Το ρετρό επιστρέφει. Εσείς το θέλετε όμως;

4.694 Επισκέψεις στο άρθρο (4/6/2021)

H ηλεκτροκίνηση ανοίγει το δρόμο για αναβιώσεις παλιών μοντέλων, αλλά και σχεδίαση καινούργιων με έντονο ρετρό χαρακτήρα. Ενδιαφέρει όμως κάτι τέτοιο τους οδηγούς του σήμερα;

Η ηλεκτροκίνηση είναι σίγουρα η επόμενη μέρα της αυτοκίνησης. Ήδη οι περισσότεροι κατασκευαστές έχουν ανακοινώσει πως μετά το 2030, σε μόλις 9 χρόνια δηλαδή, θα παράγουν αποκλειστικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Ο καλύτερος τρόπος που βρήκαν για να μας αρέσουν; Να τα κάνουν ρετρό.

Η ρετρό σχεδίαση έχει δύο πολύ δυνατά χαρακτηριστικά. Από τη μία έχει μια νοσταλγία, που «μιλάει» τη γλώσσα κυρίως όσων αντιδρούν και γενικώς δεν «γουστάρουν» τα ηλεκτρικά. Γιατί άλλο είναι να δεις ένα «διαστημικό» καινούργιο Nissan που να προσπαθεί να σε πείσει πόσο καλά είναι που έχασες όλα όσα αγαπούσες σε ένα αυτοκίνητο, και άλλο είναι η ίδια τεχνολογία και το ίδιο επιχείρημα να έρχονται σε ένα πακέτο που είναι αναβίωση ενός Datsun 520.

Από την άλλη πάλι, η ρετρό σχεδίαση βασίζεται σε σχήματα που είναι σίγουρο ότι αρέσουν. Γιατί δεν φτάνει που όλα τα άλλα σε ένα αυτοκίνητο είναι καινούργια και τώρα για πρώτη φορά δοκιμάζονται στην αγορά, ας είναι η σχεδίαση τουλάχιστον δοκιμασμένη και σίγουρη. Σε αυτό το χαρτί ποντάρουν και οι κάποιες νέες μάρκες, όπως η Alpha, που παρότι έχει δείξει μόνο εικόνες από τα (πιθανά) μοντέλα της Ace και Ace Jax, η ρετρό σχεδίασή τους κλέβει αμέσως καρδιές, και παρά τα ερωτηματικά που συνήθως θα είχε η αγορά για μια τόσο νέα μάρκα, το συναίσθημα επικρατεί.

Το ίδιο συναίσθημα θέλουν όμως να δημιουργήσουν και οι υπάρχουσες μάρκες. Σε μία αγορά που ουσιαστικά ξεκινάει από το μηδέν, κάποιες μάρκες κάνουν τα πρώτα τους ηλεκτρικά βήματα με ρετρό αναβιώσεις μοντέλων τους που έχουν γράψει ιστορία. Με αυτό τον τρόπο βάζουν μπροστά το ειδικό τους βάρος, το ότι δεν είναι τίποτα «χθεσινοί» κατασκευαστές, και υπενθυμίζουν στον κόσμο από που «κρατάει η σκούφια τους» ώστε να ξεχωρίσουν από τον «συνωστισμό» της ηλεκτροκίνησης.

Έτσι εκτός από τα Mini και 500, έχουμε ήδη το Honda e και σύντομα έρχονται μοντέλα από τη Renault, το 5, πιθανώς και το 4. Η Ford μπαίνει με τη Mustang στα ηλεκτρικά, με ρετρό στοιχεία, και σίγουρα έντονο συναίσθημα. Όμως το ρετρό δεν περιμένει τα ηλεκτρικά.

Ήδη η Ford μας έδωσε καινούργιο Bronco, κάτι που έκανε πολλούς να λένε πως η Land Rover έχασε μεγάλη ευκαιρία κάνοντας το καινούργιο Defender τελείως νέο και καθόλου συνεχιστή, έστω σχεδιαστικά του κλασσικού μοντέλου, όπως κάνει η Jeep με το Wrangler.

Όμως το ρετρό έχει τα όριά του. Πολλές φορές κουράζει, γίνεται γρήγορα συνηθισμένο, και ο κόσμος του γυρίζει την πλάτη μετά την πρώτη επαφή. Εσύ όμως τι λες; Σου αρέσει το ρετρό; θα σου χρυσώσει το χάπι της ηλεκτροκίνησης; Και τελικά ποιό μοντέλο θες να ξαναδείς;

peugeot
skoda