Η εγκύκλιος του Υπουργείου Οικονομικών αναφέρει όλες τις λεπτομέρειες, για το πώς μπορούν τα αυτοκίνητα να κινηθούν με τις προσωρινές πινακίδες Μ, έχοντας όμως υποχρεωτικά ασφάλιση.

Μετακίνηση Ι.Χ. με M πινακίδες, αλλά και ασφάλιση

Ημερομηνία δημοσίευσης: 20/3/2014

Υπάρχει νόμιμος τρόπος, ώστε 24 μέρες το χρόνο και με συνολικό κόστος 96 ευρώ σε ετήσια βάση, χωρίς τέλη κυκλοφορίας και φόρο πολυτελείας, αλλά υποχρεωτική ασφάλιση να κινείτε το αυτοκίνητο σας.

 

Η γενικότερη οικονομική κατάσταση των Ελλήνων έχει επηρεάσει στο έπακρο και τη σχέση που είχαν με το αγαπημένο τους αυτοκίνητο. Αλλωστε είναι εκατοντάδες χιλιάδες οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων που έχουν καταθέσει τις πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων τους για να γλιτώσουν τα υψηλά Τέλη Κυκλοφορίας, τα υπέρογκα τεκμήρια αλλά και τον αβάσταχτο Φόρο Πολυτελούς Διαβίωσης. Για όλους αυτούς τους λόγους τα συγκεκριμένα αυτοκίνητα τα διατηρούν κλειστά στα γκαράζ τους.

Το μικρό, αλλά απαραίτητο παραθυράκι
Η νομοθεσία όμως έχει αφήσει ανοιχτό ένα μικρό παραθυράκι, ώστε οι κάτοχοι των συγκεκριμένων αυτοκινήτων να μπορούν να κινήσουν νόμιμα τα οχήματά τους μέχρι 2 ημέρες το μήνα, καταβάλλοντας 4 ευρώ για κάθε ημέρα

Το μέτρο της ακινησίας δεν είναι πρόσφατο. Μάλιστα είχε θεσπιστεί με το άρθρο 22 του νόμου 2367/1953 με τίτλο «Περί τίτλων κυριότητος, ταξινομήσεως, αδειών κυκλοφορίας και φορολογίας αυτοκινήτων» και στο άρθρο 7 αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Σε εξαιρετικές περιπτώσεις επιτρέπεται η κυκλοφορία αυτοκινήτου ή μοτοσικλέτας με προσωρινή άδεια και μέχρι δύο (2) μέρες το μήνα. Η προσωρινή άδεια χορηγείται αποκλειστικά και μόνο από τον Οικονομικό Έφορο και αφού καταβληθούν τέλη κυκλοφορίας τετρακόσιες (400) δραχμές για κάθε μέρα, ανεξάρτητα από το είδος του αυτοκινήτου ή της μοτοσικλέτας.»

Πρέπει να γνωρίζετε πως:
i. Από 1ης Μαρτίου 2004 οι Δ.Ο.Υ. οι οποίες χορηγούν τις προσωρινές άδειες θα χορηγούν και τις ειδικές πινακίδες από χαρτόνι «Μ», χωρίς καμία ανάμιξη των Υπηρεσιών της Τροχαίας για θεώρηση ή άλλη ενέργεια.
ii. Η προσωρινή άδεια κυκλοφορίας .θα χορηγείται αποκλειστικά και μόνο για μεν τα ανάριθμα αυτοκίνητα από τον Προϊστάμενο της Δ.Ο.Υ. στη χωρική αρμοδιότητα του οποίου υπάγεται η επιχείρηση του πωλητή ή ο τελωνειακός χώρος εκτελωνισμού ή ο ιδιοκτήτης ή κάτοχος του οχήματος, για δε τα ενάριθμα αυτοκίνητα από τον Προϊστάμενο της Δ.Ο.Υ. στον οποίο έχει κατατεθεί δήλωση ακινησίας.

