3 φωτογραφίες »

Πρώτα στοιχεία του Skoda Enyaq iV

2.446 Επισκέψεις στο άρθρο (7/5/2020)

Αρκετά γενναιόδωρη φάνηκε η Skoda, η οποία έδωσε στη δημοσιότητα νέες teaser εικόνες του επερχόμενου ηλεκτρικού Enyaq iV, αλλά και πλήθος από τις τεχνικές προδιαγραφές του χωρίς ρύπους SUV, κάνοντας ουσιαστικά μία πρώτη παρουσίαση.


Για όσους δεν γνωρίζουν πολλά για την έλευση του Skoda Enyaq iV να πούμε πως πρόκειται για το πρώτο μοντέλο της τσεχικής φίρμας το οποίο κατασκευάζεται από την αρχή ως αμιγώς ηλεκτρικό και θα βασιστεί στην πλατφόρμα ΜΕΒ του Volkswagen Group. Σήμερα η μάρκα δημοσίευσε νέες teaser εικόνες αλλά και ένα βίντεο του SUV, συνοδεύοντάς τα με κάποιες λεπτομέρειες.
 
Αρχικά η Skoda αναφέρει τις διαστάσεις του Enyaq που θα έρθει με μήκος 4.648 χιλιοστά, πλάτος 1.877 χιλιοστά και ύψος 1.618 χιλιοστά και μεταξόνιο που εκτείνεται στα 2.765 χιλιοστά. Ο χώρος αποσκευών θα μπορεί να φιλοξενήσει 585 λίτρα μετρημένος με τα πίσω καθίσματα στη θέση τους.
 
Το Enyaq θα είναι διαθέσιμο με τρεις επιλογές μπαταρίας. Αυτές ξεκινούν από το πακέτο των 55 kWh που θα προσφέρει αυτονομία κίνησης για 340 χλμ. (WLTP). Αυτή είναι η βασική έκδοση (Enyaq iV 50) και συνοδεύεται από έναν ηλεκτροκινητήρα τοποθετημένο στο πίσω μέρος ο οποίος θα προσφέρει 148 ίππους. Η δεύτερη έκδοση (Enyaq iV 60) θα έχει μπαταρία 62 kWh, αυτονομία 390 χλμ. και 179 ίππους, ενώ όπως στη βασική έκδοση έτσι και σε αυτή το ηλεκτρικό μοτέρ θα κινεί τον πίσω άξονα. Παρούσα είναι και μία μπαταρία 82 kWh που προσφέρει στο Enyaq iV 80 500 χιλιόμετρα αυτονομία και ισχύ 204 ίππων.
 
Επιπλέον η Skoda έχει σχεδιάσει το Enyaq για να φιλοξενήσει δύο κινητήρες, έναν σε κάθε άξονα. Οι εκδόσεις αυτές ονομάζονται 80X και vRS και θα έχουν ισχύ 265 και 306 αλόγων, όντας φυσικά τετρακίνητες. Η τελευταία θα είναι και η πιο ισχυρή που έχει κατασκευάσει ποτέ η μάρκα με το 0-100 χλμ./ώρα να γίνεται σε 6,2 δευτερόλεπτα. Αμφότερες θα έχουν αυτονομία 460 χλμ.
 
Οι ιδιοκτήτες θα μπορούν να φορτίζουν την μπαταρία μέσω συμβατικής οικιακής πρίζας με έξοδο εναλλασσόμενου ρεύματος 2,3 kW ή χρησιμοποιώντας ένα wallbox που αποδίδει έως και 11 kW. Το Enyaq αναπτύσσεται για να υποστηρίζει γρήγορη φόρτιση με ισχύ 125 kW, οπότε η μπαταρία μπορεί να επαναφορτιστεί από το 10% έως το 80% σε 40 λεπτά.
 
Ενώ δεν έχουν υπάρξει εικόνες του εσωτερικού η Skoda αναφέρει ότι το ηλεκτρικό SUV θα διαθέτει free-standing οθόνη αφής 13 ιντσών και θα μπορεί προαιρετικά να παραγγελθεί με head-up display που υποστηρίζει την επαυξημένη πραγματικότητα. Για πρώτη φορά σε ένα αυτοκίνητο παραγωγής, το Enyaq θα χρησιμοποιήσει το δέρμα ελιάς ως μέρος των προσπαθειών της εταιρείας να χρησιμοποιήσει πιο βιώσιμα υλικά σε όλο το εσωτερικό.
 
Το Skoda Enyaq θα κατασκευαστεί στο Boleslav από τα τέλη του 2020 και θα κυκλοφορήσει στις αρχές του επόμενου έτους. Μία πρώτη έκδοση που θα ονομαστεί «Founder`s Edition» θα είναι διαθέσιμη σε 1.895 μονάδες προκειμένου να σηματοδοτήσει τη γενέθλια της μάρκας πριν από 125 χρόνια.  
 

NEO PROACE
NISSAN