• Τιμές - Εξοπλισμός - Τεχνικά - Test - Συγκριτικά Εγγυήσεις - Χρηματοδοτικά - Προσφορές

Kατάφερε το turbo, να «τελειώσει» τους κομπρέσορες;

Turbo: Ο φονιάς του κομπρέσορα

Διαβάστηκε από 10799 αναγνώστες - Ημερομηνία δημοσίευσης: 16/7/2017

Που πήγαν τα compressor; Οι μηχανικοί συμπιεστές που μόστραραν δίπλα στα τούρμπο ως η επόμενη φάση της αυτοκίνησης; Γιατί εξαφανίστηκαν ενώ το τούρμπο καθιερώθηκε; Τι έγινε σε αυτή την τεχνολογία που προτιμήθηκε από τόσο κόσμο στην αρχή; Μήπως την σκότωσε το τούρμπο;

 
Ο κομπρέσορας, ο μηχανικός συμπιεστής, ήρθε στα τέλη του 1990 και παρέμεινε εδώ και εκεί για περίπου δέκα χρόνια πριν εξαφανιστεί. Ο κομπρέσορας υποσχόταν να υψηλές επιδόσεις χωρίς περισσότερα κυβικά, και χωρίς τα τερτίπια που είχε το τούρμπο τότε.

Ένας κομπρέσορας αύξανε την πλήρωση του θαλάμου καύση με αέρα (και άρα με μείγμα) αυξάνοντας κατακόρυφα την απόδοση του αυτοκινήτου. Στις μέρες όπου το τούρμπο συνήθως σήμαινε πως πατούσες γκάζι σήμερα και ξεκινούσε αύριο, λόγω της υστέρησης, ή lag, o κομπρέσορας δεν είχε τέτοια προβλήματα. Αφού τον κινούσε με ιμάντα ο στροφαλοφόρος άξονας, ήταν έτοιμος να προσφέρει υψηλή πίεση από χαμηλές στροφές και αμέσως. ¶ρα που το πρόβλημα;

Το πρόβλημα του κομπρέσορα ήταν ότι «κέρδιζε» το τούρμπο όσο το τούρμπο έμπαινε πάνω στο μοτέρ εκ των υστέρων. Όταν οι κατασκευαστές άρχισαν να σχεδιάζουν από το μηδέν τούρμπο μοτέρ, τα περισσότερα προβλήματα του τούρμπο εξαφανίστηκαν. Έτσι τα νέα τούρμπο μοτέρ δεν είχαν ανάγκη από πολλούς και μακριούς σωλήνες, αλλά έβαλαν τις τουρμπίνες δίπλα στην εισαγωγή. Τα ιντερκούλερ ήταν επίσης πιο κοντά με λίγες απώλειες, τα λάδια των κινητήρων εξελίχθηκαν να αντέχουν τις θερμοκρασίες του τούρμπο και η γεωμετρία του τούρμπο άλλαξε για να «αρπάζει» από χαμηλά. Μέσα σε δύο γενιές τούρμπο μοτέρ η υστέρηση εξαφανίστηκε.

Αντίθετα οι κομπρέσορες παρέμειναν με τα προβλήματά τους. Τα πολλά κινούμενα μέρη τους αύξαναν την κατανάλωση ακόμη και στο ρελαντί, έκαναν τα μοτέρ βραδύστροφα και απρόθυμα να ανεβάσουν μέχρι τον (χαμηλό) κόφτη, αύξαναν το βάρος του κινητήρα σημαντικά και μάλιστα στο πάνω μέρος του με ότι αυτό σήμαινε για το κέντρο βάρους, ενώ τελικά είχαν και αντίκτυπο στην αξιοπιστία.

Η αρχική νίκη τους επί του τούρμπο οφείλεται στο ότι είναι καλύτερη λύση για να «κουμπώσεις» σε ένα ατμοσφαιρικό μοτέρ από όλα τα μαραφέτια που θέλει ένα τούρμπο, όμως η σχεδίασή τους είναι για μεγάλα μοτέρ, κυρίως V8 που δεν τους νοιάζουν οι απώλειες ισχύος και δεν έχουν την τάση να στροφάρουν ούτως ή άλλως. Με την εξέλιξη των μοτέρ, τα συστήματα 48V και τα ηλεκτρικά τούρμπο που φέρνουν, ο κομπρέσορας έχει πεθάνει για πάντα στην Ευρώπη.

Εσάς σας λείπουν; Θεωρείτε πως είχαν κάτι ανώτερο από το τούρμπο; Πιστεύετε πως ένας ηλεκτρικός κομπρέσορας θα ήταν καλύτερη λύση; Ή μήπως καλύτερα που τους σκότωσε το τούρμπο;

 
 • Φίλιππος

  Θα διαφωνήσω με το φιλο μας το Νίκο, γιατι δεν μπορεις να περιμένεις από ένα μοτερακι 1.000cc βενζίνης να "αρπάζει" κάτω από τις 1.800στρ/λ... Για κατι τέτοιο πρεπει καποιος να απευθυνθεί σε 2.0 turbo diesel. Y.Γ.: Το ότι τα τουρμπακια εχουν αυξησει τις επιδόσεις και κυριως τη ροπή των σημερινων μοτερ δε σημαίνει ότι ανεξαρτήτου κυβισμού μπορεις να "σανιδώσεις" το γκαζι με 5η και να σε κολλάει στο καθισμα. Σίγουρα ένα χιλιαρακι της προηγουμενης δεκαπενταετίας με τα 50-60 αλογά του δεν πηγαινε ουτε μετα τις 1.800στρ/λ. ενώ τα σημερινα τούρμπο χιλιαρια πανε σχεδόν στα ισα με τα 1.4-1.6 των προηγουμενων δεκαετιων αφειλεται στο "θαυμα" των TURBO.

    4
 • Νίκος

  Αν και δεν είμαι τεχνικός, αυτο δεν ισχύει.. Σε προσφατο test drive vw polo 110hp manual το αμάξι στις χαμηλές δηλ. μέχρι 1800 στροφες το αμάξι κρέμαγε.. Από τις 1900 που έμπαινε το turbo φαινόταν η διαφορά. Ο μόνος τρόπος διόρθωσης οσον αφορα τις χαμηλές στροφές είναι πρόγραμμα το οποίο ενδεχομένως με σχετική ρύθμιση να διορθώνει το προβλημα στις χαμηλές..

    2
 • tasos apo

  Όλα είναι θέμα κοστολογίου ,εφόσον δεν υπάρχουν diesel compressor πάρα μόνο turbodiesel είναι επόμενο η τιμή της τουρμπίνας να πέσει κατακόρυφα για τα εργοστάσια , οι έρευνες εξέλιξης και ανάπτυξης πληρώθηκαν και αποσβέστηκαν από τις πωλήσεις των diesel μετά δε χρειάζονταν παρά μικρές τροποποιήσεις με λίγα έξοδα και έτοιμοι οι μικροί τούρμπο βενζινοκινητήρες!

   
 • Γιώργος Π.

  Η επικράτηση της τουρμπίνας οφείλεται σαφώς και στην τεχνολογική της εξέλιξή η οποία οδήγησε σε χαμηλό κοστολόγιο σε σχέση με τον κομπρέσσορα. Οι μελλοντικές όμως ακριβές δαπάνες συντήρησης και προβλημάτων για τους χρήστες, δεν αφορούν τους κατασκευαστές. Επίσης η μείωση των ρύπων ιδιαίτερα στις χαμηλές στροφές κλίνει υπέρ του τούρμπο.