Bridgestone Vs Pirelli: Best seller Turanza 5, newcomer το C2 - Ποιο κερδίζει;

72.668 Επισκέψεις στο άρθρο (29/3/2024)
Bridgestone Vs Pirelli: Best seller Turanza 5, newcomer το C2 - Ποιο κερδίζει;
2 Φωτογραφίες »

- Οριακά καλύτερο σε κράτημα στο βρεγμένο είναι το Bridgestone
- Καλά σε φρενάρισμα στο βρεγμένο και τα 2 (39,6 μέτρα θέλει το Turanza, 38,5 το P7 C2)
- Το λάστιχο της Bridgestone έχει πιο ισορροπημένη απόδοση σε στεγνό & βρεγμένο
- Με Fuel B ετικέτα, το Turanza 5 κερδίζει extra χιλιόμετρα ζωής (βγάζει 40.000 χλμ.)

Οριακά καλύτερο σε κράτημα στο βρεγμένο είναι το Bridgestone

Συγκρίνουμε δύο θερινά λάστιχα, σε φρενάρισμα και κράτημα, σε στεγνό και βρεγμένο, από δύο μάρκες με μεγάλη τεχνογνωσία (και από τον κόσμο της Formula 1). Ο λόγος για το best-seller Bridgestone Turanza 5 και το νέο Pirelli Cinturato P7C2. Πρόκειται για δύο δημοφιλή μοντέλα, με ίδια τιμή (γύρω στα 90 ευρώ το ένα χωρίς τοποθέτηση).
 
Ξεκινώντας με το κράτημα στο βρεγμένο, και τα δύο λάστιχα σημείωσαν κορυφαίες επιδόσεις, από τις καλύτερες στην κατηγορία. Οριακά καλύτερο ήταν το Turanza 5, το οποίο ολοκλήρωσε την δοκιμασία του Elk Test με πέρασμα στα 69,9 χλμ./ώρα. Αυτή η ταχύτητα, μάλιστα, είναι νο1 ανάμεσα σε όσα 16άρια λάστιχα έχουμε δοκιμάσει στο AutoΤρίτη Test Center.

Καλά σε φρενάρισμα στο βρεγμένο και τα 2 (39,6 μέτρα θέλει το Turanza, 38,5 το P7 C2)

Πολύ καλές επιδόσεις καταγράψαμε και στο φρενάρισμα σε βρεγμένο δρόμο. Και πάλι τα δύο λάστιχα ξεχώρισαν, συγκριτικά με τον ανταγωνισμό τους, έχοντας «πράσινη» αξιολόγηση, δηλαδή πάνω από τα όρια ασφάλειας του AutoΤρίτη Test Center. Πιο συγκεκριμένα, στο ξαφνικό φρενάρισμα από τα 100 χλμ./ώρα το Pirelli Cinturato P7C2 ακινητοποιήθηκε μετά από 38,5 μέτρα, απόσταση που είναι η 2η μικρότερη από όσες έχουμε δει στο πεδίο δοκιμών του AutoΤρίτη. «Πράσινο» πήρε και το Bridgestone Turanza 5 το οποίο «κοκκάλωσε» στα 39,6 μέτρα.


Οι τεχνολογίες του best-seller, Bridgestone Turanza 5
2 Φωτογραφίες »

Οι τεχνολογίες του best-seller, Bridgestone Turanza 5

Tο λάστιχο της Bridgestone έχει πιο ισορροπημένη απόδοση σε στεγνό & βρεγμένο

Όσον αφορά τις δοκιμασίες επί στεγνού οδοστρώματος, το Pirelli Cinturato P7C2 έχει καλύτερο κράτημα από ό,τι το Bridgestone Turanza 5. Ειδικότερα, το Pirelli μπορεί να αποφύγει εμπόδιο με απότομο ελιγμό «τρέχοντας» ακόμη και με 74,1 χλμ./ώρα (νο1 επίδοση στα 16άρια θερινά λάστιχα). Από την άλλη πλευρά, το Turanza 5 έχει κράτημα στο μέσο όρο της κατηγορίας (ταχύτητα Elk Test στα 72,1 χλμ./ώρα), παρουσιάζοντας μία πιο ισορροπημένη συμπεριφορά από στεγνό σε βρεγμένο, και σε κράτημα (2,3 χλμ./ώρα χειρότερο κράτημα, 2,5 μέτρα χειρότερο φρενάρισμα). Την ίδια στιγμή, το Pirelli Cinturato P7C2 χάνει κάποια από τη δυναμική του σε συνθήκες βροχής (5 χλμ./ώρα χειρότερο κράτημα και 2,9 μέτρα χειρότερο φρενάρισμα).

