Τιμές Αυτοκινήτων ΕΚΘΕΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ
Τιμές με Leasing Ηλεκτρικά & Φόρτιση
Νέες Μάρκες στην Ελλάδα
LIVE: κίνηση στους δρόμους

Ελαστικά: Τα νέα του μήνα για EV, SUV, 4x4 και all-season

(13/7/2026)
Τα all-season, SUV και EV-ready ελαστικά βρίσκονται στο επίκεντρο των νέων λανσαρισμάτων στην Ευρώπη.
2 Φωτογραφίες »

Τα all-season, SUV και EV-ready ελαστικά βρίσκονται στο επίκεντρο των νέων λανσαρισμάτων στην Ευρώπη.

Η διεθνής αγορά κινείται έντονα σε νέα EV-ready και all-season ελαστικά.
Τα SUV, 4x4 και pick-up παραμένουν βασικός χώρος ανάπτυξης για τις μάρκες.
Οι πρώτες τοποθετήσεις (OE) δείχνουν μάρκες που κερδίζουν εμπιστοσύνη.
Οι νέοι κανόνες για τη φθορά ελαστικών αλλάζουν σταδιακά και το B2B παιχνίδι.

autotriti team

Η διεθνής αγορά ελαστικών κάνει στροφή σε EV, SUV, all-season και OE συνεργασίες

Το τελευταίο διάστημα η διεθνής αγορά ελαστικών δείχνει καθαρά τις κατευθύνσεις της: περισσότερα all-season λάστιχα, ειδικές σειρές για ηλεκτρικά αυτοκίνητα, νέα προϊόντα για SUV και 4x4, αλλά και εντονότερη μάχη στις πρώτες τοποθετήσεις OE.
 
Για την ελληνική αγορά, τα νέα αυτά έχουν ενδιαφέρον όχι μόνο για τον οδηγό, αλλά και για τον έμπορο ελαστικών. Δείχνουν ποια επιχειρήματα θα χρειαστούν περισσότερο το επόμενο διάστημα: κατανάλωση, θόρυβος, φθορά, EV βάρος, SUV χρήση, εγγύηση και σωστή επιλογή ανά προφίλ οδηγού.
 
Στο ρεπορτάζ του μήνα αυτού, κρατήσαμε τα πιο χρήσιμα νέα για Ευρώπη, Ελλάδα και B2B αγορά.

Τα νέα του μήνα με μια ματιά

Κατηγορία Μάρκες / Ελαστικά Γιατί ενδιαφέρει την αγορά
All-season Yokohama BluEarth-AllSeason2, General Grabber AT3 Plus, Hankook iON FlexClimate, Sailun Atrezzo 4Seasons Ultra Η Ευρώπη ζητά ελαστικά για περισσότερες συνθήκες, χωρίς 2 αλλαγές τον χρόνο
EV-ready Hankook iON, Sailun Atrezzo Erange, Nexen σε BYD, Bridgestone σε ηλεκτρικό VW GTI Τα ηλεκτρικά θέλουν αντοχή, χαμηλό θόρυβο, χαμηλή αντίσταση κύλισης και σωστή φθορά
SUV / 4x4 / pick-up General Grabber AT3 Plus, Kumho Road Venture, Yokohama SUV/BEV εφαρμογές Τα SUV αυξάνουν τη ζήτηση για ειδικές διαστάσεις και πιο καθαρή καθοδήγηση πελάτη
UHP / υψηλές επιδόσεις Linglong Sport Master 2, Bridgestone σε Maserati MCPURA, Bridgestone σε VW ID. Polo GTI Ακόμη και τα value brands ανεβαίνουν σε μεγαλύτερες διαστάσεις και performance εφαρμογές
OE συμφωνίες Nexen-Kia Seltos, Nexen-BYD, Bridgestone-Maserati, Bridgestone-Volkswagen Οι πρώτες τοποθετήσεις δίνουν εμπορική αξιοπιστία και ισχυρό επιχείρημα στο δίκτυο
Κανονισμοί / φθορά Euro 7 και νέα όρια φθοράς ελαστικών Η αγορά θα πιεστεί να δώσει προϊόντα με καλύτερη διάρκεια και χαμηλότερες εκπομπές σωματιδίων
B2B / γκάμα Ευρώπης ZC Rubber με Westlake & Goodride, Hankook σε EV events Οι εταιρείες χτίζουν παρουσία σε Ευρώπη, στόλους, EV κοινό και επαγγελματικά δίκτυα

All-season: Η Ευρώπη συνεχίζει να ζητά λάστιχα για όλο τον χρόνο

Η Yokohama λάνσαρε στην Ευρώπη το νέο BluEarth-AllSeason2, διαθέσιμο σε 74 διαστάσεις, για επιβατικά, SUV και BEV. Η εταιρεία δίνει έμφαση στη χειμερινή απόδοση, στη βελτιωμένη συμπεριφορά στο χιόνι και στην τεχνολογία COLD TECH, σε μια κατηγορία που μεγαλώνει σταθερά στην Ευρώπη.
 