iii. Το χρονικό διάστημα για το οποίο χορηγείται η
προσωρινή άδεια κυκλοφορίας (δύο μέρες το ανώτερο το μήνα) αρχίζει να μετρά από την έναρξη της ημερολογιακής ημέρας για την οποία χορηγείται η άδεια και λήγει με τη συμπλήρωση μίας ή δύο ημερολογιακών ημερών, κατά περίπτωση.
iv. Με την επιφύλαξη τυχόν άλλων διατάξεων αρμοδιότητας
Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών η οδήγηση του οχήματος, για το οποίο χορηγήθηκε προσωρινή άδεια κυκλοφορίας, επειδή από το νόμο, ( παρ. 7 άρθρο 22 του ν.2367/1953 ) δε γίνεται διάκριση, είναι δυνατή όχι μόνο από τον κύριο του οχήματος αλλά και από τρίτο πρόσωπο, με την προϋπόθεση βέβαια ότι το αυτοκίνητο κυκλοφορεί αποκλειστικά για τους λόγους τους οποίους εκδόθηκε η προσωρινή άδεια κυκλοφορίας.

Πινακίδα «Μ» 24 ημέρες το χρόνο
Οι πινακίδες «Μ» μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων που έχουν καταθέσει τις πινακίδες κυκλοφορίας τους. H χρήση των πινακίδων Μ μπορεί να γίνει για 2 ημέρες κάθε μήνα με μόλις 8 ευρώ. Όπως ανέφερε η εγκύκλιος για τα ενάριθμα οχήματα, αυτό το μέτρο ισχύει, ώστε ο ιδιοκτήτης του οχήματος να μπορεί να διατηρεί σε καλή κατάσταση τον κινητήρα αλλά και όλα τα υπόλοιπα μηχανικά μέρη του οχήματος του, μιας και η μακροχρόνια ακινησία δημιουργεί πολλά προβλήματα. Τώρα αν κάποιος αποφασίσει να κινήσει το όχημά του 24 ημέρες σε ένα έτος, θα πρέπει να καταβάλλει 96 ευρώ. Όμως θα έχει αποφύγει την καταβολή των τελών κυκλοφορίας, τα όποια τεκμήρια από τα οποία διέπεται το όχημά του, ενώ θα έχει αποφύγει και το Φόρο Πολυτελούς Διαβίωσης.

Για ποια αυτοκίνητα επιτρέπεται να χορηγηθεί η προσωρινή άδεια

Η προσωρινή άδεια επιτρέπεται να χορηγηθεί για οχήματα:
• που θα υποβληθούν σε δοκιμή, επισκευή ή πώληση,
• που θα μεταφερθούν από τον τόπο αγοράς ή τελωνισμού στον τόπο ταξινόμησης,
• που θα περάσουν έλεγχο από ΚΤΕΟ,
• που πρόκειται να μεταβούν σε ειδικά συνεργεία για μετατροπή, προσθήκη αμαξωμάτων ή άλλων τεχνικών στοιχείων.

Ασφάλιση και Αντίγραφο της Αδειας Κυκλοφορίας
Όσοι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων έχουν καταθέσει τις πινακίδες κυκλοφορίας του οχήματός τους, θα πρέπει να έχουν κρατήσει αντίγραφο της Αδειας Κυκλοφορίας που έχουν καταθέσει μαζί με τις πινακίδες, ώστε να μπορέσουν να ασφαλίσουν το όχημά τους. Η ασφάλιση του αυτοκινήτου είναι επιβεβλημένη, ενώ σύμφωνα με τους ασφαλιστικούς κύκλους, ακόμα και για 2 μέρες ασφάλισης είναι επιβεβλημένη η προσκόμιση του αντίγραφου της Αδειας Κυκλοφορίας του οχήματος. Διαβάστε εδώ περισσότερα για την υποχρεωτική ασφάλιση του οχήματός σας, αν θέλετε να το μετακινήσετε με Μ πινακίδες.

 

Τελευταία νέα