Πόσα μέτρα από είσοδο γκαράζ μπορώ να παρκάρω;

Πόσα μέτρα από είσοδο γκαράζ μπορώ να παρκάρω;

73.796 Επισκέψεις στο άρθρο (14/1/2024)

- Επειδή οι περισσότεροι παρκάρουν όπου βρουν δεν σημαίνει ότι είναι και νόμιμοι
- Ο Κ.Ο.Κ. προβλέπει πως να παρκάρεις δίπλα σε είσοδο πάρκινγκ
- Επίσης πρέπει να είσαι 20 μέτρα από φανάρι και 12 μέτρα από STOP ή στάση
- Το να «καβατζώνεις» θέση στο δρόμο με καρέκλες/γλάστρες κλπ. έχει πρόστιμο 400 ευρώ

Και όμως λίγοι ξέρουν τι ακριβώς ορίζει ο Κ.Ο.Κ.

Το παρκάρισμα στις μεγάλες πόλεις αποτελεί μαζί με την καθημερινή κίνηση ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα (ίσως το σημαντικότερο) των οδηγών. Ειδικά όσοι ζουν σε πυκνοκατοικημένες γειτονιές και δεν έχουν δική τους θέση πάρκινγκ «τρώνε» πολλές ώρες κάθε μήνα ψάχνοντας για μια θέση.

Λίγοι οδηγοί όμως γνωρίζουν τι ακριβώς ορίζει ο Κ.Ο.Κ. σχετικά με το παρκάρισμα και τις αποστάσεις από γωνίες, στάσεις λεωφορείου-τρόλεϊ και σημεία με σήμανση STOP ή φανάρι. Πιο συγκεκριμένα, ένα αυτοκίνητο πρέπει να παρκάρει τουλάχιστον 5 μέτρα από γωνία, τουλάχιστον 12 μέτρα από στάση λεωφορείου-τρόλεϊ και διασταύρωση με πινακίδα STOP και 20 μέτρα από φανάρι. Το τι γίνεται στην πράξη βέβαια διαφέρει πολύ…

Τι ισχύει όμως για τις εισόδους πάρκινγκ;

Ο Κ.Ο.Κ λοιπόν δεν ορίζει συγκεκριμένη απόσταση στάθμευσης δίπλα σε ιδιόκτητη θέση πάρκινγκ ή είσοδο τέτοιας. Ωστόσο το παρκαρισμένο όχημα πρέπει να μην εμποδίζει την εύκολη είσοδο-έξοδο οχήματος από το πάρκινγκ, ενώ σε περίπτωση που ο δρόμος είναι στενός, τότε απαγορεύεται η στάθμευση και απέναντι από αυτό.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Άρθρο 34 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, «3.Η στάθμευση οχήματος στο οδόστρωμα απαγορεύεται και: … β) μπροστά από την είσοδο και έξοδο οχημάτων παροδίου ιδιοκτησίας ως και απέναντι από αυτήν, όταν η οδός είναι στενή και παρεμποδίζεται η είσοδος - έξοδος οχημάτων εξ αυτής, γ) σε θέση από την οποία παρεμποδίζεται όχημα που σταθμεύει κανονικά να εξέλθει από το χώρο που έχει σταθμεύσει, δ) αν το ελεύθερο μέρος της οδού που απομένει είναι ανεπαρκές για την κυκλοφορία των οχημάτων».

Το ελληνικό «σπορ» με «καμπάνα» 4 κατοστάρικα




Κλείνοντας μην ξεχνάμε ότι το να «καβατζώνεις» θέση στάθμευσης με διάφορα αντικείμενα (καρέκλες, γλάστρες, ντενεκέδες κλπ.) απαγορεύεται και έχει διοικητικό πρόστιμο 400 ευρώ! Κάτι που δυστυχώς στους ελληνικούς δρόμους συναντάται πολύ συχνά.

Toyota
moto