Η General Tire παρουσίασε το νέο Grabber AT3 Plus, ένα all-terrain / all-season ελαστικό για SUV, 4x4 και pick-up. Το προϊόν έχει σήμανση 3PMSF, απευθύνεται σε χρήση όλο τον χρόνο και υπόσχεται βελτιωμένη απόδοση σε βρεγμένο, χιόνι και εκτός δρόμου συνθήκες.
 
Η Hankook βρέθηκε στο επίκεντρο των EV all-season ελαστικών με το iON FlexClimate, το οποίο ξεχώρισε σε δοκιμή Auto Bild για ηλεκτρικά στη διάσταση 215/55 R18. Το ενδιαφέρον για την αγορά είναι ότι πρόκειται για all-season ελαστικό σχεδιασμένο ειδικά για EV, άρα πιάνει ταυτόχρονα δύο ισχυρές τάσεις: ηλεκτροκίνηση και χρήση όλο τον χρόνο.
 
Η Sailun προβάλλει στην ευρωπαϊκή αγορά και το Atrezzo 4Seasons Ultra, ενισχύοντας την παρουσία της στην κατηγορία all-season. Η κατηγορία έχει ενδιαφέρον και για την Ελλάδα, ειδικά για οδηγούς που κινούνται κυρίως σε αστικό/περιαστικό περιβάλλον και θέλουν μία λύση χωρίς εποχικές αλλαγές, αρκεί η επιλογή να γίνεται σωστά ανά περιοχή και χρήση.
 
Τι σημαίνουν τα πιο πάνω και για τον επαγγελματία της αγοράς (έμπορο) Το all-season δεν πρέπει να πουλιέται ως «λάστιχο για όλους». Θέλει σωστή ερώτηση στον πελάτη: πού κινείται, πόσα χιλιόμετρα κάνει, αν ανεβαίνει συχνά σε χιόνι, αν ταξιδεύει με ζέστη και τι αυτοκίνητο έχει.

EV-ready: Τα ηλεκτρικά αλλάζουν τον τρόπο που πουλιούνται τα ελαστικά

Η Nexen ανακοίνωσε ότι προμηθεύει ελαστικά πρώτης τοποθέτησης για δύο ηλεκτρικά μοντέλα της BYD, τα Seal 6 και Dolphin Surf. Η συμφωνία έχει σημασία γιατί αποτελεί την πρώτη OE συνεργασία της Nexen με τη BYD και αφορά μία μάρκα που αναπτύσσεται δυναμικά στην Ευρώπη.
 
Η Hankook ενισχύει την παρουσία της στα EV ελαστικά μέσω της σειράς iON και της συμμετοχής της στο Everything Electric UK 2026, όπου παρουσιάζει προϊόντα όπως τα iON evo, iON GT και iON FlexClimate. Πρόκειται για καθαρό B2B και brand-building νέο, καθώς η εταιρεία συνδέει την εμπορική γκάμα της με Formula E και EV κοινό.
 
Η Sailun προωθεί στην Ευρώπη το Atrezzo Erange, ένα EV-ready ελαστικό για ηλεκτρικά και υβριδικά, βασισμένο στην τεχνολογία EcoPoint³ liquid-phase mixing. Η εταιρεία το τοποθετεί ως προϊόν για χαμηλότερο θόρυβο, καλύτερη απόδοση και μεγαλύτερη διάρκεια, στοιχεία που αποκτούν αξία στα βαρύτερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.
 
Η Bridgestone επιλέχθηκε για bespoke Potenza Sport ελαστικά στο νέο Volkswagen ID. Polo GTI, το πρώτο πλήρως ηλεκτρικό GTI στην ιστορία της Volkswagen. Το ενδιαφέρον εδώ είναι η σύνδεση ηλεκτρικού αυτοκινήτου με performance χαρακτήρα, φθορά, φρενάρισμα και θόρυβο.
 
