Πώς γίνεται να σου φαίνονται «λίγα» τα 120χλμ./ώρα όταν είναι το όριο σχεδόν παντού;

9.638 Επισκέψεις στο άρθρο (6/5/2024)
Πώς γίνεται να σου φαίνονται «λίγα» τα 120χλμ./ώρα όταν είναι το όριο σχεδόν παντού;

- Στο μεγάλο τεστ αυτονομίας που κάναμε είχαμε ταχύτητα 120 χλμ./ώρα
- Στα σχόλια πολλοί «γκρίνιαζαν» ότι τα 120 είναι… λίγα!
- Όμως στο μεγαλύτερο μέρος της Αθηνών-Θεσσαλονίκης τα 120 είναι το ανώτερο όριο!
- Μάλιστα σε πολλά σημεία το όριο είναι 100 ή και 80, με αποτέλεσμα τα «λίγα» 120 να είναι λόγος να σου πάρουν το δίπλωμα

Στο μεγάλο τεστ αυτονομίας που κάναμε είχαμε ταχύτητα 120 χλμ./ώρα

Πριν από λίγες μέρες, αποφασίσαμε να πάρουμε 8 ηλεκτρικά οχήματα και να ξεκινήσουμε για την Θεσσαλονίκη με στόχο να δούμε ποιο θα φτάσει πιο μακριά. Στους «κανόνες» περιλαμβανόταν να ξεκινήσουν όλα από το ίδιο σημείο, με τις μπαταρίες τους στο 100% και ταχύτητα 120 χλμ./ώρα.

Στα σχόλια πολλοί «γκρίνιαζαν» ότι τα 120 είναι… λίγα!

Με μεγάλη μας θλίψη όμως, είδαμε δεκάδες σχόλια να αναφέρονται στην ταχύτητα που διαλέξαμε, κρίνοντάς την ως «λίγη» ή ως «βολική για τα ηλεκτρικά», ενώ για κάποιους «με 120 θα μας περνάνε και τα παπάκια». Αλλοι μάλιστα γράφανε για το πόσο καίει το δικό τους όχημα για να φτάσουν Θεσσαλονίκη με 140 στον αυτόματο πιλότο (cruise control), ενώ κάποιος ανέφερε πως είναι «κρίμα να μην πηγαίνουμε με 180 αυτοκίνητα με τόσα άλογα».

Όμως στο μεγαλύτερο μέρος της Αθηνών-Θεσσαλονίκης τα 120 είναι το ανώτερο όριο!

Ένας ακόμα αναγνώστης έκανε επικόλληση κάτω από όλα τα βίντεο, την παράγραφο του Κ.Ο.Κ. που ορίζει τα 130 χλμ./ώρα ως το ανώτερο επιτρεπτό όριο, και έχει εν μέρει δίκιο. Όμως στην πραγματικότητα, αν κάποιος ξεκινήσει από Αθήνα για Θεσσαλονίκη, θα δει πως το ανώτερο όριο της διαδρομής είναι τα 120 χλμ., και από τη στιγμή που υπάρχει ταμπέλα με όριο 120, τα 130-140 κλπ. είναι παράνομα.

Μάλιστα σε πολλά σημεία το όριο είναι 100 ή και 80, με αποτέλεσμα τα «λίγα» 120 να είναι λόγος να σου πάρουν το δίπλωμα

Ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον όμως, έχει πως η συγκεκριμένη διαδρομή έχει πολλά σημεία με όριο 100 ή και 80 χλμ./ώρα. Σε στροφές, απότομες ανηφόρες-κατηφόρες (πχ. Τραγάνα ή Αλμυρός), ή στα πολλά τούνελ της διαδρομής (πχ. Καμένα Βούρλα ή Τέμπη), το όριο είναι κάτω από τα 100 χλμ./ώρα. Έτσι λοιπόν όταν λες «ταξιδεύω με 120» δε σημαίνει ότι «κουμπώνεις» μια ταχύτητα στο cruise control και πας μέχρι να φτάσεις, αλλά ακολουθείς τα όρια ώστε να είσαι νόμιμος αλλά κυρίως ασφαλής!

Αν τώρα συνεχίζεις να πιστεύεις πως τα 120 είναι… λίγα, τότε καλό είναι να υπενθυμίσουμε πως η υπέρβαση του ορίου ταχύτητας πάνω από 30 χλμ. επιφέρει πρόστιμο 350 ευρώ και χάνεις επιτόπου το δίπλωμα για 2 μήνες, ποινές που με τον νέο ΚΟΚ αναμένεται να είναι ακόμα πιο… τσουχτερές καθώς θα επιφέρουν και φυλάκιση. Κοινώς, αν σε σημείο με όριο 100 πηγαίνεις με πάνω από 130, κινδυνεύεις να χάσεις δίπλωμα και μισό μηνιάτικο στη… στιγμή!
 
Εσύ λοιπόν με ποια ταχύτητα ταξιδεύεις; Ακολουθείς τα όρια, ή πας με 130-140 παντού και τους «γράφεις» όλους μέχρι να σε… «γράψουν» και να βάλεις μυαλό;

ford
test center