωπικό μου κάνω μο 8,500 χλμ / έτος...κανείς δεν μου τα γυρίζει - γιατί άλλωστε- κ μη το ξαναπείτε... Η σωστή χρήση κ η κανονική συντήρηση παίζει ρόλο...η δική μου εκτίμηση ότι αφορά τις "ιππικές απώλειες" είναι γύρω στο 10-20% στην 10ετια (έναρξη με 240, δεν μετρήθηκε όμως πρόσφατα)..!!