Τι σημαίνουν αυτά τα νέα και για τον έμπορο Στα EV δεν αρκεί να ταιριάζει η διάσταση. Ο πελάτης χρειάζεται εξήγηση για βάρος, ροπή, θόρυβο κύλισης, αυτονομία, φθορά και ειδικές προδιαγραφές. Εκεί δημιουργείται νέο περιθώριο συμβουλευτικής πώλησης.

OE συμφωνίες: Οι πρώτες τοποθετήσεις γίνονται εμπορικό επιχείρημα

Η Nexen επεκτείνει την OE παρουσία της στο νέο Kia Seltos για Ευρώπη και Βόρεια Αμερική. Για την Ευρώπη αναφέρονται τα N’ Fera Primus και N’ Fera Sport, στοιχείο που δίνει στη μάρκα ισχυρότερο SUV και OE αφήγημα.
 
Η Bridgestone επιλέχθηκε ως αποκλειστικός συνεργάτης ελαστικών για τη νέα Maserati MCPURA, με ειδικά εξελιγμένα ελαστικά Potenza Sport και σήμανση MGT στο πλαϊνό μέρος. Πρόκειται για είδηση υψηλού κύρους, περισσότερο UHP και prestige παρά μαζικής αγοράς.
 
Η ίδια μάρκα συνδέεται και με το πρώτο ηλεκτρικό GTI της Volkswagen, το ID. Polo GTI, μέσω ειδικά εξελιγμένων Potenza Sport. Για τους εμπόρους, τέτοιες συμφωνίες βοηθούν να εξηγηθεί ότι το ελαστικό δεν είναι απλώς aftermarket προϊόν, αλλά κομμάτι της συνολικής εξέλιξης ενός αυτοκινήτου.
 
Τι σημαίνουν τα πιο πάνω και για τον έμπορο Το OE είναι δυνατό επιχείρημα, αλλά πρέπει να χρησιμοποιείται σωστά. Δεν σημαίνει ότι κάθε ελαστικό της ίδιας μάρκας είναι ίδιο με εκείνο της πρώτης τοποθέτησης. Σημαίνει ότι ο κατασκευαστής έχει την τεχνογνωσία και τη σχέση με αυτοκινητοβιομηχανίες.

SUV, 4x4 και pick-up: Η γκάμα γίνεται πιο ειδική

Το General Grabber AT3 Plus δείχνει πώς κινείται η κατηγορία των SUV/4x4: όχι απλώς «λάστιχο εκτός δρόμου», αλλά προϊόν για μεικτή χρήση, με 3PMSF, δυνατότητα χρήσης όλο τον χρόνο και βελτιώσεις σε βρεγμένο και χιόνι.
 
Η Kumho οργανώνει τη γκάμα Road Venture με τέσσερα ξεχωριστά μοντέλα: HT για κυρίως ασφάλτινη χρήση, AT52 για καθημερινή all-terrain χρήση, RT για αυξημένη off-road δυνατότητα και MT71 για mud-terrain εφαρμογές. Η είδηση είναι χρήσιμη B2B, γιατί δείχνει πώς μπορεί να απλοποιηθεί η επιλογή για SUV, pick-up και ελαφρά φορτηγά.
 
Τι σημαίνουν αυτά τα νέα και για τον έμπορο Η ερώτηση «έχω SUV, τι λάστιχο να βάλω;» δεν απαντάται με ένα προϊόν. Θέλει διάκριση ανάμεσα σε άσφαλτο, ταξίδι, χωματόδρομο, φορτίο, ρυμούλκηση και πραγματική off-road χρήση.

UHP και value brands: Η μάχη ανεβαίνει σε μεγαλύτερες διαστάσεις

Η Linglong παρουσίασε το Sport Master 2 στο Tire Cologne 2026. Το νέο UHP ελαστικό καλύπτει διαστάσεις από 16 έως 22 ίντσες και απευθύνεται σε sedan, sport αυτοκίνητα και SUV/CUV, με την πρώτη σειρά 74 διαστάσεων να προγραμματίζεται για παραγωγή στο ευρωπαϊκό εργοστάσιο την άνοιξη του 2027.
 
Η κίνηση δείχνει ότι τα value και κινεζικά brands δεν περιορίζονται πλέον μόνο στις μικρές, οικονομικές διαστάσεις. Μπαίνουν πιο ενεργά σε UHP, SUV και μεγαλύτερους τροχούς, δηλαδή σε σημεία όπου μέχρι πρόσφατα κυριαρχούσαν πιο παραδοσιακά ευρωπαϊκά και premium brands.
 
