Αν πληρώσει κάποιος το πρόστιμο και ασφαλίσει το αυτοκίνητό του, μπορεί να πάρει πίσω τις πινακίδες και το δίπλωμά του άμεσα (ακόμα και αν δεν έχουν περάσει 6 μήνες).

Ανασφάλιστα Ι.Χ: Αφαίρεση διπλώματος και άδειας για 6 μήνες

Ημερομηνία δημοσίευσης: 8/9/2014

Αυστηρά πρόστιμα και αφαίρεση για 6 μήνες διπλώματος οδηγού, άδειας κυκλοφορίας οχήματος και πινακίδων προβλέπει ο νόμος για τα ανασφάλιστα Ι.Χ. αλλά και επιστροφή των χαρτιών σε όσους καταβάλουν το πρόστιμο.

 

Σύμφωνα με την τροπολογία του νόμου για τα
ανασφάλιστα οχήματα που κατατέθηκε και ψηφίστηκε στη Βουλή προβλέπονται αυστηρές ποινές για τους παραβάτες, αλλά και ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους «μετανοούντες».

Πιο συγκεκριμένα, ο νέος νόμος για τους ιδιοκτήτες ανασφάλιστων Ι.Χ. που θα εντοπιστούν προβλέπει τα εξής:

• Αφαίρεση της άδειας ικανότητας του οδηγού για 6 μήνες (ήταν για 10 μέρες, τον Ιούλιο έγινε για 6 μήνες). Αφαίρεση της άδειας κυκλοφορίας και των πινακίδων του οχήματος για 6 μήνες (ήταν για 10 μέρες, τον Ιούλιο έγινε για 6 μήνες), ενώ αν το ανασφάλιστο όχημα έχει εμπλακεί σε ατύχημα προβλέπεται η αφαίρεση της άδειας κυκλοφορίας και των πινακίδων για 2 χρόνια (καταργείται η παρακράτηση των εν λόγω «χαρτιών» για 3 χρόνια μετά από υποτροπή του κατόχου, που προβλεπόταν από τον νόμο πριν την τροπολογία).

• Για την επιστροφή των πινακίδων απαιτείται η προσκόμιση του συμβολαίου ασφάλισης μετά όμως από την παρέλευση της παραπάνω χρονικής περιόδου.

Χρηματικά πρόστιμα ύψους 1000 ευρώ για λεωφορεία και φορτηγά δημόσιας χρήσης, 500 ευρώ για επιβατηγά και 250 ευρώ για δίκυκλα. Σημειωτέον ότι αν ο παραβάτης είναι και ιδιοκτήτης του οχήματος επιβάλλεται μόνον ένα πρόστιμο.

• Αν πληρώσει κάποιος το πρόστιμο και ασφαλίσει το αυτοκίνητό του, μπορεί να πάρει πίσω τις πινακίδες και το δίπλωμά του άμεσα (ακόμα και αν δεν έχουν περάσει 6 μήνες).

Η τελευταία παράγραφος μάλιστα αποτελεί πρόσθετο τμήμα του νόμου, καθώς υπήρξαν εντονότατες διαμαρτυρίες κυρίως των επαγγελματιών οδηγών που παρέμεναν για αρκετό καιρό «εκτεθειμένοι».

Να σημειώσουμε τέλος, ότι σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου, τα ανασφάλιστα οχήματα υπολογίζονται σε 700.000 περίπου σε όλη την Ελλάδα με τα 320.000 να είναι οι μοτοσικλέτες, 250.000 τα Ι.Χ., 120.000 τα φορτηγά και 1.800 περίπου τα ταξί.

 

Τελευταία νέα