Αυτό που έκανε η Bosch είναι ο σχεδιασμός μικρών ελεγχόμενων εκρήξεων σε μια μπαταρία ηλεκτρικού αυτοκινήτου, μέσω των οποίων απομονώνεται η τροφοδοσία σε περίπτωση σύγκρουσης.

Κάτω αριστερά φαίνεται ο τρόπος που λειτουργεί το σύστημα.

Σύστημα ασφαλείας με… ανατινάξεις

1.492 Επισκέψεις στο άρθρο (9/10/2019)

Ένα καινοτόμο σύστημα που αποσκοπεί στη διάσωση ζωών σε περίπτωση σύγκρουσης ηλεκτρικού οχήματος έχει αναπτύξει η Bosch, ωστόσο το εντυπωσιακό της όλης υπόθεσης είναι πως το σύστημα αυτό βασίζεται στις ανατινάξεις!!!

Νωρίτερα σας αναφέραμε για το νέο μικροτσίπ που αναπτύσσει η Bosch, η οποία εργάζεται πάνω σε νέα εξαρτήματα για τα ηλεκτρικά οχήματα, ωστόσο όπως φαίνεται το πιο εντυπωσιακό προϊόν της γερμανικής εταιρείας είναι ένα νέο σύστημα που έχει σχεδιάσει για την ασφάλεια των επιβατών σε περίπτωση ατυχήματος, το οποίο σώζει με τη βοήθεια μικρών εκρήξεων.
 
Αυτό που έκανε η Bosch είναι ο σχεδιασμός μικρών ελεγχόμενων εκρήξεων σε μια μπαταρία ηλεκτρικού αυτοκινήτου, μέσω των οποίων απομονώνεται η τροφοδοσία σε περίπτωση σύγκρουσης. Πιο αναλυτικά αυτό επιτυγχάνεται με αισθητήρες που ανιχνεύουν τη σύγκρουση και κατευθύνουν το σύστημα ασφάλειας να προβεί σε ελεγχόμενη έκρηξη, η οποία με τη σειρά της ενεργοποιεί μια σφήνα που βρίσκεται στην καλωδίωση μεταξύ της μπαταρίας υψηλής τάσης και του υπόλοιπου οχήματος. Η σφήνα κόβει το καλώδιο και κατ επέκταση τη τροφοδοσία. Αυτό με τη σειρά του εξαλείφει τον κίνδυνο ηλεκτροπληξίας ή πυρκαγιάς.
 
Τα σύστημα είναι παρόμοιο σε φιλοσοφία με αυτό που σταματά τη ροή καυσίμου σε ένα μοντέλο με κινητήρα εσωτερικής καύσης, ωστόσο στη συγκεκριμένη περίπτωση η κατάσταση δεν είναι αναστρέψιμη, καθώς το καλώδιο κόβεται και έτσι το αυτοκίνητο για να ξαναπάρει μπροστά θα χρειαστεί να μεταφερθεί σε τεχνικό.
 
Η Bosch χρησιμοποιεί τα ενσωματωμένα τσιπ των αερόσακων για να εντοπίσει πότε το όχημα συμμετέχει σε σύγκρουση, τα οποία σε μέγεθος είναι μικρότερα απ ότι ένα νύχι και έχουν χρόνους απόκρισης της τάξης ενός κλάσματος του δευτερολέπτου.
 
Τέλος να σημειωθεί πως η Bosch λέει ότι προμηθεύει κατασκευαστές αυτοκινήτων με αυτό το σύστημα, ωστόσο γνωστοποίησε ποιοι είναι αυτοί.

Toyota
moto