Τι σημαίνει για τον έμπορο Θα αυξηθεί η πίεση στις μεσαίες και μεγάλες διαστάσεις. Ο πελάτης θα ζητά πιο συχνά εναλλακτικές τιμής για 18άρια, 19άρια και SUV/CUV εφαρμογές, άρα ο έμπορος πρέπει να ξέρει πού είναι πραγματικά δυνατό κάθε προϊόν και πού όχι.

ZC Rubber: Westlake και Goodride θέλουν μεγαλύτερο ρόλο στην Ευρώπη

Η ZC Rubber παρουσίασε στο Tire Cologne 2026 διευρυμένο ευρωπαϊκό χαρτοφυλάκιο για τα brands Westlake και Goodride, με νέα PCR προϊόντα για το δεύτερο μισό του 2026 και previews για το 2027. Το ενδιαφέρον είναι καθαρά B2B: η εταιρεία δείχνει ότι θέλει μεγαλύτερη κάλυψη σε επιβατικά, ελαφρά επαγγελματικά και εμπορικές εφαρμογές στην Ευρώπη.
 
Η Goodride αναφέρει επίσης διεύρυνση προϊόντων για την Ευρώπη μετά το Tire Cologne, στοιχείο που δείχνει ότι οι value μάρκες οργανώνουν πιο συστηματικά τις γκάμες τους για την ευρωπαϊκή αγορά και όχι απλώς εξάγουν γενικά προϊόντα.
 
Τι σημαίνουν αυτά και για τον έμπορο Οι value μάρκες θα πιέσουν περισσότερο την αγορά. Η διαφορά θα κριθεί σε διαθεσιμότητα, σωστή γκάμα, εμπορική υποστήριξη, εγγύηση και καθαρά επιχειρήματα ανά χρήση.

Euro 7 και φθορά ελαστικών: Το επόμενο μεγάλο θέμα για όλη την αγορά

Το σημαντικότερο θεσμικό νέο αφορά τα νέα όρια φθοράς ελαστικών. Η Ευρώπη ετοιμάζεται να ενσωματώσει όρια για τις εκπομπές σωματιδίων από τη φθορά των ελαστικών στο πλαίσιο Euro 7, ενώ έχει προηγηθεί σχετική υιοθέτηση ορίων σε επίπεδο UNECE.
 
Σύμφωνα με την UNECE, τα όρια αυτά μπορούν να μειώσουν συνολικά τη φθορά ελαστικών κατά περισσότερο από 10%, ενώ εκτιμάται ότι ένα σημαντικό ποσοστό σημερινών προϊόντων θα χρειαστεί προσαρμογή ή θα βγει εκτός προδιαγραφών.
 
Άρα τι σημαίνουν τα πιο πάνω και για τον έμπορο Η επόμενη μεγάλη συζήτηση δεν θα είναι μόνο «πόσο κρατάει το λάστιχο», αλλά και πόσο φθείρεται, τι σωματίδια παράγει και αν καλύπτει τις νέες ευρωπαϊκές απαιτήσεις. Αυτό θα επηρεάσει και τις εισαγωγές, και τα αποθέματα, και την εμπορική πολιτική των value brands.

Τι δείχνουν τα νέα αυτού του μήνα γενικά και για την αγορά στην Ελλάδα

Πρώτον, τα SUV και crossover συνεχίζουν να χρειάζονται καλύτερη καθοδήγηση. Ο πελάτης δεν ξέρει πάντα αν χρειάζεται θερινό SUV, all-season, H/T, A/T ή κάτι πιο off-road. Εκεί ο έμπορος μπορεί να κερδίσει ρόλο συμβούλου (και πιστότητα από τον -ικανοποιημένο- πελάτη του).
 
Δεύτερον, τα ηλεκτρικά και υβριδικά θα αυξήσουν την ανάγκη για ελαστικά με χαμηλό θόρυβο, σωστή φθορά και καλή ενεργειακή απόδοση. Ακόμη και αν η Ελλάδα δεν έχει ακόμα τεράστιο EV στόλο, η τάση έρχεται από την Ευρώπη.
 
Τρίτον, οι value μάρκες γίνονται πιο οργανωμένες, με ευρωπαϊκές παρουσιάσεις, μεγαλύτερες διαστάσεις και πιο καθαρό B2B positioning. Αυτό σημαίνει περισσότερες επιλογές για τον οδηγό, αλλά και μεγαλύτερη ανάγκη για σωστή ενημέρωση, ώστε η επιλογή να μη γίνεται μόνο με βάση τη χαμηλότερη τιμή.

Έρευνα & επιμέλεια άρθρου: Κώστας Καπογιάννης | Παναγιώτης Μπουρδής | Πάρις Μνηματίδης