• Τιμές - Εξοπλισμός - Τεχνικά - Test - Συγκριτικά Εγγυήσεις - Χρηματοδοτικά - Προσφορές

Η ενεργητική τετραδιεύθυνση είναι ένας μηχανισμός που αναλαμβάνει την περιστροφή των πίσω τροχών. Αντίθετα στην παθητική τετραδιεύθυνση, η πίσω ανάρτηση δίνει ανοχές που επιτρέπουν μικρή αλλαγή κλίσης.

Όταν η ταχύτητα αυξάνεται, οι πίσω τροχοί στρίβουν προς την ίδια κατεύθυνση με τους εμπρός. Με αυτόν τον τρόπο αυξάνεται η σταθερότητα του οχήματος.

Σε μικρές ταχύτητες, αν οι πίσω τροχοί στρίβουν αντίθετα από τους εμπρός, βελτιώνεται σε μεγάλο βαθμό η ευελιξία του οχήματος, μιας και το αυτοκίνητο συμπεριφέρεται λες και το μεταξόνιο του έχει μειωθεί.

Τα πλεονεκτήματα της τετραδιεύθυνσης

Διαβάστηκε από 25745 αναγνώστες - Ημερομηνία δημοσίευσης: 22/4/2019
 

Πριν από αρκετά χρόνια, οι τότε μηχανικοί είχαν αναρωτηθεί πως θα επηρεαστεί η συμπεριφορά του οχήματος, αν ελέγχουμε πέρα από τους εμπρός τροχούς και τους πίσω. Τα συμπεράσματα ήταν εντυπωσιακά! Σε μικρές ταχύτητες, αν οι πίσω τροχοί στρίβουν αντίθετα από τους εμπρός, βελτιώνεται σε μεγάλο βαθμό η ευελιξία του οχήματος, μιας και το αυτοκίνητο συμπεριφέρεται λες και το μεταξόνιο του έχει μειωθεί. Κάτι τέτοιο βελτιώνει σημαντικά την καθημερινή συμβίωση με το αυτοκίνητο σε κίνηση εντός πόλης, όπως για παράδειγμα στη στάθμευση ή τη στροφή σε στενούς δρόμους, αλλά και τη γρήγορη οδήγηση σε «κλειστές» στροφές.

Ενδεικτικά, αξίζει να αναφέρουμε ότι η Porsche ισχυρίζεται πως η αντίθετη περιστροφή των πίσω τροχών της 911 Carrera S σε χαμηλές ταχύτητες δίνει την «αίσθηση» ότι το μεταξόνιο έχει μειωθεί κατά 150 χιλιοστά. Καθώς όμως η ταχύτητα αυξάνεται, οι πίσω τροχοί θα πρέπει να στρίψουν προς την ίδια κατεύθυνση με τους εμπρός, ώστε να βελτιωθεί η συμπεριφορά του οχήματος. Σε αυτή την περίπτωση, ένα μεγάλο ποσοστό των δυνάμεων που αναπτύσσονται στα εμπρός ελαστικά κατά την αλλαγή πορείας, μοιράζεται και στους πίσω τροχούς. Με αυτόν τον τρόπο μειώνονται τα φαινόμενα υπερστροφής και βελτιώνεται σε μεγάλο βαθμό η πρόσφυση του οχήματος προσφέροντας σταθερότητα στην αλλαγή κατεύθυνσης, ειδικά σε «ανοιχτές» καμπές με μεγάλη ταχύτητα. Στην περίπτωση της 911 Carrera S, η γερμανική φίρμα πιστεύει ότι δίνεται μία αίσθηση αύξησης του μεταξονίου κατά 500 χιλιοστά.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

 
Σχολιάστε την είδηση 1 σχόλια

O όμιλος Θεοχαράκη στη «Μέρα Μαγιού»

Το «καυτό» Hyundai i20 N;

Δοκιμή: Audi A1 40 TFSI

Aston Martin Vantage στα 298 χλμ./ώρα

Η κίνηση στους δρόμους

B-SUV ή μικρομεσαίο;

Τα πιο άνετα και βολικά μικρά SUV

Οι καλύτερες παραλίες της Αν. Εύβοιας!

Τι γυρεύει ο διάβολος στην Πρέβεζα;

Εκεί που ο Καζαντζάκης εμπνεύστηκε τον Ζορμπά

10 + 3 super προορισμοί για του Αγίου Πνεύματος

Ίσως το αγαπημένο νησί των Αθηναίων

SEAT: Service Πλήρες από κάθε άποψη πακέτο

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Ποια αυτοκίνητα είναι για κλωτσιές;

ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ: No1 δίκτυο μεταχειρισμένων αυτ/των.

Αγορά / Auto Bild: Δείτε εδώ ποια μοντέλα αποτελούν έξυπνες αγορές!!

Yellow Pages: Ελαστικά - Τιμές - Προσφορές!

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ: To καλύτερο επαγγελματικό αυτοκίνητο !

FORDAdvertisement: Προωθητικό Πρόγραμμα Ford Blue Days

CITROEN: Ανοιξιάτικες εκπτώσεις έως 20 Μαΐου

NISSAN: Micra με νέο 1.000άρι turbo από 12.690€

MITSUBISHI: 0-100 Όλα τα επιβατικά μοντέλα με 0% επιτόκιο & 100€/μήνα

SEAT: Eπίλεξε το δικό σου Αrona από 15.245€

ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ: 500€ έκπτωση έως 30 Ιουνίου.

περισσότερα »