
Η διακήρυξη του διαγωνισμού κρίθηκε ότι περιείχε όρους που περιόριζαν τον ελεύθερο ανταγωνισμό.
Καθυστερήσεις στον ευρύτερο σχεδιασμό για τις κάμερες.
Ενδιάμεσες λύσεις και πιλοτικά προγράμματα.
Η διακήρυξη του διαγωνισμού κρίθηκε ότι περιείχε όρους που περιόριζαν τον ελεύθερο ανταγωνισμό
Στην ακύρωση του διαγωνισμού της ΟΣΥ για την προμήθεια και εγκατάσταση 600 «έξυπνων» καμερών στα λεωφορεία, προϋπολογισμού 1,56 εκατομμυρίων ευρώ, προχώρησε η Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΔΗΣΥ).
Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, η διακήρυξη του διαγωνισμού κρίθηκε ότι περιείχε όρους που περιόριζαν τον ελεύθερο ανταγωνισμό. Τα βασικά σημεία της απόφασης εστιάζουν στα εξής:
- Τεχνική Διασύνδεση: Η απαίτηση για διασύνδεση με παλαιότερα συστήματα χωρίς την παροχή των απαραίτητων κωδικών πρόσβασης σε όλους τους υποψήφιους, κρίθηκε ότι ευνοούσε τον προηγούμενο ανάδοχο.
- Προδιαγραφές Πιστοποιήσεων: Ορισμένοι όροι που αφορούσαν πιστοποιήσεις και εξειδίκευση προσωπικού θεωρήθηκαν δυσανάλογοι με το αντικείμενο του έργου, θέτοντας εμπόδια στη συμμετοχή διεθνών εταιρειών.
- Κριτήρια Αξιολόγησης: Η Αρχή εντόπισε έλλειψη αντικειμενικών και μετρήσιμων κριτηρίων σε συγκεκριμένα στάδια της αξιολόγησης από την επιτροπή του διαγωνισμού.
Καθυστερήσεις στον ευρύτερο σχεδιασμό για τις κάμερες
Η εξέλιξη αυτή φέρνει ανατροπές στο χρονοδιάγραμμα αστυνόμευσης των λεωφορειολωρίδων για το 2026. Παράλληλα, παρατηρούνται καθυστερήσεις και σε άλλα σχετικά έργα:
- 1.000 Κάμερες Οδικού Δικτύου: Ο διαγωνισμός του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την επιτήρηση του ΚΟΚ παραμένει σε στάδιο προετοιμασίας.
- Πληροφοριακό Σύστημα Υποστήριξης: Το κεντρικό σύστημα για την αυτόματη έκδοση κλήσεων βρίσκεται σε δικαστική εκκρεμότητα λόγω προσφυγών. Ως εκ τούτου, η βεβαίωση παραβάσεων από τις υπάρχουσες πιλοτικές κάμερες εξακολουθεί να απαιτεί τη φυσική παρέμβαση αστυνομικού.

1. 1.000 Κάμερες Οδικού Δικτύου: Ο διαγωνισμός του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την επιτήρηση του ΚΟΚ παραμένει σε στάδιο προετοιμασίας.
Ενδιάμεσες λύσεις και πιλοτικά προγράμματα
Προκειμένου να καλυφθούν άμεσες ανάγκες, ο ΟΑΣΑ και η ΟΣΥ έχουν προχωρήσει σε συμβάσεις μικρότερης κλίμακας μέσω απευθείας αναθέσεων (ύψους περίπου 30.000 ευρώ έκαστη). Οι συνεργασίες αυτές με εταιρείες τεχνολογίας αφορούν την τοποθέτηση εξοπλισμού σε περιορισμένο αριθμό οχημάτων (10-15 λεωφορεία) για δοκιμαστική χρήση, εν αναμονή της επίλυσης των νομικών ζητημάτων για το μεγάλο έργο του στόλου.
