Ελέγξτε ανά τακτά χρονικά τη στάθμη του λιπαντικού και συμπληρώστε σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή αν είναι απαραίτητο. Η μέχρι ενός σημείου κατανάλωση λιπαντικού από τον κινητήρα είναι απόλυτ
2 Φωτογραφίες »

Ελέγξτε ανά τακτά χρονικά τη στάθμη του λιπαντικού και συμπληρώστε σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή αν είναι απαραίτητο. Η μέχρι ενός σημείου κατανάλωση λιπαντικού από τον κινητήρα είναι απόλυτα φυσιολογική, ειδικά στους σύγχρονους κινητήρες.

Προδιαγραφές λιπαντικών & η άποψή μας

268.679 Επισκέψεις στο άρθρο


Συστήνεται να αντικαθίσταται το λιπαντικό μόλις συμπληρωθούν τα απαιτούμενα χιλιόμετρα (συνήθως 10.000 χλμ) ή οπωσδήποτε μία φορά ανά έτος.
2 Φωτογραφίες »

Συστήνεται να αντικαθίσταται το λιπαντικό μόλις συμπληρωθούν τα απαιτούμενα χιλιόμετρα (συνήθως 10.000 χλμ) ή οπωσδήποτε μία φορά ανά έτος.

Προδιαγραφές λιπαντικών: Προέχει η «ψήφος εμπιστοσύνης» από τον κατασκευαστή

Έχοντας πλέον καταλήξει στο είδος του λιπαντικού (Full Synthetic - Semi Synthetic - Mineral), αλλά και στον κατάλληλο δείκτη ιξώδους σύμφωνα με τα όσα αναφέραμε προ ολίγου, το τελευταίο σημείο πριν την τελική επιλογή λιπαντικού είναι η πιστοποίηση που φέρει. Στο παρελθόν οι προδιαγραφές καταλληλότητας των λιπαντικών έρχονταν μόνο από ινστιτούτα, όπως ο Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA) και το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου (API). Σήμερα, όμως, οι κατασκευαστικοί όμιλοι αυτοκινήτων έχουν δημιουργήσει τις δικές τους πιστοποιήσεις λιπαντικών (OEM) για κάθε κινητήρα ξεχωριστά. Έτσι, ανατρέχοντας στο «εγχειρίδιο χρήσης» του οχήματος σας, μπορείτε να εντοπίσετε τις προδιαγραφές λαδιού που απαιτεί ο κατασκευαστής και να επιλέξετε ένα λιπαντικό της αγοράς που τις πληροί. Παρατηρώντας τις ετικέτες στο πίσω μέρους της συσκευασίας ενός λιπαντικού, θα εντοπίσετε τις κωδικές ονομασίες που δείχνουν ποιες εταιρείες εγκρίνουν τη χρήση του συγκεκριμένου προϊόντος.

Η άποψή μας

Η σωστή επιλογή λιπαντικού, σε συνδυασμό με την αντικατάστασή του στα διαστήματα που προτείνει ο κατασκευαστής είναι ο βασικότερος παράγοντας για την απροβλημάτιστη λειτουργία του κινητήρα μας. Έχετε επιλέξει το σωστό είδος λιπαντικού; Έχετε επιλέξει τον κατάλληλο δείκτη ιξώδους; Το προϊόν φέρει πιστοποίηση με τις κατάλληλες προδιαγραφές; Αν απαντήσατε θετικά και στις τρεις ερωτήσεις έχετε κάνει τη σωστή επιλογή! Θυμηθείτε επίσης ότι είναι σημαντικό να αντικαθίσταται το λιπαντικό μόλις συμπληρωθούν τα απαιτούμενα χιλιόμετρα (συνήθως 10.000 χλμ) ή οπωσδήποτε μία φορά ανά έτος και θα έχετε κάνει το πρώτο βήμα για τη μακροζωία και την απροβλημάτιστη λειτουργία του κινητήρα. Μην ξεχνάτε, άλλωστε, ότι το λιπαντικό είναι για τους κινητήρες ότι το αίμα για τον ανθρώπινο οργανισμό!

Ξέρετε ότι:
  • Περίπου 30 δευτερόλεπτα απαιτούνται για να «κυκλοφορήσει» το λάδι σε όλα τα μέρη του κινητήρα από τη στιγμή που αυτός θα ενεργοποιηθεί.
  • Στην ένδειξη ιξώδους της S.A.E (Ένωση Μηχανικών Αυτοκινήτου) με μορφή @@W-@@, οι αριθμοί δεν αναφέρονται σε θερμοκρασίες λειτουργίας, όπως λανθασμένα πιστεύουν πολλοί.
  • Επιλέγουμε πάντα ένα λιπαντικό το οποίο πληροί τις προδιαγραφές που θα βρούμε στο «εγχειρίδιο χρήσης» του οχήματός μας.
  • Η μικρή κατανάλωση λιπαντικού από τον κινητήρα δικαιολογείται, όπως θα δείτε και στο «manual». Αντίθετα, όταν είναι αυξημένη, ο κινητήρας χρήζει επισκευής! 
  • Η επιλογή του σωστού λιπαντικού και η τακτική αντικατάσταση του εκτοξεύουν τη μακροζωία του κινητήρα.

Σελίδα 1Λάδια 5W-30: Δεν είναι θερμοκρασίες αλλά πόσο ρευστό είναι!
Σελίδα 2Το ιξώδες και ο «παρεξηγημένος» δείκτης. Το λάθος που κάνουν όλοι!!
Σελίδα 3Προδιαγραφές λιπαντικών & η άποψή μας
AUTOFIT PASXA
skoda