Με Fuel B ετικέτα, το Turanza 5 κερδίζει extra χιλιόμετρα ζωής (βγάζει 40.000 χλμ.)

Κλείνοντας, να δούμε τι «λέει» η ετικέτα των δύο ελαστικών. Καταρχάς έχουν και τα δύο δείκτη πρόσφυσης στο βρεγμένο Wet A, όπως προτείνει το AutoΤρίτη. Όσον αφορά την τεχνολογία 1ης παραγωγής, το Bridgestone Turanza 5 λανσαρίστηκε το 2018, ενώ το Pirelli Cinturato P7C2 το 2020. Ειδικά για το θερινό-touring λάστιχο των Ιταλών να πούμε ότι δημιουργήθηκε για να αντικαταστήσει το προηγούμενο μοντέλο, το Pirelli P7 Cinturato (το οποίο παρότι υποδεέστερων επιδόσεων και Wet B ακόμη κυκλοφορεί στην αγορά).
 
Ενδιαφέρον, τέλος, παρουσιάζει ο δείκτης οικονομίας καυσίμων των 2 ελαστικών. Το Cinturato P7C2 έχει Fuel C, ενώ το Turanza 5 Fuel B. Αυτό σημαίνει ότι το Turanza 5 έχει πιο σκληρή γόμα για να αντέχει περισσότερα χιλιόμετρα. Μάλιστα, σύμφωνα με διεθνές test στις ίδιες διαστάσεις το Bridgestone μπορεί να βγάλει μέχρι και 900 χλμ. περισσότερα (40.400 χλμ. έναντι 39.500 χλμ. του Pirelli).
 

Μάρκα/Μοντέλο Bridgestone Turanza 5 Pirelli Cinturato P7 (P7C2)
Όχημα Επιβατικό Επιβατικό
Θερινό, 4 εποχών ή χειμερινό Εποχή
Θερινό Θερινό
Διαστάσεις ελαστικού: Το 1ο νούμερο είναι το πλάτος του πέλματος σε χλστ., το 2ο το προφίλ (ύψος) του ελαστικού και το 3ο το μέγεθος της ζάντας σε ίντσες. Προφίλ κάτω από 45 θεωρείται μικρό, δηλαδή για σπορτίφ μοντέλα και πάνω από 60 μεγάλο, δηλαδή ενισχύεται η άνεση. Διάσταση
205/55 R16 205/55 R16
Τιμή, ανά λάστιχο, χωρίς την τοποθέτηση.Τιμή μονάδας (€)
   
Οι τιμές των ελαστικών, αφορούν τις τιμές λιανικής (άνευ τοποθέτησης) και ενημερώνονται ΚΑΘΕ μήνα.
 
Επιδόσεις - Μετρήσεις AutoΤρίτη Test Center
Είναι η απόσταση ακινητοποίησης σε μέτρα. Φρενάρισμα στεγνό από 100 χλμ./ώρα (μ.)
37,1 Μέτρα    35,6 Μέτρα   
Είναι η απόσταση ακινητοποίησης σε μέτρα. Φρενάρισμα βρεγμένο από 100 χλμ./ώρα (μ.)
39,6 Μέτρα    38,5 Μέτρα   
Με πόσα χιλιόμετρα μπορεί να αποφευγεί ένα εμπόδιο που πετάγεται ξαφνικά μπροστά σου.Κράτημα στο στεγνό (χλμ./ώρα)
72,1 Χλμ/ώρα 74,1 Χλμ/ώρα
Με πόσα χιλιόμετρα μπορεί να αποφευγεί ένα εμπόδιο που πετάγεται ξαφνικά μπροστά σου σε βρεγμένο δρόμο.Κράτημα στο βρεγμένο (χλμ./ώρα)
69,9 Χλμ/ώρα 69,1 Χλμ/ώρα

Πράσινο  Πέρασε τα όρια της δοκιμασίας

Κόκκινο  Απέτυχε στη δοκιμασία (ή τα όρια αξιολόγησης)

Κίτρινο  Είναι στο μέσο όρο της κατηγορίας του

Συνέχεια του άρθρου >>>
Σελίδα 2Πίνακας: Αναλυτικά τεχνικά χαρακτηριστικά & μετρήσεις
Σελίδα 3Όσα πρέπει να ξέρεις αν αγοράζεις λάστιχα της Bridgestone
Σελίδα 4Όσα πρέπει να ξέρεις αν αγοράζεις λάστιχα της Pirelli
ford
NISSAN